Politik

Udvalgsformand: Flere vil få dispensation fra lokalplaner

Boligejere i Aarhus Kommune kan ikke forvente, at de aftalte spilleregler for bebyggelse i deres lokalområde nødvendigvis skal overholdes.

Aarhus Kommune har givet en bygherre dispensation til at hæve terrænet og sætte altaner på et boligbyggeri, som skal ligge klos op ad en ny parcelhusudstykning i Hasselager – noget, som de nærmeste beboere er utilfredse med. Foto: Casper Dalhoff

Når antallet af borgere i Aarhus Kommune vokser, så vil det kræve flere boliger. Derfor kan borgerne ikke regne med, at beskrivelserne i lokalplanerne for et boligområde er stationære. Der vil fremover i stigende grad blive givet dispensationer til at overskride de vedtagede lokalplaner. Det fastslår Camilla Fabricius (S), som er byrådsmedlem og formand for teknisk udvalg i Aarhus Kommune .

»Det vil man generelt opleve fremover i hele byen. Aarhus vokser, og vi har brug for nye boliger. Det betyder også, at vi skal bo i de områder, hvor der allerede er tæt bebyggelse. Overalt i Aarhus vil vi arbejde for, at borgerne bor tættere. En af måderne til at opnå flere boliger er ved at bygge i flere etager, og derfor vil der komme nye dispensationer og ændringer af lokalplaner,« siger Camilla Fabricius, som anerkender, at det kan give problemer for borgere, der har købt eksempelvis en parcelhusgrund baseret på reglerne i en lokalplan, som kommunen efterfølgende vælger at give naboen dispensation til at fravige.

Det er netop, hvad en gruppe parcelhusejere i Hasselager har oplevet. Aarhus Kommune har for nylig givet tilladelse til, at byggevirksomheden Vibe-Huse Aps må opføre rækkehuse, som overskrider områdets lokalplan.

Protester i Hasselager

Aarhus Kommunes afdeling for teknik og miljø har givet Vibe-Huse lov til at regulere terrænet ved Kildeagervænget i Hasselager op mod en meter mere end det tilladte i lokalplanen. Samtidig har kommunen accepteret bygherrens ønske om at få dispensation fra lokalplanens krav om, at der skal være tilknyttet et udendørs opholdsareal på minimum 25 kvm pr. bolig. Naboer i de omkringliggende nyopførte parcelhuse har klaget, idet de mener, at det vil medføre skygge og indbliksgener.

Aarhusianere vil opleve, at tingene forandres i deres egen baghave. Sådan vil det være i hele byen, og lokalplanerne skal fremover alene opfattes som vejledende udgangspunkter, som kan ændres.
Camilla Fabricius, formand for teknisk udvalg

Camilla Fabricius vil ikke kommentere den aktuelle sag. Hun henviser til det forslag til Aarhus Kommunes ”Planstrategi 2015 – Klog vækst frem mod 2050”, som i øjeblikket er sendt i høring.

Byen skal vokse

En del af planen er bl.a., at Aarhus skal være klar til at vokse, idet væksten skal ”styrke Aarhus og geare byen til en storby, der kan gøre sig gældende i Europa og resten af verden langt ud i fremtiden”, fremgår det.

»Vi har gode erfaringer med blandede boligområder i Aarhus. Det giver en bedre by, en bedre sammensætning af borgere og bedre skoler,« siger Camilla Fabricius, som påpeger, at aarhusianerne også uden for den inderste del af midtbyen skal vænne sig til, at naboerne kommer tættere på. Også selv om man har købt en grund af Aarhus Kommune inden for de senere år.

»Aarhusianere vil opleve, at tingene forandres i deres egen baghave. Sådan vil det være i hele byen, og lokalplanerne skal fremover alene opfattes som vejledende udgangspunkter, som kan ændres,« siger Camilla Fabricius.

Venstre-medlem af teknisk udvalg fastslår, at lokalplaner som udgangspunkt skal være til at regne med. I særlige tilfælde kan der være brug for at give dispensationer, mener Gert Bjerregaard.

»En lokalplan skal være gældende. Det har altid været sådan, at der kan gives dispensationer, men det er ikke noget, man kan skalte og valte med. Dispensationer skal kun gives med omtanke,« mener Gert Bjerregaard (V), der er enig i, at byen i fremtiden skal bygges tættere.

»Men der er mange muligheder for at bruge oplandet i eksempelvis Harlev og Tranbjerg til nye parcelhusområder,« mener Gert Bjerregaard.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Skæbnetime for folkeskolen

Janus Boye, medlem af hovedbestyrelsen i landsforeningen Skole og Forældre, Aarhus | Henrik Vinther Olesen, folketingskandidat (R), Aarhus
Stadig flere vælger folkeskolen fra, og ændrer vi ikke kurs, er spørgsmålet: Vil du savne folkeskolen, når den ikke længere er her?

Debat: Skolereformen skal tage højde for børns alder

Renie Schriver Bahn, Ternevej 2, Risskov
Efter at have set en meget oplysende udsendelse på DR2 7/1, ”Kroppens hemmeligheder: At vokse”, hvori det bl.a. blev oplyst, at børn vokser ekstremt hurtigt fra 0-1 år, afløst af en meget hurtig vækst indtil ca. 8-9 år, tænker jeg på de små førskolebørn og 0., 1. og 2. klasse.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Frivilligheden blev fejret: Rap fra Gellerup, frivilligsuppe og over 100 frivillige organisationer
De frivillige blev fejret i Ridehuset Aarhus, da frivillighovedstaden søndag eftermiddag åbnede officielt. Over 5.000 gæster deltog i arrangementet i løbet af dagen ifølge tal fra europæisk frivillighovedstad. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her