Annonce
JP Aarhus 20 år
Politik

Ny afgift på p-pladser for elbiler

Fra april vil kommunens p-kontrollører udstede en afgift på 510 kr. til diesel- og benzinbiler, der er parkeret på p-pladser reserveret til elbiler 16 steder i Aarhus. Politikere er klar til at reservere endnu flere pladser.

Kommunen har besluttet, at biler med en forbrændingsmotor fremover bliver pålagt en afgift på 510 kr. for at parkere på p-pladser, der er reserveret til elbiler. Arkivfoto: Finn Frandsen

Det bliver i fremtiden nemmere for elbilejere at finde parkeringspladser centralt i Aarhus.

Samtidig bliver det en tand sværere for ejere af biler, der drives af benzin eller diesel.

Kommunen har besluttet, at biler med en forbrændingsmotor fremover bliver pålagt en afgift på 510 kr. for at parkere på p-pladser, der er reserveret til elbiler.

»Hvis vi vil understøtte væksten af elbiler, mener jeg, at det er et helt nødvendigt skridt at tage. Hvis vi ikke håndhæver kontrollen, bruger folk de reserverede pladser som normale p-pladser,« siger Jan Ravn Christensen, SF’s repræsentant i teknisk udvalg.

Der er etableret ladestandere 23 steder i Aarhus – 16 af dem på offentlig vej. De står typisk i grupper af tre med i alt seks ladestik.

På næste byrådsmøde behandles en indstilling fra teknisk udvalg om den fremtidige strategi for ladestandere i Aarhus.

Det foreslås bl.a., at én p-plads ved hvert af de 16 offentlige steder med ladestationer reserveres til elbiler, og at antallet udvides efter behov. Både Jan Ravn Christensen og Peter Hegner Bonfils (EL) regner med, at antallet af reserverede pladser vil stige.

»Jeg tror, at behovet vil stige, og så er jeg bestemt villig til at sætte antallet af reserverede pladser op. Men i første omgang mangler der ikke reserverede pladser. Reservationerne skal bare håndhæves med sanktioner,« siger Peter Hegner Bonfils.

Frie pladser kan motivere

Gert Bjerregaard (V) støtter også forslaget. Men viser behovet sig at være mindre end antaget, skal Teknik og Miljø være klar til at ophæve nogle af reservationerne, siger han:

Aarhus understøtter markedet for elbiler

»Der skal ikke stå tomme p-pladser på attraktive steder, fordi vi giver fortrin til denne gruppe.«

Firmaet Clever, der hovedsageligt har sat standere op på privat grund i Aarhus, har skriftligt anbefalet at udnytte potentialet til fulde ved at reservere i alt 96 p-pladser til elbiler.

»Hvis man hver dag kører i cirkler i sin benzinbil for at finde parkering, og der altid er frie pladser til elbiler, kan det virke som et incitament til at skifte til en elbil,« siger seniorkonsulent Vibeke Agerdal Kristiansen.

Talsmand og politikere tror på flere elbiler i byen

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra teknik- og miljørådmand Kristian Würtz (S).

Thomas Møller, talsmand for den østjyske lokalgruppe af Forenede Danske Elbilister, er begejstret for den fremtidige praksis, som han kalder »et kæmpe fremskridt«.

»Det er næsten umuligt for os at finde en p-plads i midtbyen, fordi presset er så stort. Jeg kunne godt tænke mig, at der blev reserveret to pladser hvert sted. Men jeg kan godt lide, at kommunen har lagt op til at følge behovet løbende,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanen er skyld i dårlige trafikløsninger

Erik Skals
Aarhus Letbane koster mange borgere ekstra transporttid i stedet for som tænkt af politikerne at lette vores transportbehov.
Aarhus' historie

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.

Vi må planlægge fremtiden – bedre

Af Keld Laursen, direktør i Brabrand Boligforening

Er vi i dag – i 2018 – på vej i den retning, som vi ønsker at vores by skal udvikle sig frem mod 2038?
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bilferien sydpå kan få en langsom start Forbered dig på 110 km vejarbejde inden Hamborg
Vejarbejde præger store dele af Autobahn A7 ned mod Hamborg her til sommer, og det kan give op til seks timer forlænget rejsetid. Tyske ADAC anbefaler i stedet A9, hvis man skal til Norditalien og kører på de mest belastede dage. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her