Annonce
JP Aarhus 20 år
Politik

Fra stemmesluger til hjemløs

En af kommunalvalgets helt store overraskelser går fra hus og hjem for at kanalisere al sin energi over i frivilligt arbejde.

Steffen Rasmussen erkender, at han nok kommer til at savne et køkken. Foto: Katrine Mark

Ved kommunalvalget i 2013 fik Steffen Rasmussen 2.285 personlige stemmer.

Nu står han uden tag over hovedet.

Ikke fordi fogeden har smidt ham på gaden, men fordi hans engagement inden for socialt arbejde levner for få kroner og øre til at betale en husleje.

Indtil nu har Steffen Rasmussen tjent penge ved at arbejde som pædagogmedhjælper om dagen, mens han knoklede med frivillige projekter i aftentimerne. Men det er der ikke tid til længere. Den 1. april introducerer Steffen Rasmussen nemlig sit nye projekt, Fundamentet.

»For at have tid og råd ser jeg mig nødsaget til at leve med min rygsæk og sove på sofaer, indtil den dag mit arbejde med socialt udsatte begynder at give en løn, uanset hvor lang tid det tager,« siger Steffen Rasmussen.

Et socialt initiativ

Steffen Rasmussen beskriver Fundamentet som en paraplyorganisation for initiativer, der har til formål at hjælpe socialt udsatte.

I skrivende stund er otte personer tilknyttet organisationen, der i startfasen vil koncentrere sit arbejde omkring Aarhus og København.

I forbindelse med projektet har Værestedet på Jægergårdsgade tilbudt Steffen Rasmussen et kontor, hvor han kan tilbringe dagtimerne. På den måde kommer han tættere på brugerne.

organisation
Fundamentet
  • En paraplyorganisation for sociale initiativer målrettet udsatte grupper, hvis mission er at skabe »sociale forandringer i bæredygtigt fællesskab«.
  • Organisationen donerer halvdelen af sit overskud til velgørende formål gennem Lykke-Fonden. Den anden halvdel skal bruges på sociale projekter igangsat af Fundamentet selv.
  • Otte personer er på nuværende tidspunkt tilknyttet Fundamentet. De er projektlønnede, men arbejder som udgangspunkt frivilligt, indtil der kan anskaffes fondsbevillinger til det specifikke projekt.
  • Officiel åbning den 1. april.

»De skal altid have mulighed for at komme ind og bede om hjælp eller få en sludder. Det er vigtigt at være tæt på de mennesker, som vi gerne vil hjælpe,« siger Steffen Rasmussen og garanterer, at døren til hans kontor altid vil stå åben.

Den store udfordring ved tilværelsen som hjemløs bliver aftentimerne.

»I den periode, det vil tage at få stablet en økonomi på benene, må jeg bo på sofaer hos venner og bekendte,« siger han og forudsiger samtidig nætter på gaden eller hos Kirkens Korshær.

Siden Steffen Rasmussen gennem Facebook gjorde opmærksom på sit projekt, er han blevet kimet ned af folk, der ønsker at blive en del af initiativet eller på anden måde vil tilbyde en håndsrækning.

»En meget flink dame, som jeg aldrig har mødt, har doneret sit isolerede opbevaringsskur til mig, så jeg uden omkostninger kan opmagasinere mine ting med egen hængelås. Hun har endda ryddet hele skuret for mig,« siger Steffen Rasmussen.

Politisk uden parti

Da Steffen Rasmussen sidste år stillede op til kommunalvalget, var det uden et politisk parti i ryggen. Kampagnen blev betalt af egen lomme og gennemført i aftentimerne efter arbejde.

Alligevel var Steffen Rasmussen den kandidat, der havde fået ottende flest personlige stemmer, da valgresultatet var gjort op. Ikke nok til en plads i byrådet, men nok til at skabe et navn for sig selv.

Få dage senere modtog den 28-årige stemmesluger et opkald fra Uffe Elbæk, der var på jagt efter politiske talenter til sit nystiftede parti. Selvom tilbuddet fristede, takkede Steffen Rasmussen nej. Han ville hellere fortsætte ad sin egen sti.

»Jeg følte, at det ville være direkte udnyttelse af de mennesker, som havde stemt på mig og doneret penge til min valgkampagne, hvis jeg bare smed det hele på gulvet,« siger Steffen Rasmussen.

Det er ikke uden vemod, at Steffen Rasmussen nu forlader sin lejlighed i Finderupparken. Han beskriver sin sindstilstand som bestående af lige del angst og nervøsitet blandet med det at være spændt og håbefuld.

»Nu da lejligheden er pakket ned, og jeg ikke ved, hvornår jeg ser mine ting igen, føler jeg mig en smule trist og nervøs. Men også spændt, for jeg har lovet mig selv, at jeg vil udnytte situationen til at komme tættere på det miljø, som jeg brænder for at arbejde med,« siger Steffen Rasmussen og tilføjer spøgefuldt:

»På den anden side er jeg kun et menneske, så på et eller andet tidspunkt kommer jeg sikkert til at hade ikke at have et køkken eller et køleskab.«

Hvis man er interesseret i at høre mere om Steffen Rasmussen og hans politiske synspunkter, kan man møde ham til et foredrag på Bora Bora den 31. marts.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
2.200 færre ansatte i Aarhus Kommune
Siden 2010 er antallet af medarbejdere i Aarhus Kommune skåret med 2.228 fuldtidsansatte. På torsdag præsenteres byrådet for direktørgruppens spareforslag, som ifølge politikere vil ramme medarbejderstaben.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Ordet frit: Syge børn i Familiehuset i Skejby

Claus Jacobsen
Søskende, forældre og bedsteforældre fra hele landet bor sammen i et hjem uden for deres eget hjem i den tid, et barn i familien indlægges med en kronisk og ofte livstruende sygdom.

Debat: Sæt strukturændringer i Børn og Unge på standby

Lone Norlander
Enhedslisten opfordrer til, at rådmanden, og de øvrige politikere bag budgetforliget, igen vil lytte til den store usikkerhed og utryghed, som deres beslutning om nedskæringer og ny struktur i Børn og Unge har medført.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her