Annonce
JP Aarhus 20 år
Politik

Gades velbevarede hemmelighed

Rådmand Louise Gade (V) vil undgå at klistre fast til taburetten og stopper derfor i politik ved udgangen af valgperioden i 2009. Venstre afviser krise.

Louise Gade stiller ikke op som borgmesterkandidat ved næste valg, hun vil skifte til en civil karriere. Foto: Valdemar Jørgensen

Det hører til sjældenhederne, at politikere kan holde deres største beslutninger så tæt ind på kroppen, at nyheden bliver gemt til at pressemøde.

Men ingen medier havde på forhånd fået færten af, at rådmand Louise Gade (V) onsdag ville meddele sin beslutning om at trække sig fra århusiansk politik med udgangen af valgperioden i 2009.

Selv rådmandens pressemedarbejder var overrasket.

»Havde jeg vidst det, havde jeg taget pænere tøj på,« grinede Katrine Solvang, der ligesom de øvrige fremmødte havde svært ved at undgå de fire kameraholds og mange fotografers linser.

Afslappet hovedperson

Midt i det hele sad Louise Gade afslappet i en lænestol og fortalte, at det er på tide at komme videre med erhvervskarrieren.

»Jeg har fra dag ét sagt, at politik ikke er en livsbeskæftigelse for mig. Mit liv og min identitet skal ikke være afhængig af politik, for det får man både dårligere politikere og dårligere beslutninger ud af,« siger Louise Gade, der forud for borgmesterposten i 2002 arbejdede i fem år som jurist.

Trods sine blot 35 år er hun alligevel en af veteranerne i århusiansk politik. Kun rådmand Flemming Knudsen (S) har været med længere.

Det hele begyndte, da hun som 21-årig blev valgt ind i 1994 som det hidtil yngste byrådsmedlem.

Isak får mere tid

Ud over hensynet til den civile karriere lægger Louise Gade ikke skjul på, at ønsket om at være mere sammen med sønnen Isak, født i juni 2007, også spiller ind.

Til gengæld afviser hun, at hun forlader en synkende skude i erkendelse af, at hun ikke kan generobre borgmesterposten.

Meningsmålingerne peger på et overvældende flertal til den socialdemokratiske blok, og inden for det seneste år har Venstre i Århus Byråd mistet 2 ud af 11 medlemmer, som har skiftet til andre partier.

»Det kan godt være, at to er gået til andre partier, men gruppen fungerer langt bedre end før. Der er masser af energi,« siger Louise Gade.

Venstreformand Mette Christensen supplerer:

»Gruppen arbejder superflot og fokuseret. To medlemmer har forladt os, men det har andre årsager end de interne forhold,« siger Mette Christensen, der efter pressemødet kunne se sig selv udnævnt til kommunens pressechef på TV2 News.

Mulig efterfølger i hjørnet

Bagest i lokalet, i et hjørne, stod socialrådmand Gert Bjerregaard (V), der af mange ses som Louise Gades naturlige arvtager. Flankeret af partikammeraterne Hans Skou og Laura Hay holdt han efterfølgende sit eget interimistiske pressemøde.

»Louise Gade har været den mest markante politiker i byen igennem en årrække og blandt andet stået bag udviklingen på havnen og en storstilet investeringsplan på børneområdet. Så vi står over for en udfordring af dimensioner, men ingen er uundværlige,« sagde Gert Bjerregaard.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Lillelund: Ridderne af den varme luft

Niels Lillelund
Hvem tør anfægte den gode vilje og det rene hjerte eller bede om dokumentation?
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Åbent brev til byrådet i Odder Kommune

Majbritt og Brian Bang
Kære byrådsmedlem. Undertegnede ønsker venligst at stille dig tre spørgsmål. Vi anmoder venligst om et personligt svar, som ikke er afstemt med ”partidisciplinen” udstukket af byrådsmedlem i Odder Kommune Elvin Hansen (S) og borgmester i Odder Kommune Uffe Jensen (V).
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Her får safarirejsen en sød afslutning
Langs Kenyas kyst får man nogle af Afrikas bedste badestrande og kulturoplevelser i byer som Mombasa og på øen Lamu. Det er et perfekt sted at skylle støvet af sig efter strabadserne inde i landet, og fra oktober til december er der mulighed for at se pukkelhvaler. 
Se flere
Åbent brev til byrådet i Odder Kommune
Kære byrådsmedlem. Undertegnede ønsker venligst at stille dig tre spørgsmål. Vi anmoder venligst om et personligt svar, som ikke er afstemt med ”partidisciplinen” udstukket af byrådsmedlem i Odder Kommune Elvin Hansen (S) og borgmester i Odder Kommune Uffe Jensen (V). 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her