Annonce
JP Aarhus 20 år
Politik

Otte nye boliger til hjemløse bliver dyrere end ventet

Ekstraordinære jordbundsforhold fordyrer opførelsen af otte nye boliger til hjemløse i Tranbjerg med 1,3 mio. kr. eksklusiv moms. Byrådet godkendte onsdag byggeriet.

Otte nye boliger til socialt udsatte borgere med særlige boligbehov bliver opført i Tranbjerg. Arkivfoto: Tanja Carstens Lund
I sommeren 2019 står otte nye boliger til socialt udsatte borgere med særlige boligbehov klar til indflytning.
Et flertal i Aarhus Byråds sagde på onsdagens byrådsmøde ja til opførelsen af otte nye såkaldt skæve boliger ved Forsorgshjemmet Østervang i Tranbjerg. Boligerne, som bliver på 42 kvm., bliver for beboere, som ikke kan finde sig til rette i eksisterende boligtilbud.
Sagen var også på byrådsdagsordenen i juni 2018, hvor den samlede pris blev opgjort til 6,4 mio. kr. eksklusiv moms. Nu er prisen steget til knap otte mio. kr. eksklusiv moms. Årsagen er ekstraordinære jordbundsforhold som fordyrer projektet. Adgangsvejen til boligerne, som får navnet ”Bækken”, er bl.a. meget lang og der skal etableres en pumpestation til at få spildevandet transporteret væk, men prisen afskrækkede ikke byrådet.

»Jeg er glad for opbakningen. Skæve boliger løser ikke alle problemer for udsatte borgere i Aarhus Kommune, men de kan være en del af løsningen. Vi laver boligerne i grønne omgivelser, og der følger en social vicevært-funktion med,« sagde rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Kristian Würtz (S).

Penge fra staten

Aarhus Kommune finansierer en del af byggeriet selv. Staten har givet tilsagn om tilskud på 3,2 mio. kr. Endvidere finansieres 3,2 mio. kr. via optagelse af lån i Kommune Kredit, og afdrages via beboernes huslejebetaling på ca. 3.000 kr. om måneden. Den kommunale nettoudgift vil herefter beløbe sig til netto 1,6 mio. kr. og foreslås finansieret via de anlægsmidler som byrådet i budgetforliget 2016-2019 afsatte til skæve almene boliger. Netop ordet ”skæve” undrede Liberal Alliances byrådsmedlem Almaz Mengesha.
»Man vil bygge skæve boliger til byens misbrugere. Kan vi ikke bare kalde det boliger? Hvis vi ser bag om boligbyggeriet, så vil Aarhus Kommune låne tre mio. kr. ved Kommune Kredit, som man vil have beboerne selv til at finansiere via husleje. Man vil bruge over 10 mio kr. til otte boliger, men man vil ikke opføre et bofællesskab, hvor man understøtter det hele menneske. Man vil i stedet gældsætte borgerne. Det kommer ikke til at ske med stemme fra Liberal Alliance,« sagde Almaz Mengesha.
Venstre støttede indstillingen, men byrådsmedlem Gert Bjerregaard fastslog, at kommunen ikke får meget for pengene.

Flere på vej

Aarhus Kommune har via Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse etableret i alt 83 skæve boliger i byen. De skæve boliger er opført efter almenboliglovens (ALB) §149a. Skæve boliger er i nogle tilfælde opført i tilknytning til et forsorgshjem. Ved etableringen af skæve boliger tildeles statslige midler i op til fire år til en social vicevært, der støtter op om borgerens evne til at blive boende. Borgeren har egen lejekontrakt og er beskyttet gennem lejeloven. Over de kommende år fra 2018-2022 planlægges der en udbygning af i alt 25 boliger, inklusiv de otte boliger ved forsorgshjemmet Østervang.Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Spil ikke hasard med mit barnebarns liv

Hanne Holst Rasmussen
Åbent brev til sygehusledelsen på Aarhus Universitetshospital, Skejby.
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her