Annonce
JP Aarhus 20 år
Politik

Undersøgelser for en kæmpe havneudvidelse kan gå i gang

Onsdag vedtog flertallet i Aarhus Byråd at igangsætte den miljøundersøgelse, der skal danne basis for en havneudvidelse på 140 hektar.

Venstre mener ikke, at Aarhus Havn har dokumenteret, at en stor udvidelse på 140 hektar er nødvendig. Det samme mener Enhedslisten og Liberal Alliance. Alternativet tvivler på, at den nuværende havnedrift vil være den samme om 30-40 år. Derfor støttede partierne ikke at begynde med en plan- og miljøvurdering af en havneudvidelse.

Men Socialdemokratiet, De Konservative, SF, Dansk Folkeparti og de radikale var enige om, at det var på sin plads at undersøge udvidelsesmuligheder og konsekvenser deraf.

Derfor kan VVM-undersøgelsen om en havneudvidelse på 140 ha begynde.

»Havnen og byen har været hinandens forudsætninger siden vikingerne trak deres skibe i land. Sådan er det også fremover, og derfor skal vi sørge for at undersøge mulighederne for at fremtidssikre havnen. Det er vigtigt at lytte til byens erhvervsliv, som har sagt, at der er behov for en udvidelse, men også til eventuelle miljøorganisationer,« sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Ikke nok dokumentation

Venstres politiske ordfører, Heidi Bank, understregede, at partiet er glad for de aktiviteter Aarhus Havn har i dag. Men havnens argumentation og dokumentation for, hvorfor en udvidelse på 140 ha mod øst er nødvendig, er ikke på plads, mener hun.

»Overvejelsen i byrådet bør jo også være hvad Aarhus, byens borgere og virksomheder får ud af en sådan udvidelse, og hvad mister vi. Det er jo ikke kun en win-win for erhvervslivet og for byens arbejdspladser. Aarhus brander sig også som en turistby, og fylder vi bugten mere op med industri, forsvinder noget af det, der gør Aarhus til noget særligt,« sagde Heidi Bank.

Ifølge Heidi Bank vil havneudvidelsen også ødelægge udsynet fra kysten ud over bugten. Det samme mener foreningen ”Beskyt Aarhusbugten”, som sidste år samlede over 10.000 underskifter mod den oprindelige Helhedsplan for Tangkrogen tæt på havnens område. Foreningen ønsker, at Aarhus Byråd dropper planerne om en havneudvidelse.

Jan Ravn Christensen tog ordet i byrådssalen for at understrege, at indstillingen kun handlede om at undersøge en havneudvidelse.

»Vi sætter gang i, at der produceres et debatoplæg, og så kan vi debattere om oplægget skal blive til virkelighed. Jeg er ikke i tvivl om, at der f.eks. vil være er miljøudfordringer, men jeg er ikke ekspert nok til at sige, at vi slet ikke skal tage debatten,« sagde han.

Årlig vækst på 5-8 pct.

Dansk Folkepartis Knud N. Mathiesen er i tvivl om havnen har behov for 140 ha ekstra. Men DF stemte for VVM-undersøgelsen.

»Udvidelsen vil sandsynligvis medføre ophobning af tang og sand ved Tangkrogen. Jeg er nervøs for, at udvidelse vil have negativ effekt på de rekreative oplevelser. Så det er vigtigt at tale om alternativer til en så stor havneudvidelse,« sagde han.

I de seneste 12 år har efterspørgslen efter nye arealer ifølge Aarhus Havn udgjort 43 ha eller ca. 3,5 ha årligt. Hvordan behovet for havnearealer i Aarhus bliver i de kommende år vil ifølge havnens ledelse afhænge af den generelle økonomiske udvikling og specifikt inden for de sektorer, der benytter skibstransport.

Derfor planlægger Aarhus Havn udvidelsen af havnearealerne i otte deletaper, som kan tages i brug løbende. Den primære begrundelse for ønsket om udvidelse i første omgang er containeraktiviteten, hvor man regner med en årlig vækst på 5-8 pct. i containerterminalen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta

Camilla Fabricius
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab.

Debat: Kvalitet i folkeskolen handler ikke om sted

Jan Petersen (S), Mads Nikolajsen (SF)
Der er flere svar på, hvorfor overbygningsklasser skal samles.
Aarhus' historie

Tidligere politichef: Den sag glemmer jeg aldrig

Tidligere chefkriminalinspektør Allan Lund stod i 2003 i spidsen for efterforskningen af den dengang meget omtalte voldtægtssag fra Botanisk Have i Aarhus. Han tænker stadig på den uopklarede sag, selv om han nu er gået på pension.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Viden
Sygemeldte: Intensiv aktivering gør mere skade end gavn
Ny dansk forskning viser, at det ikke hjælper kun at skrue op for psykologtimer og genoptræning til sygemeldte - tværtimod. I stedet skal arbejdspladserne inddrages. 
Se flere
Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her