Annonce
JP Aarhus 20 år
Politik

Aktivister kastede 1.000 nøgler, da byrådet besluttede at rive ni boligblokke ned

3.000-4.000 beboere i Gellerup og Bispehaven står til at miste deres boliger, efter at et stort byrådsflertal har vedtaget planen imod udsatte boliger.

Fire unge aktivister blev ført væk, da de havde tømt en pose med nøgler ned på gulvet i byrådssalen i Aarhus. Foto: Socialistisk Ungdomsfront

Da de to byrådsmedlemmer for Enhedslisten rejste sig op, for at afgive deres nejstemme til kommunens plan for byens udsatte .boligområder, lød en høj og lang klirren.

Plan mod udsatte boligområder

Ghettoplanen skal modarbejde udsatte boligområder i Aarhus.

Gellerup/Toveshøj:

 • 600 familieboliger skal rives ned. Det svarer til ca. ni blokke.
 • 120 familieboliger skal sættes til salg
 • Nybyggeri/fortætning af ca. 450 enheder erhverv
 • Nybyggeri/fortætning med ca. 1.600 enheder private boliger

Bispehaven:

 • Tre høje boligblokke rives ned og omdannes til tre lave blokke med i alt 318 boligenheder
 • Nybyggeri/fortætning med 225 enheder erhverv
 • Nybyggeri/fortætning med 420 enheder ejerboliger

Herudover har man bl.a. aftalt følgende initiativer:

 • Forandringer af infrastruktur, byrum og pladser, herunder Rymarken, Hasle Centervej og åbning til Viborgvej, Bispehavevej, Ryhavevej, interne gader og forbindelser samt en styrket grøn kile.
 • Omkringliggende udviklingsarealer, herunder arealet langs Viborgvej og arealet vest for Bispehaven, ønskes udviklet på sigt.
 • Kvartersdannelser, så den nye bydel består af en række nye kvarterer med forskellige karakteristika.
 • Nye ejerformer, erhverv og øvrige nye funktioner skal have fokus på byliv og byrum.

Fire personer fra Socialistisk Ungdomsfront hældte en pose fyldt 1.000 med nøgler omkring tre meter ned på gulvet, hvor byrådsmedlemmerne sad.

»Så er det ud,« lød det fra vagten, der førte gruppen væk, mens aktivisterne holdte et banner med ordene »må vi bo hos dig, Bundsgaard« med henvisning til Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Socialistisk Ungdomsfront kunne dog ikke forhindre et stort byrådsflertal i at vedtage bl.a. at rive ni blokke svarende til 600 familieboliger ned i Gellerup/Toveshøj og reducere højden af tre boligblokke i Bispehaven. Ghettoplanen betyder, at 1.000 familier, eller hvad der svarer til mellem 3.000 og 4.000 beboere skal have et nyt hjem, fordi de boligblokke, de bor i nu, skal rives ned.

Samarbejde og forhandlinger

Hos det borgmesterbærende parti, Socialdemokratiet, var der ingen slinger i valsen, da Camilla Fabricius takkede for foretræder fra borgere i forbindelse med sagen.

»De gav en god indsigt i, hvad der er på spil, når vi siger, at der i fremtiden ikke skal findes udsatte boligområder i Aarhus. Vi ser frem at vedtage planen, så vi kan komme i gang med forhandlinger og samarbejdet med boligforeninger,« sagde hun.

Historisk stor aftale: Sådan vil politikerne løse problemerne i udsatte dele af Aarhus

Venstre var begejstrede for at arbejdet med at nedbringe andelen af almene boliger til højst 40 pct. kan gå i gang.

»Vi tager nu i fællesskab ansvar for de udsatte områder, og det er det, der skal til. Jeg vil gerne anerkende den politiske vilje og handlekraft, som vises med denne plan. Vi glæder os til at følge resultaterne tæt,« sagde Theresa Blegvad.

Alternativet er med

Ghettoplanen betyder, at 1.000 familier, eller hvad der svarer til mellem 3.000 og 4.000 beboere, skal have et nyt hjem, fordi de boligblokke, de bor i nu, skal rives ned. Socialdemokraterne, Venstre, SF, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance indgik aftalen i juni. Alternativet udtalte dengang, at man ville tage stilling til planen senere. Det gjorde Liv Gro Nielsen (AL) så onsdag.

»Vi er med for at sikre, at der sker inddragelse og involvering af boligforeninger og beboere. Den er under pres som følge af lovgivningen fra regeringen,« sagde hun.

Hos Enhedslisten stillede Keld Hvalsø spørgsmålet, hvor familierne i de nedrevne boligblokke skal genhuses.

»Det spørgsmål svæver i luften. Mit bud er, at boligforeninger ikke vil forhandle inden lovgrundlaget er på plads, så jeg kan være i tvivl om, hvad man vil forhandle om. Vi stiller de her mennesker på flydende isflager ift. hvor skal de bo og hvilken fremtid, de har i udsigt,« sagde han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Planen for Gellerup er allerede rigtig god
Bünyamin Simsek
Det vil ikke give mening, at vi sætter os i rundkreds og begynder processen forfra, når vi for længst er blevet enige om sigtet: At åbne området for omverdenen og sikre en større diversitet i beboersammensætningen.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her