Annonce
JP Aarhus 20 år
Politik

Nyt spareforslag rammer også skolerne

Aarhus Kommune har netop smidt nye spareforslag på bordet for at lappe millionhullet i budgettet. Det rammer skolerne

På et borgermøde i torsdags på Åby Skole diskuterede mange forældre besparelser på skoleområdet. Et nyt forslag rammer også skolerne. Foto: Stine Rasmussen

Selv om forslaget om nye kæmpeskoler er skrinlagt, kommer skolerne stadig til at holde for.

I Børn og Unges nye spareforslag, som direktørerne i Aarhus Kommune onsdag sendte i høring, skal der ske en rammebesparelse på skoleområdet på samlet set 4,8 mio. kr. i både 2021 og 2022.

Besparelserne skal fordeles forholdsmæssigt på byens 46 skoler, der skal have reduceret budgetterne med 0,3 pct. Omkring 105.000 kr. svarer det til om året pr. skole i gennemsnit.

Som tidligere beskrevet i JP Aarhus besluttede byrådets partier tidligere på ugen, at der i stedet for det omstridte og droppede forslag om større skoledistrikter og kæmpeskoler skulle findes besparelser på 15 mio. kr. om året. Det var en reduktion i forhold til det oprindelige forslag, som ville have sparet kommunekassen for årligt 31 mio. kr

»Direktørerne har løst den opgave, som de skulle. Og jeg tror, at dette forslag give mere ro på end strukturforslaget gjorde det. 4,8 mio. kr. er ikke det, der i sig selv vælter læsset, men der er mange andre ting, som presser sig på. Der er flere børn med brug for ekstra hjælp eksempelvis,« siger rådmand for børn og unge, Thomas Medom (SF),

Budgettet på skoleområdet er på 1,8 mia. kr., fremgår det af spareforslaget. Heri bliver det også konstateret, at det vil gå ud over undervisningen, hvis forslaget bliver realiseret:

»Der er generelt et pres på folkeskolernes økonomi. Dette pres stiger yderligere, når besparelserne besluttet med budget 2018 bliver indført i de kommende år. Der kan derfor ikke foretages yderlige besparelser uden, at det vil gå ud over undervisningen.«

Hos organisationen for Skoler og Forældre Aarhus er formand Janus Boye heller ikke begejstret over, at grønthøsteren er rettet mod folkeskolen.

»Vi håber, at der kommer et politisk mod til at prioritere, fordi grønthøsteren gør jo bare folkeskolen en lille smule dårligere over det hele. Så kan det godt være, at der kun ryger en lejrskole det ene sted og en madordning det andet sted, men det gør i hvert fald ikke folkeskolen bedre,« siger Janus Boye, der understreger, at selv om ændringen af skoledistrikterne er pillet ud af sparekataloget, er det stadigvæk fyldt med »tidsler«, og kalder en tidligere sfo-start en af de store.

Aarhus Skolelederforening finder heller ikke spareforslaget optimalt.

»For mange skoler kan en besparelse på 100.000 kr. om året være udfordrende. Samtidig er der række andre spareforslag, som vil komme til at gå ud over børnene,« siger Jens Mathiasen, næstformand i Aarhus Skolelederforening med henvisning til, at Aarhus Kommune bl.a. vil spare 25 administrative ledere på skolerne.

»Dermed skal skolelederne overtage eksempelvis store opgaver som skemalægning og arbejdsmiljøarbejdet, og den tid kommer til at gå fra børnene,« siger Jens Mathiasen.

Ud over rammebesparelsen på skoleområdet er direktørerne onsdag også kommet med nye forslag om effektiviseringer på ejendomsområdet, der skal give 4,6 mio. kr. i 2020-2022, mens besparelser på den centrale forvaltning forventes at spare kommune 4 mio. kr. i 2021 og 2022. Ved at rykke rundt på opsparede midler i børne- og ungemagistraten har direktørgruppen fundet 6 mio. kr., og dermed når beløbet op på samlet 15 mio. kr.

Omstridt skoleplan droppet: Nyt spareforslag fremlægges på onsdag


Store protester

Efter massive protester blandt især forældre stod det i sidste uge klart, at der ikke var et politisk flertal for forslaget om større skoledistrikter og kæmpeskoler.

Aarhus Kommune skal spare 224-241 mio. kr. årligt i de kommende fire år og har udsendt et katalog med forslag for op mod 300 mio. kr. om året.

Mens der er mulighed for at komme med høringssvar frem til den 13. september for de øvrige forslag i sparekataloget, er høringsprocessen for de nye forslag blevet forlænget til søndag d. 16. september kl. 12.

Inden da vil Socialdemokratiet ikke kommentere hverken de nye eller tidligere offentliggjorte spareforslag, siger partiets politiske ordfører Anders Winnerskjold.

»Vores linje er den samme, som den hele tiden har været. Vi kvitterer for det arbejde, som er blevet lavet af direktørgruppen på kort tid, og fordi det er gået så hurtigt, så har vi virkelig også brug for input fra borgere, medarbejdere, og organisationer, og alle der har interesse i det,« siger ordføreren.

Han sender en løftet pegefinger mod Venstre, De Konservative og SF, der i sidste uge gik ud og undsagde spareforslaget om kæmpeskoler midt i høringsfasen:

» Organisationen har brug for, at der er ro. Jeg synes, det er ærgerligt, hvis politikere skal skabe yderligere usikkerhed i en høringsfase, som man hidtil har gjort så en klar opfordring til mine kollegaer om denne her gang at respektere høringsfasen.«

Hos Venstre mener Gert Bjerregaard, at det var rigtigt at gå ud og tage afstand for forslaget om en ny skolestruktur, så der kunne komme nye spareforslag på bordet.

»Overordnet set ser det her mere spiseligt ud end det, vi fik præsenteret om en ny skolestruktur. Men vi har ikke lagt os fast på, hvor besparelserne skal være, og nu vil vi afvente høringssvarene,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her