Annonce
JP Aarhus 20 år
Politik

Handicapområdet bløder, men skolerne stjæler overskrifterne

Sparedebatten har primært handlet om skoler, men det er på handicapområdet, Aarhus halter bagefter.

I sidste uge blev spareforslaget om større skoledistrikter i Aarhus taget af bordet. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

Folkeskolerne har sat sig tungt på dagsordenen for den kommende sparerunde i Aarhus Kommune. Men når byrådet i de kommende uger forhandler om de næste års budgetter, bør de måske ikke være så bekymrede for at svinge sparekniven over skolerne. Derimod ser kniven ud til at skulle holdes langt væk fra handicapområdet.

I hvert fald hvis man tager udgangspunkt i Økonomi- og Indenrigsministeriets tal. De viser, at Aarhus Kommune ligger over landsgennemsnittet for de 98 kommuner, hvad angår udgifterne til folkeskolen pr. elev, mens kommunen indtager en bundplacering, når det gælder voksne med handicap.

Familier, pårørende og de handicappede har ofte ikke overskud til at ytre deres meninger.
Nina Rasmussen, formand Danske Handicaporganisationer, Aarhus.

Nina Rasmussen, formand for paraplyorganisationen Danske Handicaporganisationer, Aarhus, har et bud på, hvorfor der alligevel har været, hvad hun betegner som »en massiv medieomtale og store protestgrupper på skoleområdet«, mens handicapområdet i de seneste uger ikke har trukket de store overskrifter:

»Familier, pårørende og de handicappede har ofte ikke overskud til at ytre deres meninger. Pårørende bruger døgnets 24 timer til at få hverdagen til at fungere og hjælpe til på f.eks. bosteder, mens der på skoleområdet findes børnefamilier med overskud at give af.«

Forsøgt pakket ind

Hos Skole og Forældre Aarhus mener formand Janus Boye, at det »bestemt giver mening«, at folkeskolen har fået meget opmærksomhed trods kommunens udgifter hertil og afviser, at det blot skyldes højtråbende, ressourcestærke forældre. Han peger på, at det nu droppede forslag om at fusionere skoledistrikterne til 19 mod 46 i dag ville få store konsekvenser.

»Det var en fuldstændig omvæltning af skolesystemet, som blev forsøgt pakket ind i en positiv vinkling om, at alle skal spare lidt penge.«

Aarhus er også blandt de kommuner, der bruger flest penge pr. 0-13-årig i dagtilbud. Men pædagogernes formand i Aarhus, Marianne Gilbert Nielsen, vil ikke høre tale om besparelser, hverken på børn, handicappede eller ældre.

Men der skal spares 224-241 mio. kr. årligt de næste fire år, og det kan blive svært at friholde de store velfærdsområder, siger Anders Winnerskjold, politisk ordfører for Socialdemokratiet.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her