Annonce
JP Aarhus 20 år
Politik

Sådan vil politikerne løse problemerne i udsatte dele af Aarhus

1.000 familier tvinges til at flytte som følge af en ny ghettoplan i Aarhus.

Tirsdag aften indgik politikerne i Aarhus Kommune en aftale om udsatte boligområder i Aarhus. Det sker efter, at regeringen sammen med et bredt flertal i Folketinget har peget på, at der er behov for indsatser, som kan forebygge og nedbryde parallelsamfund. Herunder er der behov for gennemgribende behov for fysiske forandringer lød landspolitikernes budskab til kommunerne. Folketinget har fremsat krav om at andelen af almene boliger skal ned på 40 pct. i 2030.

Derfor har partierne i Aarhus byråd de seneste dage forhandlet om, hvordan disse initiativer skal udmøntes i Aarhus.

Ghettoplanen betyder, at 1.000 familier, eller hvad der svarer til mellem 3.000 og 4.000 beboere skal have et nyt hjem, fordi de boligblokke, de bor i nu, skal rives ned.

Socialdemokraterne, Venstre, SF, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance står bag aftalen. Alternativet forlod tirsdag aften forhandlingerne før aftalen var på plads og vil senere tage stilling til deres holdning.

Aftalen indeholder en række inititiaver for nogle af de mest udsatte boligområder i Aarhus:

Gellerup/Toveshøj

 • Yderligere 600 familieboliger skal, udover den igangværende gennemførelse af helhedsplanen i Gellerup, rives ned. Det svarer til ca. ni blokke.
 • 120 familieboliger skal sættes til salg
 • Nybyggeri/fortætning af ca. 450 enheder erhverv
 • Nybyggeri/fortætning med ca. 1.600 enheder private boliger

Hvilke arealer, der bliver omfattet skal nu aftales med boligforeningerne.

Udover disse initiativer i området, er forligspartierne enige om, at der som en del af en udviklingsplan bl.a. skal være fokus på til tiltrække og udvikle byfunktioner, at sikre en høj kvalitet i renoveringerne, at skabe kvarterer med egne karakteristika, at der skal udvikles erhverv langs Edwin RahrsVej, samt at skabe plads til Verdensbadet som en del af Sports og Kulturcampus.

Bispehaven

Østjysk Bolig er i øjeblikket i gang med at gennemføre en tryghedsrenovering i boligområdet Bispehaven, der betegnes som et særligt udsat boligområde.

Derudover skal:

 • Tre høje boligblokke rives ned og omdannes til tre lave blokke med i alt 318 boligenheder
 • Nybyggeri/fortætning med 225 enheder erhverv
 • Nybyggeri/fortætning med 420 enheder ejerboliger

Herudover har man bl.a. aftalt følgende initiativer:

 • Forandringer af infrastruktur, byrum og pladser, herunder Rymarken, Hasle Centervej og åbning til Viborgvej, Bispehavevej, Ryhavevej, interne gader og forbindelser samt en styrket grøn kile. Målet er, at borgerne skal bevæge sig naturligt til og gennem Bispehaven og de omkringliggende områder.
 • Omkringliggende udviklingsarealer, herunder arealet langs Viborgvej og arealet vest for Bispehaven, ønskes udviklet på sigt.
 • Kvartersdannelser, så den nye bydel består af en række nye kvarterer med forskellige karakteristika. Omdannelserne skal sikre og tage udgangspunkt i områdets kvaliteter, bl.a. med de mange grønne arealer og den bynære beliggenhed.
 • Nye ejerformer, erhverv og øvrige nye funktioner skal have fokus på byliv og byrum. Nybyggeriet skal være af høj kvalitet og give noget tilbage til bydelen.

Gellerup/Toveshøj, der betegnes som ”hårde ghettoer”, og aftalen indeholder en forebyggende indsats i risikoområder, så de ikke ender som hårde ghettoer.

En analyse fra Borgmesterens afdeling peger på, at

 • Skovgårdsparken og Langkærparken risikerer at blive ”hårde ghettoer”. Det gælder særligt Skovgårdsparken, som har været på ghettolisten siden 2016
 • Viby Syd (Kjærslund, Rosenhøj og Søndervangen) risikerer at blive et ”ghettoområde”
 • Håndværkerparken, Herredsvang, Vejlby Vest og Trigeparken risikerer at blive ”udsatte boligområder”
 • Præstevangen og Vandtårnsområdet herudover iflg. Aarhus Kommune og BL’s 5. kreds er udsatte områder

Forligspartierne er enige om, at der skal sættes ind, for at forhindre at ovennævnte risici indtræffer. Der vil være behov for at udvikle handleplaner i fællesskab mellem kommune, boligforening og øvrige aktører, som adresserer de udfordringer, der er i det enkelte område. I handleplanerne vil indgå bl.a.:

 • Styrke den kommunale indsats ift. uddannelse og beskæftigelse
 • Bruge udlejningsregler for at ændre beboersammensætningen
 • Boligsociale indsatser

Mulighed for fysisk udvikling, herunder nedrivninger Forligspartierne forpligter sig til at iværksætte en ambitiøs handleplan for Skovgårdsparken, som både skal indeholde sociale indsatser og fysisk udvikling, herunder nedrivninger, fremgår det af aftaleteksten.

Aftalen skal danne ramme for drøftelser med boligorganisationerne, Landsbyggefonden og Staten. De drøftelser vil finde sted i efteråret. Her vil også borgere og organisationer få mulighed for at komme med deres input.

JP Aarhus

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her