Annonce
JP Aarhus 20 år
Politik

DF beskylder Bundsgaard for »udenomssnak«

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) forklarer, hvorfor hans deltagelse i en frisørvideo ikke var en overtrædelse af kommunalfuldmagten.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) fastholder sin forklaring om, at frisørvideoen er en naturlig del af borgmestervirket. DF kalder det udenomssnak.

Spørger man borgmester Jacob Bundsgaard (S) selv, er det både »legitimt og naturligt«, at han skaber opmærksomhed blandt lokale virksomheder, som han gjorde det i en reklamevideo med frisørsalonen Slikhaar.

Hele sagen

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) har medvirket i en reklamevideo for frisørsalonen Slikhaar.

Jurister vurdere, at borgmesteren overtrådte kommunalfuldmagten, fordi videoen betragtes som støtte til en enkelt virksomhed.

Jacob Bundsgaard afviste at have handlet retsstridigt.

Videoen har vakt opsigt, og rådmand Jette Skive (DF) har kaldt borgmesterens medvirken »forkastelig«. Partiet sendte herefter en 10-dages forespørgsel til borgmesteren.

Forslaget om en video kom fra borgmesterens eget kontor. Det kom frem, efter JP Aarhus fik aktindsigt i mailkorrespondancen mellem Slikhaar og borgmesterens kontor.

Sagen blev sendt til økonomi- og indenrigsministeren, efter folketingsmedlem Susanne Eilersen (DF) har indsendt en række spørgsmål om forløbet.

Ministeren sendte sagen videre til Ankestyrelsen, som endnu ikke har afgivet svar.

Borgmesteren afviser fortsat i sit svar på forespørgslen, at han har handlet forkert.

Sådan lyder det i svaret på den 10-dages forespørgsel, som Dansk Folkeparti har sendt borgmesteren. Videoen blev efterfølgende lagt på Slikhaars officielle youtube-kanal ”Slikhaar TV”, der har 1,8 mio. abonnenter.

Jura-professor Sten Bønsing har tidligere slået fast overfor JP Aarhus, at borgmesterens medvirken i reklamevideoen er en overtrædelse af kommunalfuldmagten, fordi han dermed støtter en enkelt virksomhed.

Jacob Bundsgaard afviste, at der var tale om retsstridig markedsføring eller støtte til virksomheden, men videoen fik rådmand Jette Skive (DF) op af stolen. Hun sendte derfor en række uddybende spørgsmål til borgmesteren og spurgte bl.a., om han er enig i, at der er tale om en reklamevideo. Hun understregede, at videoen er set mere end 28.000 gange, hedder ”Mayor Edition”, at der præsenteres forskellige produkter fra virksomheden, og at dens logo fremgår under hele videoen.

»Det er udenomssnak«

I svaret vedholder borgmesteren sin afvisning om, at han har handlet forkert.

»Som en vigtig del af borgmesterens virke deltager han jævnligt i virksomhedsbesøg, firmaåbninger og i andre relationer med lokale virksomheder. Inden for de senere år er det blevet helt almindeligt, at der i forbindelse med sådanne besøg og events laves film og andre optagelse til brug for virksomhedens egne medieplatforme, herunder også sociale medier,« lød de første linjer fra borgmesteren.

Jette Skive kalder svaret »forventeligt« og »udenomssnak«.

»Jeg regnede med, at jeg fik et ”goddag mand økseskaft – jeg taler udenom”, og ”ork jeg er vant til at være ude at reklamere”. Men det her svarer ikke til, når han besøger andre virksomheder. Jeg har ikke set ham være ude ved en lille frisør og lave en stor video før. Det er usammenligneligt, men svaret er forventeligt. Så nu venter jeg på, hvad Ankestyrelsen siger, og så tager vi den derfra.«

Umuligt at skelne

Trods Jacob Bundsgaards afvisning, åbner han alligevel op for en diskussion om gråzoner pga. nye medier, som ifølge ham gør det umuligt at skelne mellem reklame og ikke-reklame.

Dansk Folkeparti om KL-formands reklamevideo for frisørsalon: »Det er forkasteligt«

»Vi har i de senere år konstateret en eksplosion i brugen af sociale medier, hvor film og fotos spiller en afgørende rolle, og hvor firmaers brug af medierne umuliggør den traditionelle skelnen mellem på den ene side markedsføring og ikke-kommerciel kommunikation på den anden side. På den baggrund åbner det mulighed for en diskussion om gråzoner med hensyn til ministres, borgmestres og andres medvirken i relation til reklameværdi etc.«

Borgmestre i reklamer: Hele kommunen kan blive hængt op på Bundsgaards frisørgimmick

Efter sagen blev taget op af folketingsmedlem Susanne Eilersen (DF) og sendt til indenrigsministeren, er den nu endt på Ankestyrelsens bord. Jacob Bundsgaard afslutter brevet med at udtrykke tilfredshed over, at sagen blev sendt til ministeren.

»Så man ad den vej kan klarlægge det juridiske grundlag i sådanne sager og vurdere, om der måtte være brug for at udstikke klarere retningslinjer til kommunerne.«

Se hele videoen her:

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Restaurantanmeldelse: Karruseltur på Aarhus' nye restaurant og vinbar
Der er masser af god vilje og entusiasme, men for nærværende væsentlig mindre kompetence at finde på Aarhus’ nye franskorienterede spisested. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her