Annonce
JP Aarhus 20 år
Politik

Frisør-reklame blev udtænkt på rådhuset

Bundsgaards medvirken i frisørvideo overtræder kommunalfuldmagtens bestemmelser. En mailkorrespondance viser, at idéen til videoen kom fra borgmesterkontoret.

Det kan læses ud af en mailkorrespondance, at idéen om en "videogimmick" kom fra borgmesterkontoret selv. Foto: Screenshot fra video.

Efter det er kommet frem, at Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) optræder i en reklamevideo, der strider mod kommunalfuldmagten, viser det sig nu, at idéen til videoen kom fra Borgmesterens Afdeling.

Onsdag skrev Jyllands-Posten, at borgmesteren medvirker i en reklamevideo for frisørsalonen Slikhaar. En video, der ligger på virksomhedens officielle Youtube-kanal, som bruges til markedsføring. Eksperter har slået fast, at videoen er i strid med kommunalfuldmagten, fordi det ifølge Sten Bønsing, jura-professor på Aalborg Universitet, »giver en konkurrenceforvridning i forhold til eksisterende virksomheder«, når borgmesteren støtter en enkelt virksomhed.

Jeg vil høre, om det kunne være sjovt at lade borgmesteren få gjort noget ved sit hår. Måske kunne man bruge det i en gimmick.
Mail fra borgmesterkontoret.

Frisørsalonen Slikhaar producerer ofte videoer til deres populære Youtube-kanal "Slikhaar TV", som har 1,8 mio. abonnenter verden over. Men videoen, som Jacob Bundsgaard medvirker i, og som på Youtube hedder "Mayor Edition", var ikke salonens egen idé. Det fremgår af en mailkorrespondance mellem borgmesterkontoret og Slikhaar, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.

Oprindeligt kun et møde

Det er almindeligt, at borgmesteren besøger lokale virksomheder for at følge med i byens udvikling. Han optræder eksempelvis til diverse åbningsarrangementer. Men ifølge Frederik Waage, lektor i jura ved Syddansk Universitet, opstår problemet, når borgmesteren støtter en enkelt virksomhed som eksempelvis ved en reklame.

Dansk Folkeparti om KL-formands reklamevideo for frisørsalon: »Det er forkasteligt«


»Der er en gråzone. For hvis Lego skal bygge en ny fabrik i Billund med 200 nye arbejdspladser, og borgmesteren kommer ud og klipper den røde tråd, så giver det reklame for Lego, men det kan man godt gøre. Men det er trukket for langt, når man decideret optræder i et klip, der skal bruges i markedsføringen af virksomheden. Det vil være min vurdering,« udtalte han til onsdagens avis.

Derfor er det umiddelbart ikke opsigtsvækkende, at borgmesteren oprindeligt aftalte et møde med frisørsalonen, som det ses ud af den første mail, der blev sendt den 11. januar 2018:

»Det er tænkt som helt uformelt, hvor vi kommer forbi og hører om jer, Slikhaar, udvikling og planer mv. Han (borgmesteren, red.) er tit rundt hos virksomheder i byen, og udover at lære jer at kende, er han også interesseret i at høre jeres input og forslag til Aarhus,« lød det i den første mail, som blev afsendt fra Søren Boel Pedersen, der er chef for erhvervs- og byudvikling i Aarhus Kommune, til Emil Vilain, medejer af Slikhaar.

Mailen blev sendt efter erhvervsafdelingens årlige nytårsbriefing på rådhuset, hvor tvillingebrødrene Rasmus og Emil Vilain, der ejer Slikhaar, fortalte om deres succesfulde virksomhed. Jacob Bundsgaard blev så imponeret, at der blev taget kontakt.

Derfra går mailsene frem og tilbage med det formål at fastsætte en dato, indtil mødet bliver fastlagt til den 14. marts.

Rådhusets forslag om "gimmick"

Den 9. marts overtager borgmesterens pressechef, Niels Buch Johannsen, korrespondancen med Emil Vilain fra Søren Boel Pedersen. I den nye mail bliver det foreslået, at der på mødet skal gøres noget ved borgmesterens hår og bruge det som en "gimmick". Og det er altså denne "gimmick", som senere blev til den omtalte reklamevideo:

»For jeg vil høre, om det kunne være sjovt (og relevant) at lade borgmesteren få gjort noget ved sit hår i forbindelse med besøget hos jer. Måske kunne man bruge det i en gimmick,« lyder det i mailen fra Niels Buch Johannsen til Emil Vilain, som er medejer af salonen.

Ekspert: KL-formand bryder regler i frisørvideo

Det er også herefter, at mødet ændrer adresse fra Slikhaars kontor til salonen. I et svar til Niels Buch Johannsens forslag skriver Emil Vilain en time senere:

»Jeg tænker, at det kunne være meget sjovt at lave noget med hans hår. Men kontoret og salonen ligger ikke samme sted. Salonen er Mejlgade 37, og kontoret er Skt. Knuds Torv 3b, st. Ift. pressen, så er det selvfølgelig en stærk udmelding for os, at selve borgmesterens hår bliver ordnet af Slikhaar Studio,« fastslår han.

I onsdagsavisen afviste Emil Vilain, at der var tale om et reklamesamarbejde, men bekræftede, at han blev kontaktet med et forslag om en videogimmick med borgmesteren, hvilket han sagde ja til.

"Rene linjer"

Niels Buch Johannsen understreger afslutningsvis i mailen, at borgmesteren selv betaler for klipningen.

»Jacob betaler naturligvis ved kasse 1 - der skal være rene linjer,« skriver han med reference til, at det som folkevalgt er ulovligt at tage imod gaver, hvilket også er en del af kommunalfuldmagten.

I forhold til regelbruddet om at støtte en enkelt virksomhed afviste Jacob Bundsgaard i onsdagens avis, at der var tale om »ulovlig markedsføring eller ulovlig støtte til en enkelt virksomhed«.

Avisen ville gerne have haft en kommentar fra borgmesteren mht. mailkorrespondancen, men han har ikke ønsket at udtale sig yderligere.

Se reklamevideoen herunder:


Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Fra klimapolitik til klimakamp

Bo Thyge Bisgaard, Borgerlisten for en mulig nutid, Hasselvej 3, Odder
Den radikaliserede klimakamp er en kamp for den nødvendige reevolution af en ikkebæredygtig samfundside.

Debat: Dialog i stedet for mere kontrol

Anette Poulsen, byrådsmedlem for Socialdemokratiet og næstformand i Social- og Beskæftigelsesudvalget | Lone Hindø, byrådsmedlem for Socialdemokratiet og medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget | Steen Bording Andersen, byrådsmedlem for Socialdemokratiet og medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget
Vejen til en bedre kvalitet i arbejdet med alle de aarhusianske familier med børn med handicap skabes gennem en tættere dialog mellem kommune og familie og et stærkere samarbejde mellem myndigheder.

Debat: En vej uden om forældelse

Jan Ravn Christensen (SF), medlem af Teknisk Udvalg, Aarhus Byråd & Thomas Medom (SF), rådmand for Børn- og Unge, Aarhus Byråd
Selvfølgelig skal en kort forældelsesfrist ikke gå ud over medarbejderne, når kommunen har brugt så lang tid på at komme til bunds i undersøgelserne.
Aarhus' historie

Kronik: Erindringen om Aarhus kan være tyrannisk

Henrik Wigh-Poulsen | Biskop, Aarhus Stift
Om 20 år vil Aarhus blive ved med at kalde alle dem hjem, der har oplevet lykkelige år her.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Dansk designer med store ambitioner: »Om 10 år har vi skabt et globalt brand«
Sådan siger Driton Memisi, som har sat sig for at hjælpe det nye designfirma Handvärk ud i verden. Brandet lancerer netop nu i forbindelse med 3 Days of Design bordet “Studio Table”, som hidtil kun har været vist på Maison & Objet i Paris. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her