Annonce
JP Aarhus 20 år
Politik

Stormøder og brugerpaneler skal rette op på indsats over for børn med handicap

Socialrådmand Kristian Würtz (S) er klar med plan for at forbedre den kritiserede indsats for børn med handicap

Kristian Würtz (S) overtog rådmandsposten for Sociale Forhold og Beskæftigelse ved årsskiftet. Foto: Finn Frandsen.

I februar stillede to forældre sig frem i JP Aarhus og beskrev, hvordan handicapcentret for børn i Aarhus lavede fejl i sine vurderinger af børn med handicap, stillede voldsomme dokumentationskrav, havde lange sagsbehandlingstider og fejlagtigt stoppede udbetalinger af tabt arbejdsfortjeneste. Dernæst reagerede en håndfuld handicapforeninger og rettede i avisen kritik af kommunens handicapindsats.

Det her batter, fordi forvaltningen, organisationer og forældre har fået et rigtig godt fælles afsæt.
Kristian Würtz (S), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse

Men der kom først for alvor skred i sagen på politisk plan, da samtlige byrådsmedlemmer fik tilsendt et brev, hvor bl.a. 20 forældre til børn med handicap berettede om udfordringer i deres sager hos kommunens handicapindsats.

Borgere opruster med private rådgivere

Efter møder mellem politikere, borgere og handicapcentret for børn er socialforvaltningen klar med en række initiativer, der skal skabe tillid mellem utilfredse forældre og kommunen samt forbedre handicapindsatsen.

Hundredvis af sider

»Udgangspunktet var en stor frustration hos en række forældre, men nu tyder det på, at vi kan kanalisere energien ind i det fremadrettede arbejde. Jeg har set sager på flere hundrede sider og har spurgt mig selv, om man bruger familiernes og forvaltningens tid rigtigt. Nu får vi alle aktører til sidde rundt om bordet, og på den måde tror jeg, at man kan finde på bedre måder at prioritere arbejdet på,« siger socialrådmand Kristian Würtz (S).

Socialforvaltningen ønsker at oprette to brugerpaneler, hvor bl.a. forældre, ledere og medarbejdere i handicapcentret samt repræsentanter fra handicaporganisationer og børnepsykiatrisk center i Risskov deltager.

Børn med handicap

Kommunens indsats

Socialforvaltningen vil nedsætte to brugerpaneler, som skal komme med forslag til forbedringer af kommunens handicapindsats.

Forvaltningen vil også udbrede erfaringer fra projektet tættere på familien, hvor sagsbehandlere hos handicapcentret for børn har fulgt 10 pct. af de tilknyttede familier tættere end ellers.

Desuden skal den såkaldte borgervejleder i handicapcentret fremover hjælpe forældre, som oplever, at deres sag er gået i stå eller har samarbejdsproblemer med kommunen.

Der vil blive afholdt årlige stormøder med organisationer, forældre og kommunale medarbejdere.

Derudover fremrykkes en tilfredshedsundersøgelse blandt forældre til børn med handicap fra 2019 til 2018.

Kilde: Aarhus Kommune

Det ene panel skal på baggrund af tre konkrete sager om børn med handicap udpege problemer i kommunens indsats. Det andet panel skal forholde sig til kommunens beslutningsgrundlag for at tilkende eller afvise hjælp. Det skal ske ved at drøfte temaer som hjemmetræning, tabt arbejdsfortjeneste og økonomisk tilskud til hjælpemidler.

Store konsekvenser

Det er ikke første gang, kommunens handicapindsats for børn er under lup. Efter en sag, hvor forældre blev pålagt at betale op mod 4.300 kr. om måneden for et anbragt barn, mødtes forældre, organisationer og kommunale medarbejdere i 2015 til stormøder. Resultatet blev en række initiativer for at forbedre kommunens indsats. Selv om utilfredsheden blandt en række forældre er fortsat med at ulme, er Kristian Würtz overbevist om, at brugerpanelerne vil hjælpe.

»Vi vil også i fremtiden se udfordringer og sager, hvor man ikke lykkes i første hug. Men det her batter, fordi forvaltningen, organisationer og forældre har fået et rigtig godt fælles afsæt,« siger han.

Aarhus har sat rekord i ankesager om handicappede børn

Dialoggruppen børn med handicap står bag det føromtalte brev til byrådet. Initiativtager Charlotte Jensen forklarer, at socialrådmanden har lyttet til gruppens kritik og forslag.

»Dialoggruppen er rigtig glad for, at vi nu får nedsat to brugerpaneler. Der er behov for, at handicapområdet for børn får et eftersyn, hvor der sker en læring til den fremadrettede sagsbehandling. Ud fra vores viden er der i dag for mange børn med handicap og deres familier, der ikke får den hjælp, de har behov for, hvilket har store konsekvenser,« skriver hun i en mail.

Brugerpanelernes forslag til forbedringer af kommunens handicapindsats vil blive samlet op på et møde ved udgangen af året, hvor Dialoggruppen børn med handicap, Kristian Würtz og ledelsen i Sociale Forhold og Beskæftigelse deltager.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Når man fodrer hunden med dens hale …
Søren Møller Petersen
Jeg har desværre fået indtryk af, at ledelsen i Handicapcentret for Børn i Aarhus har forsømt at tydeliggøre de retlige problemer, der følger af de faktiske sparetiltag, der er gennemført hen over de sidste år inden for handicapcentrets sagsområde.
Annonce
Annonce
Aarhus lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanen er skyld i dårlige trafikløsninger

Erik Skals
Aarhus Letbane koster mange borgere ekstra transporttid i stedet for som tænkt af politikerne at lette vores transportbehov.
Aarhus' historie

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.

Vi må planlægge fremtiden – bedre

Af Keld Laursen, direktør i Brabrand Boligforening

Er vi i dag – i 2018 – på vej i den retning, som vi ønsker at vores by skal udvikle sig frem mod 2038?
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her