Politik

Kasseret højhus får ingen ny chance

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) afviser muligheden for et højhus ved Europaplads mellem politigården og Mindegade.

Her den tidligere plan for et højhus ved Europaplads. Hvis udviklerne får lov at bygge højhus på grunden, kan det blive et justeret projekt, som også skal godkendes. Visualisering: Schmidt Hammer Lassen

Området omkring Europaplads skal være frit for nye højhuse.

Det fastslog byrådet onsdag, da et særligt tillæg til Aarhus Kommunes højhuspolitik blev vedtaget. Tillægget stiller yderligere kvalitetskrav til kommende højhusprojekter for et område i midtbyen, og med vedtagelsen af den nye politik er der ikke mulighed for opførelsen af et konkret højhusprojekt ved Europaplads. Området er fortsat en del af Aarhus, hvor høje huse udelukkes.

»Hvis dette område var et område, hvor der skulle bygges et højt hus, så skulle det med i planen. Og det er det ikke. Jeg vil ikke gå ind i den konkrete sag, men det påhviler altid en investor at beregne risikoen,« sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S) under behandlingen af sagen med henvisning til, at projektmagerne bag et nyt højhus på op mod 17 etager i sidste uge havde foretræde for teknisk udvalg med henblik på at få arealet gjort til højhusområde.

»Der er opbakning i byrådet til, at dette er afgrænsningen (af højhusområdet red.). Man kan altid komme med nye projekter, men man skal være sin risiko bevidst. I sidste ende er det her i byrådet, at beslutningen bliver truffet. Og man kan få et nej hele vejen indtil da,« sagde Jacob Bundsgaard.

Borgmesterens partifælle, Ango Winther, konstaterede forleden i JP Aarhus, at der ville være mulighed for at få dispensation. Og på onsdagens byrådsmøde sagde Ango Winther, som er medlem af teknisk udvalg, at der kommer en særskilt behandling af naboområderne "på et andet tidspunkt".

Den mulighed havde teknikrådmand Bünyamin Simsek (V) svært ved at få øje på.

»Borgmesteren har lige slået fast, at S ikke vil give tilladelse til et højhusbyggeri. Det kommer ikke til at ske, at jeg giver investoren en anden melding,« sagde Bünyamin Simsek.

Skudt ned

Planen om bygge det konkrete højhus ved Europaplads blev skudt ned i marts sidste år af den daværende teknikrådmand Kristian Würtz (S). Forud for beslutningen var gået flere års forberedelser i samarbejde med Aarhus Kommunes forvaltning. Investorerne havde også opkøbt af ejendomme for at rive dem ned til fordel for højhusprojekt. Baggrunden for den nedadvendte tommelfinger var bevarelse af kulturmiljøet omkring Mindegade og Fredens Torv samt undgå skyggepåvirkninger ved f.eks. Dokk1.

Kovending: S klar til højhus, som blev droppet af S

Beslutningen vakte harme hos projektudviklerne, som havde været i dialog med bl.a. den daværende rådmand, den daværende tekniske direktør og stadsarkitekten om projektet. I sidste uge havde projektmagerne bag højhuset foretræde for teknisk udvalg med forhåbning om, at politikerne alligevel ville indlemme arealet som en del af højhusområdet i Aarhus. Flere borgerlige partier var på byrådsmødet lydhøre overfor ønsket.

»Der er tale om en ikke-fair og ordentlig behandling af bygherren, men kan der laves et godt projekt. Der bliver nu mulighed for at åbne op for en diskussion på dette hjørne,« sagde den konservative Marc Perera Christensen, som gentog sin kritik af tidligere teknikrådmand Kristian Würtz (S) rolle i sagen.

Kritikken blev støttet af Liberal Alliance.

»Derfor skal vi lade hele processen gå om. Jeg efterspørger politisk handling til at lade dette gå om, så Mindet kan være en del af denne tillægspolitik,« sagde Almaz Mengesha under byrådsdebatten.

Rådmand skrotter højhus ved Dokk1

Bag Europaplads ApS står Poul Kristiansen, der er tidligere medejer af Tvilum-Scanbirk-koncernen i Silkeborg, og Finn Bach Petersen, som bl.a. er medejer og udvikler af anden etape af Aabyen på Søren Frichsvej.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her