Annonce
JP Aarhus 20 år
Politik

Aarhus Letbane og kommunen var tavse om konkret dato for letbane-godkendelser

»Vi forventer at godkende letbanen på onsdag,« meddelte Trafikstyrelsen til kommunen og letbaneselskabet i torsdags, men den besked gik ikke videre til aarhusianerne. Borgmesteren fastholder, at han ikke kendte til beskeden.

Ved den uofficielle letbanefejring lørdag kørte letbanen forbi – dog uden passagerer. Meget tyder dog på, at aarhusianerne snart kan stige om bord. Foto: Anita Graversen

Først hed det om fem-otte uger. Så hed det i uge 50 eller først i uge 51. Og forleden var meldingen senest på onsdag.

Da Trafikstyrelsen i fredags gav Aarhus Letbane en melding på, hvornår styrelsen forventede at give letbanen en godkendelse til at køre med passagerer, var det den mest konkrete besked siden den aflyste åbningsfest for letbanen den 23. september.

Alligevel delte hverken Aarhus Letbane eller Aarhus Kommune styrelsens besked med aarhusianerne, der således muligvis vil kunne køre i letbane på torsdag.

Hos Aarhus Letbane I/S forklarer kommunikationschef Jens Velling tavsheden med, at letbanen ikke har modtaget et konkret tilsagn om, at der kommer en godkendelse fra Trafikstyrelsen på onsdag.

»Styrelsen har i en mailudveksling udtrykt ”forventning” om, at det kan ske onsdag. Trafikstyrelsen har flere gange haft forventninger til, hvornår de ville godkende Aarhus Letbane, som efterfølgende ikke er blevet til noget. Som ansvarligt selskab kan vi ikke forholde os til forventninger, men udelukkende til om vi har modtaget de nødvendige godkendelser fra Trafikstyrelsen – og det er altså ikke sket endnu,« lyder det fra Jens Velling.

Men beskeden om mulig godkendelse på onsdag gik også til hele Aarhus Letbanes bestyrelse.

V-rådmand Bünyamin Simsek, der er medlem af bestyrelsen, oplyser, at han og den øvrige bestyrelse fik en melding om den mulige godkendelse på et bestyrelsesmøde allerede i torsdags.

»Vi får at vide, at man endelig har fået at vide af Trafikstyrelsen, at man ikke kan få den endelige godkendelse til weekenden, men at man kan få den onsdag. Og der beder vi jo om at sende direktøren ud af lokalet med det samme og informere interessenterne om situationen, og for mig er det direktøren i Region Midtjylland og stadsdirektøren i Aarhus Kommune,« siger Bünyamin Simsek.

Kendte ikke beskeden

Stadsdirektøren er øverste embedsmand i Borgmesterens Afdeling, men borgmester Jacob Bundsgaard (S) fastholder, at han ikke kendte den besked fra Trafikstyrelsen, da han talte lørdag middag ved letbanearrangementet ”Folkets åbning” ved Dokk1. Borgmesteren henviser til sin kommentar i JP Aarhus søndag:

»Jeg var ikke bekendt med den besked.«

Borgmesterens partifælle, S-rådmand Kristian Würtz, er også medlem af bestyrelsen og fik dermed også information om, at styrelsen forventede at give en godkendelse onsdag. Men han holdt det for sig selv.

»Selskabet har løbende fået meldinger fra styrelsen, og vi er også flere gange blevet skuffede over de forventninger, der er blevet stillet af Trafikstyrelsen. Jeg har det sådan, at jeg vil se det på skrift, at vi har lov til at køre, før vi melder noget ud om det,« siger rådmanden, der oplyser, at han ikke orienterede borgmesteren.

I stedet blev det Trafikstyrelsen selv, der lørdag eftermiddag udsendte meddelelsen om, at den forventer en godkendelse på onsdag.

Det skete efter, at borgmester Jacob Bundsgaard lørdag middag ved Dokk1 kritiserede Trafikstyrelsen for magtarrogance og sagde, at han ikke havde tillid til styrelsen.

Grønt lys til planlægning af ny letbane-etape

Derefter tog Kåre Clemmesen, vicedirektør i Trafikstyrelsen, til genmæle. Han klandrede letbanens leverede materiale for at være langt under, hvad styrelsen normalt modtager, og han oplyste derefter, at styrelsen er så langt i processen, at den forventer at kunne give letbanen den resterende godkendelse senest onsdag – på en række vilkår – og at en godkendelse onsdag ville betyde, at letbanen vil kunne køre med passagerer fra på torsdag.

Hvornår kan letbanen åbne?

Ifølge kommunikationschef Jens Velling kan Aarhus Letbane først sige, hvornår letbanen åbner, når selskabet har modtaget Trafikstyrelsens godkendelser og vurderet de vilkår, som styrelsen sætter for at tage letbanen i brug. Men letbanen er klar til at gå i drift med kort varsel.

»Vi har bl.a. 12 stationer, som skal gøres klar, men vi er klar til at sætte letbanen i drift med få timers varsel, når vi har fået en godkendelse.«

Med meldingen fra Trafikstyrelsen tyder det dermed på, at aarhusianerne kan komme til at køre med letbanen på torsdag eller fredag – afhængig af hvor sent godkendelserne kommer onsdag.

Ifølge Kåre Clemmesen, vicedirektør i Trafikstyrelsen, var det med fredagens melding første gang, at styrelsen satte en konkret dato på for, hvornår godkendelsen kan forventes at ville blive givet.

»De tidligere meldinger, vi er kommet med, har været baseret på en vurdering af, hvor lang tid det tager for Aarhus Letbane at lave tingene færdige på en passende tid og i en tilstrækkelig kvalitet. Nu er det basalt set kun os, der har et stykke arbejde tilbage,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Advarsel mod at øge pensionsalderen

Store pensionsselskaber advarer om, at det er nødvendigt at give nedslidte danskere mulighed for at forlade arbejdsmarkedet før tid, hvis pensionsalderen fortsat skal stige. Finans
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen
Debatindlæg

Debatindlæg: Frit Forum Århus: Giv de studerende tag over hovedet

Sebastian Thomassen, Malthe Melskens
Det er helt afgørende for mennesker og især unge studerende, at man møder mennesker med forskellige socioøkonomiske baggrund.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her