Politik

Alternativet vil eksperimentere i Aarhus

Hans Christian Molbech (ALT) vil lave forsøg med borgerløn, kontanthjælp uden krav og fri cannabis, men vil ikke sige, hvem Alternativet støtter som borgmester.

Hans Christian Molbech er »nærmest vokset op i en skov«. Derfor går han meget op i at bevare grønne områder i midt- byen og vil frede Botanisk Have. Foto: Anita Graversen.

Denne journalist følte sig på temmelig sikker og neutral grund, da han bad Hans Christian Molbech, byrådskandidat for Alternativet, om at pege på sine tre mærkesager.

Aarhus burde være en teknologisk forpost i Danmark, men vi halter bagud.
Hans Christian Molbech byrådskandidat for Alternativet

Ikke helt, viste det sig.

»Der er en underlig og meget fastlåst struktur i dansk politik, hvor det forventes, at alle kandidater har tre mærkesager og et program for, hvordan de vil gennemføre dem. Det er alt for ensidigt, særligt på kommunalt niveau, hvor ens indflydelse er utrolig afhængig af, hvilke udvalg man kommer til at sidde i,« begyndte kandidaten dette interview.

Ingen spidskandidat

Den 41-årige Hans Christian Molbech er ikke Alternativets spidskandidat, en sådan har partiet ikke, men han vil være at finde øverst på stemmesedlen, når det til kommunalvalget i næste uge for første gang er muligt at sætte et kryds ud for Alternativet.

Trods Hans Christian Molbechs indledende modstand mod mærkesager snakker han gerne om politik.

Kandidaten for Alternativet har boet i Aarhus i 20 år, og på intet tidspunkt har han for alvor oplevet politikerne tage fat i de mest seriøse og presserende udfordringer, som Aarhus — ligesom resten af verden — står overfor.

Borgerløn

»Når det regner kraftigt, bliver den nedre del af Øgaderne oversvømmet. Man kan læse dystre prognoser om stigende vandstande, hvad gør vi med dén problemstilling? Arbejdsmarkedet vil ændre sig markant i relativ nær fremtid på grund af bl.a. informationsteknologibranchen.

Og hvordan ser taxabranchen ud om 10 år, når vi er blevet vant til selvkørende biler?

De emner er vi nødt til at diskutere lokalt,« siger Hans Christian Molbech.

Den alternative politiker flyttede i 1997 fra Ringkøbing til Aarhus, hvor uddannelsen som cand.mag. i informationsvidenskab kom i hus på Aarhus Universitet. Siden har han bl.a. arbejdet som kommunikationsansvarlig og it-konsulent på Folkeuniversitetet.

Eksperimentarium

I dag ernærer han sig bl.a. som musiker, foredragsholder og manager for en række bands, der ligesom hans eget band, Almune, spiller middelaldermusik.

Blå bog
Hans Christian Molbech
  • Byrådskandidat for Alternativet, 41 år, bor i Aarhus.
  • Cand.mag. i informationsvidenskab, musiker og selvstændig samt kasserer i musikforeningen Musicantiga.
  • Har arbejdet som kommunikationsansvarlig og it-konsulent hos Folkeuniversitetet i Aarhus samt som projektchef for Aarhus Middelaldermarked.

Hvis Hans Christian Molbech får en plads i byrådet, vil han især kæmpe for at bevare byens grønne områder samt en fredning af Botanisk Have.

Flere af Alternativets forslag – som forsøg med legalisering af cannabis og kontanthjælp uden modkrav – udspringer også af partiets og Hans Christian Molbechs ønsker om, at Aarhus bliver et slags eksperimentarium, hvor nye idéer prøves af.

»Vi kan eksperimentere med en form for borgerløn og lave nogle sociale eksperimenter, herunder vores forslag om en treårig legalisering af cannabis og kontanthjælp uden modkrav. Og hvorfor er f.eks. Albertslund og ikke Aarhus Kommune først med at indføre førerløse busser,« siger kandidaten.

For at sætte eksperimenterne på dagsordenen i kommunen foreslår Alternativet at nedsætte et teknologiudvalg. Det skal bl.a. bestå af medlemmer af byrådet, folk fra it-branchen i Aarhus, kreative iværksættere og universitetsfolk med viden om informationsteknologi.

»Aarhus burde være en teknologisk forpost i Danmark, men vi halter bagud,« siger Hans Christian Molbech og henviser f.eks. til, at Syddjurs Kommune har indført et digitalt journalsystem, hvor borgere på internettet selv kan hente samtlige sagsakter i bl.a. byggesager.

Gæt, hvor pilen peger

Ved JP Aarhus’ seneste meningsmåling foretaget i august af analyseinstituttet Wilke fik Alternativet tre af byrådets i alt 31 mandater. Selvom partiet er i valgforbund med Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten, vil Hans Christian Molbech ikke pege på nogen som borgmester.

»Vi vil ikke lægge os fast på forhånd, det er mest respektfuldt for forhandlingerne efter valget. Men vi er i det røde valgforbund, så uden at have sagt for meget kan man nok gætte, hvor pilen peger,« siger han.

Mere kultur

Selvom Alternativet endnu ikke er repræsenteret i byrådet, har det ikke afholdt partiet fra tidligere på måneden at præsentere sin første byrådsindstilling sammen med Venstre. Det får Hans Christian Molbech til at slå fast, at Alternativet adskiller sig fra SF og Enhedslisten på flere punkter.

»SF vil bl.a. skære på kulturbudgettet og sætte skatten op, mens vi vil investere mere i kultur og gøre det nemmere at være iværksætter. SF og Enhedslisten støtter også den foreslåede etape 2 af letbanen, mens vi gerne vil diskutere en anden linjeføring og se etape 1 køre, før vi tager stilling til flere etaper. Den største forskel er dog, at Alternativet har langt større fokus på at udvikle lokaldemokratiet,« siger kandidaten og henviser til partiets forslag om, at 2.700 borgere i fællesskab skal kunne stille forslag i byrådet, og at lokale råd skal have større indflydelse.

Vil du have seneste nyt om Aarhus direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste nyheder fra JP Aarhus én gang i døgnet - klik her, sæt flueben ved Aarhus og indtast din mailadresse. Følg også JP Aarhus på Facebook

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her