Politik

»Vi kan gøre det mere hjemligt og få det personlige med«

Forældreparret Camilla og Michael Frederiksen har interviewet 18 kandidater til Aarhus Byråd i deres initiativ ”Politik i familiehøjde”.

Camilla og Michael Frederiksen, forældre til Oliver og Sebastian har taget valgkampen i ”egen hånd” og interviewet 18-20 kandidater til Aarhus Byråd. De har stillet dem 5 spørgsmål som belyser familieområdet i Aarhus. De har lavet ”artikelserien” for Politik i Familiehøjde og deler den på Facebooksiden Børnenes Aarhus. Det er sønnen Sebastian på billedet.

Den treårige Sebastian styrter ud i entréen for at se, hvem det er, hans forældre lukker indenfor.

Drengen fortæller, at halloween i Djurs Sommerland er meget uhyggeligt – det har han nemlig set på Youtube-videoer.

Sebastian søger hurtigt tilbage til de Youtube-videoer, som kører over skærmen i stuen, mens forældrene Camilla og Michael Frederiksen snakker kedelig voksensnak ved spisebordet i deres treværelseslejlighed på Louis Hammerichs Vej i det nordlige Aarhus.

Det er ellers også hans sag, de taler, da de denne tirsdag bruger ulvetimen til at fortælle JP Aarhus’ udsendte om deres initiativ ”Politik i familiehøjde”.

Kandidater til brunch blandt unge og læseheste

Fem spørgsmål stillet

Parret oprettede i april familieguiden ”Børnenes Aarhus”, som knap 700 følger og godt 600 synes godt om på Facebook, mens pendanten på Instagram har godt 2.200 følgere.

Her deler de deres oplevelser – set i børnehøjde – når de har udforsket byens legepladser og grønne områder.

I august satte de sig for at udvide initiativet til at handle om kommunalvalget.

»Vi vil gerne dække det, der sker i Aarhus – om det er halloween eller andre store begivenheder. Nu kom der så lige et kommunalvalg, der er en relativt stor begivenhed, og så tænkte vi, at vi selvfølgelig skal have kommunalvalget med,« fortæller 31-årige Michael Frederiksen, der er uddannet webintegrator, men nu læser EUX på Aarhus Business College på Sønderhøj i Viby.

Konkret har parret kontaktet en stribe kandidater via Facebook og stillet dem fem spørgsmål om bl.a. den bedste familieaktivitet, mangler på børneområdet og deres favoritjulekalender.

I alt 18 kandidater, der kæmper for en plads i Aarhus Byråd, har sagt ja til at være med, og deres svar er løbende blevet lagt på Facebook-siden Børnenes Aarhus – siden midt i oktober og frem til valgdagen den 21. november.

Forældreparret mener, at de kan spille en anden rolle end de lokale nyhedsmedier og politikernes egne kommunikationskanaler.

»På en eller anden måde formår de altid at vinkle det til noget politisk. Vi kan gøre det mere hjemligt og få det personlige med, og det mangler tit,« siger den 26-årige Camilla Frederiksen, der læser til markedsføringsøkonom på Erhvervsakademi Dania i Randers.

Michael Frederiksen supplerer:

»Vi er et lille hygge-medie, der bare henvender os til børnefamilier. Vi har et ønske om, at de lige stopper op og tænker over, hvad de vil gøre på børnefronten, så det ikke kun går op i letbane og kunstmuseer.«

Glemmer legepladserne

Adspurgt hvad de savner mest set med familiebrillerne på, vender parret tilbage til udgangspunktet for Børnenes Aarhus, nemlig legepladserne.

»Byudviklingen handler rigtigt meget om studieboliger, og politikerne glemmer legepladserne. Jeg savner simpelt hen mere plads til børnefamilierne nede i byen,« siger Camilla Frederiksen, der skeler misundeligt til Hamborgs Planten und Blumen-parken med forskellige temaer og legepladser eller Madsby Parken ved Fredericia.

Ægtemanden påpeger, at udviklingen er gået den forkerte vej i forbindelse med udvidelsen af Den Gamle By.

»Man tog et kæmpe stykke af Botanisk Have, hvor der var en rigtig fed legeplads med klatrestativer og en iskiosk, og den er nu reduceret til et gyngestativ og et legehus,« konstaterer han.

Dokk1 har dog været et stort løft for byens børnefamilier, understreger parret, som også savner, at vedligeholdelsen af de aarhusianske folkeskoler bliver bedre.

Kun godt 600 følgere

Deres initiativ er løbet stille af sig på Facebook, hvor de ikke har fået megen feedback. Det, vurderer de, bunder i, at de indtil videre kun har lidt over 600 følgere.

Men Camilla Frederiksen glæder sig over, at initiativet er blevet taget godt imod af kandidaterne, der har delt artiklerne.

Desuden er parret blevet inviteret til en workshop om handlemod.

Over 1.600 aarhusianere har brevstemt

»Vi har heller ikke kunnet lade være med at sige til kandidaterne, at der er nogle af de kommunale legepladser, der trænger til en renovering. Så jeg håber også, at vi har fået ud af det, at det er noget de snakker om efter kommunalvalget,« siger hun.

De 18 kandidater, der er fordelt på 11 partier, har parret enten interviewet via mail, telefon eller ansigt til ansigt. Den proces har også været lærerig for parret.

»Vi lærer det her valg at kende på en anden måde, fordi vi føler, at vi har fået en relation til de der politikere,« siger Michael Frederiksen, der håber, at borgmester Jacob Bundsgaard (S) også vil svare på spørgsmålene og i så fald blive den, som afrunder projektet.

Efter at have bedt Sebastian om ikke at stille sig så tæt på fjernsynet, fortæller Camilla Frederiksen, at de mange imødekommende kandidater har gjort valget »helt vildt svært«.

»Der er mange, der kommer med gode svar. Nogle har sagt, at der mangler nogle børnezoner i midtbyen, og jeg tror, jeg vil kigge efter dem, der snakker meget om det,« fortæller hun, der vil stemme på en politiker fra venstrefløjen.

Det flugter med den retning, hvor hendes mand har tænkt sig at sætte sit kryds.

»Jeg ved ikke om det her projekt gør det nemmere for folk at vælge,« konstaterer han.

»Nej, pis, det var jo meningen med det,« siger Camilla Frederiksen storgrinende, men betoner, at projektet trods alt viser, at alle kandidaterne vil det godt.

Foto af Hulk og Spiderman

Sebastian klatrer op på skødet af moderen, som får stød i maven med hans abe. Han hænger op ad hende, men liver op, da han får at vide, at fotografen skal til at tage billeder af ham og forældrene. Denne seance foregår på børneværelset, hvor forældreparret lever op til navnet på deres initiativ: De sætter sig på gulvet – i øjenhøjde med Sebastian, der står oven på en gul og sortstribet Aarhus Fremad-trøje fra den lokale fodboldklub på Risvangen, hvor storebror Oliver på seks år denne eftermiddag er henne for at spille.

Forældrene hjælper tålmodigt Sebastian med at finde Minions, Spiderman, Hulk og mange andre kostumer i den store stak tøj, hvorfra også Kaj og Andrea og mange andre tøjdyr titter frem.

Her er politikernes svar

Camilla og Michael Frederiksen spurgte bl.a. politikerne: "Hvilket område på børnefronten har din første prioritet?"

Her er en række udvalgte svar:

Eva Mejnertz - Det Radikale Venstre:

"At sikre de mindste børn en tydelig stemme: Minimumsnormeringer i daginstitutionerne, frihed tilbage til folkeskolen, sunde madordninger i skoler og daginstitutioner og tryg/sikker skolevej for poder på cykler. Og meget, meget mere.."

 

Fadi Kassem - SF:

"Når det kommer til børneområdet er der mange som ikke ved, at de kommunale børnehaver og vuggestuer er tilgængelige uden for åbningstiden. Man kan godt gøre mere for at skilte med, at det er tilladt at bruge områderne. Derudover har vi nogle familier, som stadig ikke har de samme muligheder som andre børnefamilier, i forhold til at tage i Tivoli, svømmehallen, Den gamle By og mange af de andre tilbud i Aarhus Kommune. Priserne er alt for høje, derfor vil jeg kæmpe for at priserne bliver halveret for de fattige familier i Aarhus Kommune. "
 

Anja Smedstrup Christensen - Kristendemokraterne:

"Nu har jeg selv gået hjemme med mine børn de første par år af deres liv og kunne godt have tænkt mig, at man i Aarhus Kommune kan tage et års orlov med sit barn og få 85 pct. udbetalt af det, som kommunen skulle bruge til et dagtilbud. Kristendemokraterne vil arbejde på, at dette bliver muligt. "

Marc Perera Christensen - Det konservative Folkeparti:

"Jeg har siden 2006 kæmpet for at fastholde en god dagpleje i Aarhus. Det er et godt tilbud, som jeg ville ønsker flere ville bruge."


Elsebeth Frederiksen - Enhedslisten:

"Jeg kunne godt tænke mig, at børn fra alle områder i byen lærer hinanden at kende, at familier mødes og udveksler erfaringer, kultur og sprog og på den måde kommer tættere på hinanden. Jeg tror, at mere kulturudveksling udvikler børnene på en positiv måde og på den måde lærer tolerance og åbenhed."
 

Lene Horsbøl - Venstre:

"Det er et svært spørgsmål for området fortjener over en bred kam et stort fokus. Jeg vil nævne tre ting: Ordentligt indeklima og ordentlige toiletter til vores børn og unge – både i daginstitutionerne og i folkeskolen. Der mangler mange penge, hvis der skal være tidssvarende lokaler i hele Aarhus Kommune – Det skal vi have prioriteret over de kommende år!

Mangel på faglokaler giver også meget længere skoledage end der egentligt behøves og generelt så er ordentlige faciliteter nøglen til at leg, læring og ophold i vores institutioner bliver en god og positiv oplevelse for børnene. Natur for børnefamilier – Vi har jo den mest fantastiske natur i Aarhus, men i en skov som eksempelvis Mollerup (Skejby) kunne man sagtens have flere bord/bænke-sæt og en skovlegeplads, så det blev et naturligt sted for børnefamilier at tage på tur. Det behøver efter min mening ikke at kræve det helt store Jeg er selv vokset op på landet og naturen er altså den bedste legeplads der findes -Det tror jeg, at vi kan blive meget skarpere på i Aarhus og vi har jo i høj grad naturen til det! Et ordentligt tilbud til børn med angst: Flere børn får angst, men vi mangler faktisk det rette tilbud. Jeg har forsøgt at afsætte midler gennem innovationspuljen, men det er ikke lykkedes endnu. Jeg håber, at vi finder en bedre løsning i løbet af næste periode. Det betyder i hvert fald at diagnosen bliver mere invaliderende end den behøver i dag."

Steen B. Andersen - Socialdemokratiet:

"Fantasien og nysgerrighed i folkeskolerne og institutionerne. Det er vigtigt at børn og unge kommer ud og oplever naturen og får pirret deres nysgerrighed. Det skal der være plads og tid til og det kræver nogle ekstra ressourcer. Jeg var for nyligt ude at snorkle med min 7. Klasses elever, som lyste helt op efter en tur ude i det fri, de blev nysgerrige og mere klar til at lære efterfølgende."

Baseer Ahmad - Nationalpartiet:

"Personligt er jeg jo far til 2 små børn, derfor er dagtilbud, børnehaver meget i mine tanker. Efter den frygtelige sag i Børnehuset Snogebæksvej, var jeg meget utryg i en periode, jeg kunne ikke sove om natten. I dag finder jeg tryghed ved at de gør det bedste for at det ikke gentager sig. Der er ingen tvivl om at ingen skal være offer for en lignende episode. Den enkelte institution skal også have mulighed for at gøre en indsats selv, for at sikre institutionen. Er der dårligt udsyn, skal de have mulighed for at fjerne en busk, føler man der er et behov for at hegnet skal være højere, skal det også være en mulighed. Statistisk er problemet lille, men for den enkelte familie og pædagogerne katastrofal. Nu har vi indskærpet underretningspligt, hvor man skal være obs på at underrette mishandling og overgreb, hvilket er et fantastisk tiltag. Det lægger dog et stort ansvar på den enkelte pædagog, de skal være præcise i der underretning. Nogle gange bliver der underrettet, uden der er noget i sagen, hvilket for nogle forældre kan være katastrofalt at blive anklaget. Vi skal føle os sikre ved de tegn det enkelte barn giver. Der skal være en ekstra indsats med fokus på at træne, dem skal lave indberetningerne."
 

Jette Skive - Dansk Folkeparti:

"At vi hjælper nybagte forældre med at få en så nem start på livet som forældre som muligt. Det gør vi blandt andet ved at få indført pasningsgaranti for nybagte forældre."
 

Liv Gro Jensen - Alternativet:

"Jeg er meget optaget af skoleområdet. Vores skoler skal være for vores børn og for fremtiden. Med det mener jeg, at vi i højere grad skal tilgodese den måde, børn lærer på i alle mulige mangfoldige former – og uden så omfattende et præstationspres. Og vi skal tilrettelægge skolelivet efter den tid og det behov for voksenomsorg og guidning, som børns udvikling og læringsprocesser kræver. Det, tror jeg virkelig også på, at vores fantastiske lærere, pædagoger og skoleledere mener. Vi er bare i en situation, hvor vores skoler bliver stærkt styret oppefra – både ud fra nogle logikker om, at vi skal klare os bedst muligt i en hamsterhjuls-konkurrencestatsmaskine, og ud fra nogle logikker som egentlig hører fortiden til i forhold til fag, sammensætning af klasser osv. Det skal vi have gjort noget ved. Jeg vil så gerne udvikle Aarhus-bud på fremtidens skole med nye perspektiver på meningsfuld læring sammen med børn, forældre, lærere, pædagoger, skoleledere, skolebestyrelser og forskere. Og jeg vil arbejde for en mere fri grundskole, hvor skolefolket kan gøre det, de er bedst til - nemlig at skabe og drive skole - uden bastant målstyring ovenfra.Når det er sagt, så er skolen jo kun en del af børnelivet. Jeg har fokus på, at Aarhus skal være tryg og udviklende for børn fra den dag, de bliver født. Vores børns tidlige år er så afgørende for, at de trives og kan mestre udfordringer gennem livet. Så fx sundhedsplejen, daginstitutionernes rammer og fritidsområdet er i høj grad også prioriteter for mig."
 

Almaz Mengesha - Liberal Alliance:

"Først og fremmest at der er bredt udvalg til alle typer familier både de der gerne vil stimulere hjerne såvel som fysik. Jeg synes bibliotekerne byder flot ind med forskellige aktiviteter der stimulerer hjernen, og da jeg desværre ikke har små børn længere, er jeg ikke vidende om der er legepladser nok i Aarhus. Det skal jeg erhverve mig viden om. Jeg mindes at min ældste søn og jeg kom meget på en legeplads i Øgadekvarteret dengang han var 2 år. Kan det passe at den hed ”Børnens jord eller noget med kloden”? Der var kaniner på legepladsen og det var et stort hit for min dengang lille dreng."

Kilde: Børnenes Aarhus

Vil du have seneste nyt om Aarhus direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste nyheder fra JP Aarhus én gang i døgnet - klik her, sæt flueben ved Aarhus og indtast din mailadresse. Følg også JP Aarhus på Facebook

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her