Politik

Socialdemokratiet i Aarhus vil sprogteste toårige

Sprogudviklingen hos tosprogede går den forkerte vej, siger borgmesteren. EL, K og V ser på tidligere sprogtest med interesse.

Flere aarhusianske småbørn skal blive bedre til at sige ”mor”, ”mad” og andre vigtige ord på dansk i stedet for på arabisk, somali og vietnamesisk.

Det er formålet med et nyt udspil fra Socialdemokratiet om at fremrykke kommunens sprogtest fra tre- til toårsalderen for tosprogede børn, der ikke går i daginstitution. Udspillet forventes fremlagt en af de kommende dage og kommer i forlængelse af et forslag om automatisk indskrivning af børn i vuggestue, stillet af SF og S i august.

»Det er helt afgørende, at alle børn får det bedst mulige udgangspunkt for deres skolegang. Hvis man ikke kan det danske sprog og den danske kultur, er man bagud fra begyndelsen. Det er vi nødt til at gøre mere for at imødegå,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S), der begrunder udspillet med, at børn klarer sig dårligere sprogligt.

Han henviser bl.a. til, at resultatet ved kommunens sprogtest af treårige viser, at 98 pct. af børn med dansk som andetsprog har behov for sprogstimulering. Samtidig fremgår det af en opgørelse, at andelen af tosprogede børn med sproglig fremgang fra treårsalderen til skolestart er faldet fra 95 pct. i årgang 2016/17 til 94 pct. i 2017/18.

V, K og EL ser på udspillet med interesse.

»Jeg vil ikke afvise forslaget. Jeg vil selvfølgelig have effekten vurderet af fagpersoner i Børn og Unge. Men jeg synes, at man laver justeringer i stedet for at tage fat, hvor man reelt kan gøre noget,« siger børne- og ungerådmand og Venstres politiske leder, Bünyamin Simsek.

Han mener, at kommunen skal arbejde med at få forældrene til at tage større ansvar for børnenes læring samt sikre, at beboersammensætningen i f.eks. Gellerupparken ændres, så børnene »snakker dansk i sandkassen«.

Samme meldinger lyder fra K:

»Tidlig screening kan være meget fornuftig. Men i bund og grund er det symptombehandling på, at vi stadig har rigtig mange børn, som vokser op i ghettoområder, hvor der ikke er naturlig stimulans af dansk,« siger Marc Perera Christensen (K), som ønsker en diskussion af indsatsen efter en sprogtesten.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Timeplanen er udtryk for ”storbyfascisme”
Bo Lindbirk, Fastrupvej 37, Solbjerg
Kan politikerne i Aarhus ikke støtte deres borgere, som politikerne i Odder og Skanderborg har gjort?
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her