*

Odder

Tackle, tackle, tackle…

Der bliver gået til stålet, når kvinder spiller rugby. Forleden mødtes alle danske hold på en græsplæne i Odder.

Fotos: Casper Dalhoff

Der er meget stille på græsplænen i Odder.

Rugby

”Sevens” for kvinder

  • I Østjylland er der to klubber med kvindehold. Aarhus Rugby Klub og Odder Rugby.
  • Begge klubber har omkring 10-15 udøvende spillere.
  • De to hold deltager i den landsdækkende turnering ”Sevens”.
  • I 2016 var ”Sevens” for første gang på det olympiske program ved legende i Rio de Janeiro.
  • ”Sevens” er en variation af rugby, hvor der spilles syv mod syv i to gange syv minutter pr. kamp på fuld bane.
  • Spillerne bruger ingen eller kun begrænset beskyttelse.

14 kvinder står i kampformation over for hinanden. En af kvinderne er trådt et par skridt frem og står med den ovale bold i hænderne. Spændte står de 14 og kigger på hinanden – syv mod syv – på hver deres halvdel.

»Det er i dét nu, at hjertet for alvor er på overarbejde og banker løs,« fortæller Anna Vedel på 29 år, der til dagligt er forsker i psykologi ved Aarhus Universitet.

Adrenalinen forplanter sig rundt i kroppen. Med dommerens fløjten sætter spilleren med bolden kampen i gang. Bolden bliver sparket højt op i luften og over til en modstander. Stilheden er brudt.

Hvem får den? Hvem skal angribes? Hvem er udset til at blive det første bytte?

I dét nu bolden gribes, bliver alle tanker fra dagligdagen gemt bort. Et helt nyt univers opstår. Man gør alt helt instinktivt. Jagter bolden, der kun må kastes bagud til en medspiller og ellers og løbes eller sparkes frem på banen.

Kun den, der har kontrollen med bolden, må tackles. Og bliver det.

Anna Vedel har spillet i Aarhus Rugby Klub i fem år, og sammen med de øvrige 10-15 kvinder, der udgør klubbens hold, deltager hun i årets næstsidste afdeling af kvindernes ”Sevens”, der afvikles i Odder.

Her mødes alle de ni danske klubber, der har kvindehold. I løbet a dagen spiller holdene hver fire kampe. Syv mod syv i syv minutter.

»Tacklingsmomentet, hvor du bliver fældet og slynget i jorden, er så ekstremt. Det er så langt væk fra dagligdagen. Det gør, at rugby er noget helt særligt. Selvom det kan se vildt ud, så er det gentlemansport,« siger Anna Vedel.

I Danmark er rugby en lille sportsgren, og alle kan være med. Der bliver spillet kampe, hvor helt nye spillere møder erfarne. Viden om spillet, taktik og så videre bliver videregivet fra spiller til spiller, fortæller Anna Vedel.

Med utallige blå mærker, træt og øm i kroppen forlader hun og de andre kvinder banen i Odder.

Nu er det tid til dagens røverhistorier over et par øl. Traditionerne er mange – og kammeratskabet stort i denne britiske gentlemansport.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanen er forældet teknologi

Kim Kæraa, Holme Parkvej 261, Højbjerg
Aarhus burde indføre trolleybusser i stedet for letbanetog, der allerede er en gammeldags transportform.
Restauranter
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Det skal handle om at hjælpe andre
52-årige Charlotte Hold havde en succesfuld karriere inden for logistik og administration. Men en dag skiftede hun kurs. Hun ville lave noget, der gav mening. I dag arbejder hun for folk, der er ramt af den sjældne hjernesygdom Huntingtons Sygdom. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her