Odder

Odder-borgmester sætter letbane-festligheder på hold

I Odder og på Djursland er der bekymring for, om der også bliver forsinkelser på letbanens næste strækninger

Endnu er der ingen tog, der er på vej til oplandet, i sigte. Hvor længe mon det skal stå på, spørger de i Aarhus’ omegnskommuner. Arkivfoto: Gregers Thyco

Den aflyste åbningsfest for letbanen har givet panderynker i de kommuner, som også forventer en letbaneåbning inden længe. I Odder, Syddjurs og Norddjurs fortæller borgmestrene enstemmigt, at de er bekymrede for, om letbanens forsinkelse i Aarhus påvirker åbningen i Grenå og Odder.

I Odder har man forud for letbaneåbningen 26. november planlagt en minifolkefest med risengrød, julemand og fejring i butikkerne. Men som en direkte konsekvens af den aflyste Aarhus-åbning har borgmester Uffe Jensen (V) sat den videre planlægning på hold, indtil han har håndfaste beviser for, at letbanen rent faktisk kan køre med passagerer på den planlagte dato.

»Vi vil ikke stå med risengrød til tusindvis af borgere, hvis letbanen alligevel ikke kan køre,« siger han.

Dårligt informationsniveau

Uffe Jensen er Odders repræsentant i Letbanerådet, der har en politisk repræsentant fra hver af Letbanesamarbejdets aktører, og han fik først fredag besked om, at den storslåede åbning ikke ville finde sted som planlagt lørdag.

»Jeg undrer mig over, at vi i Letbanerådet ikke har fået besked om forsinkelserne. Informationsniveauet eller manglen på samme lader noget tilbage at ønske. I forhold til hvor mange fortrolige oplysninger vi ellers får og fint kan håndtere, synes jeg, at vi burde være orienteret før 14 timer før, at letbanen skulle være åbnet,« siger han.

En status på, hvad forventningen er til åbningen i Odder afventer han stadig.

At letbanen er et stort og kompliceret projekt anerkender han fuldt, men forløbet kunne have været håndteret bedre, mener han.

»Vi er vant til, at store projekter kan blive forsinkede, og jeg er ikke i tvivl om, at letbanedirektøren og folk omkring letbanen knokler. Men de kunne godt have valgt en skæringsdato for, hvornår tilladelserne skulle være i hus, og så have aflyst indvielsen, da det var tydeligt, at de ikke ville komme. I stedet står vi med et meget ærgerligt og pinligt forløb.«

Jo før jo bedre

På den lidt længere bane skal letbanen også køre til Grenaa – ifølge planen i begyndelsen af 2018. I den redegørelse, som blev offentliggjort tirsdag, står der alene, at de »kommende ugers afklaring må afgøre, om den forsinkede godkendelse for fase et kan have afsmittende betydning for tidsplanen for idriftsættelse af Odder- og Grenaabanen«.

Norddjurs-borgmester Jan Petersen (A) fortæller, at han belært af erfaringen vil se alle tilladelser, før han melder en åbningsdato ud. Hellere åbne senere end den egentlige første køredag end at gentage situationen i Aarhus.

»Strækningen til Grenaa er blevet udsat adskillige gange. Det er en gammel jernbane, som bliver opgraderet og skal igennem et omfattende sikkerhedssystem. Jeg vil være 130 procent sikker, før vi melder noget ud. Det her, det er for meget.«

Syddjurs-borgmester Claus Wistoft (V) bemærker, at selv om forsinkelserne lige nu er irriterende, vil de i et længere perspektiv nok have minimal betydning.

»En måned til eller fra er nok ligegyldigt i et historisk perspektiv. Det vigtigste er, at sikkerheden er i orden.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Den 4. marts bliver en skæbnedag for Europa

Merkel har slidt sine partnere ned både ude og hjemme, og resultatet kan blive en simultan politisk krise.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Opråb fra 23-årig: Den danske præstationskultur er sygelig

Katrine Læbo, studerende, statskundskab, Børglumvej 25, Risskov
Der er for stort et fokus på præstationer og for lidt på, hvem man er som person.

Debat: P-vagt drev borgerjagt

Regner Laursen, Kløvervej 4, Hammel
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her