*

Odder

Budgetforlig: Byrådet giver penge til specialundervisning og letbane-parkering i Odder

Specialundervisningsområdet var nøglepunktet i en budgetaftale, der blev indgået uden SF og Enhedslisten, der satte sig mod effektiviseringsplaner.

Der er masser af smukke cykelture i landskabet omkring Odder. Og nu bliver det også mere sikkert på strækningen mellem Gylling og Ørting, hvor der nu er sat penge af til en cykelsti. Arkivfoto: Carsten Ingemann

24 mio. kr. til parkering og adgangsveje til den nye letbane- og busterminal på Rude Havvej. 19 mio. kr. til inklusion og det stigende antal specialklasseelever. Og 5 mio. kr. til en ny cykelsti mellem Ørting og Gylling.

Det er tre centrale elementer i årets budgetaftale, som et flertal i byrådet i Odder Kommune blev enige om tirsdag aften.

Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og De Radikale står bag aftalen, mens SF og Enhedslisten, der tilsammen har tre byrådsmedlemmer, trak sig fra budgetforhandlingerne.

Tilfreds borgmester

Borgmester Uffe Jensen (V) er ganske tilfreds med forliget:

»Jeg er rigtig glad og tilfreds med, at det lykkedes at forhandle en bred budgetaftale på plads. Aftalen er med til at understøtte en god udvikling i såvel opland som by, og den er med til fortsat at gøre Odder Kommune attraktiv at bo og leve i. Jeg havde naturligvis gerne set, at alle byrådets partier var med i aftalen, men det var desværre ikke muligt,« siger han og tilføjer:

»Og så skal mine kollegaer have ros for, at de har indgået en økonomisk meget ansvarlig aftale. Der er styr på kommunens drift, samtidigt med at vi styrker kassebeholdningen og afdrager på vores gæld. Vi har alle sammen haft fokus på at sikre, at vi i Odder har en sund økonomi. Og det skal vi blive ved med at have, også selvom det er et valgår,« siger han.

Budgetaftale

Centrale punkter i aftalen

Der afsættes tre mio. kr. til en cykel- og gangbro ved det nye boligområde Bendixminde samt 12 mio. kr. til etablering af stamvej, stier, forsyning og byggemodning af grunde.

24,5 mio. kr. afsættes til bil- og cykelparkering, adgangsveje og trafiksikkerhedsmæssige tiltag mm. ved den nye tog- og busterminal ved Rude Havvej.

Mellem 2018 til 2020 afsættes 19 mio. kr. til inklusion og det stigende antal specialklasseelever.

For at øge trafiksikkerheden mellem Ørting og Gylling, bliver der brugt 1,5 mio. i 2018 og 3,5 mio. i 2019 til at etablere en dobbeltrettet cykelsti.

Ønsker du at se det fulde budget, kan du gøre det på Odder.dk

De røde gik

Som nævnt var det ikke alle partier, der kunne sætte deres signatur på budgetaftalen. Enhedslisten og SF ønskede ikke at være med, og Ditte Marie Thejsen (EL) forklarer, at det er kommunens planer om de såkaldte hverdagseffektiviseringer, der fik hende og SF-politikerne til at gå. Effektiviseringsprocessen løber over de næste tre år, hvor hvert af kommunens udvalg skal spare 1 pct. af deres budgetramme årligt.

»I Enhedslisten kan vi simpelthen ikke acceptere de her effektiviseringer – især på børne- og ældreområdet. Så punktet omkring effektiviseringer ville vi gerne have taget af bordet, men det blev afvist meget hurtigt. Derfor forlod vi forhandlingen sammen med SF. Herudover var vores ønske også at afsætte flere midler til specialundervisningsområdet, hvor vi gerne så, man smed nogle ekstra penge ind. Men det ønske – og en række andre – blev afvist,« fortæller hun.

Åbenhed og bedre forståelse

»Når det er sagt, så er det da positivt, at der er sat nogle midler af til specialundervisningsområdet, selvom vi i Enhedslisten da ikke synes, det er nok. Men det er glædeligt, at det er noget, man prioriterer. Og generelt vil jeg sige, at årets budget er bedre end de sidste to år,« siger hun, ligesom hun også roser processen ved dette års budgetforhandlinger:

»De sidste par år har vi - Enhedslisten, SF og De Radikale - været utilfredse med, at et parti ad gangen skulle forhandle med borgmesteren og viceborgmesteren. Det har borgmesteren taget til sig i år, og ændret processen, så alle partier sidder sammen ved forhandlingsbordet. Det skaber åbenhed og bedre forståelse for, hvad de andre partier også ønsker,« siger hun.

S blev tilfredse

Da budgettet tidligere i september blev førstebehandlet, beskyldte Socialdemokratiet i Odder Kommune anført af borgmesterkandidat Lone Jakobi budgettet for at »mangle politiske visioner.«

Kritikken gik blandt andet på, at der ikke var afsat nok penge til specialundervisningsområdet.

Lone Jakobi (S) er derfor ganske tilfreds med, at der i 2018 er afsat 8,5 mio. kr. til inklusion og specialklasser i 2018. Det er halvanden million mere, end da budgettet blev førstebehandlet. Herudover investeres der 6,5 mio. kr. i 2019 og 4,1 mio. kr. i 2020, så den samlede investeringssum lander på omtrent 19 mio. kr.

»Vi har en stor udfordring med 26 ekstra børn, der alt at dømme skal i specialklasse. Derfor var det før forhandlingerne et kardinalpunkt, at specialundervisningsområdet blev styrket. Grunden til, at vi i Socialdemokratiet har været så opsatte på at få afsat flere midler, er, at vi ikke bare vil lukke hullet. Vi vil også gerne blive klogere på, hvorfor det er, at vi pludselig har så mange flere børn, der skal i specialklasser og fremtidssikre. Så det er positivt, at der går penge til det,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Aarhus lige nu

En ønskejul når livet er svært

Organisationen Ønske Jul hjælper hvert år hårdt ramte familier til at få en god jul. Siden 2012 har de sørget for, at midtjyske familier med ondt i livet også får en juleaften med alt, hvad der hører til.
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Er rent drikkevand virkelig ubetydeligt?

Jørgen Christensen, Tisetvej 24, Solbjerg
I VVM-redegørelsen for en ny jernbanestrækning mellem Hovedgård og Hasselager står der under punktet ”Risiko for forurening af drikkevand”, at den er »ubetydelig« for alle tre linjeføringer i og omkring Solbjerg – selv om jernbanen føres hen over vores drikkevandsressourcer.

Debat: Sober vejomlægning ved Stavtrup

Gert E. Aarslev, formand for Stavtrup Lokalråd

Debat: Kulturhovedstad – succes eller fiasko?

Per Hovgaard, Niels Bohr Vej 28, 8260 Viby J
Ikke siden starten af dette kulturhovedstadsvanvid i 1985 har der været en eneste værtsby, der har kunnet melde om succes.
Restauranter
Annonce
Annonce
En ønskejul når livet er svært
Organisationen Ønske Jul hjælper hvert år hårdt ramte familier til at få en god jul. Siden 2012 har de sørget for, at midtjyske familier med ondt i livet også får en juleaften med alt, hvad der hører til. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her