Annonce
JP Aarhus 20 år
Odder

Helt skudt i bukkejagt

Onsdag ved solopgang startede første del af årets bukkejagt. Og klokken 10 ærede seks jagthornsblæsere otte nedlagte dyr foran Odder Museum, som også havde inviteret skoleklasser og børnehavebørn med til paraden.

Den bliver ikke bedre - årets førte dag med bukkejagt. En morgenbajer, en snak og et kig på de skudte dyr. Foto: Casper Dalhoff

Far og søn-parret, bukkejægerne, Tommy og Kim Abraham, begge med adresse i Odder, var tidligt oppe onsdag morgen. Klokken 03.30 var det ud af fjerene for at kunne sidde klar på deres jagtstole i et skovstykke ved Skanderborg i god tid inden solopgang, der på denne skovs breddegrad onsdag præcis var klokken 05.07.

For os er 16. maj, hvor jagten går ind, som juleaften - en helligdag.
Tommy Abraham, jæger

Her sad de så nogle timer uden at løsne et skud.

»Men jeg så da tre bukke. Den ene var lige til at skyde, en fin seksender (jagtsprog for en buk, der kun sjældent bliver bedre. Red), men som desværre ikke gik på vores jagtstykke,« fortalte Kim Abraham, der har været inkarneret jæger, siden han som 16-årig fik jagttegn.

Faren kunne tilføje, at det bestemt ikke ødelagde dagen, at de ikke fik nedlagt noget.

»På vores jagtstykke må vi hver kun skyde en buk i forårssæsonen, så det er jo så lidt tidligt at få det overstået. Men vi hyggede os og så da også andre dyr - bl.a. en grævling. For os er 16. maj, hvor jagten går ind, som juleaften - en helligdag. Vi tager fri fra arbejde, så vi kan være med på jagten, men også efterfølgende på Odder Museum, hvor byens jægere mødes,« sagde Tommy Abraham, der bekræftede, at bukkejagt har en speciel plads i hjertet hos de fleste jægere, og at arrangementet er fint til at udveksle jægerhistorier:

En kunne således fortælle om en gang, hvor en buk løb ind i ham, så han brækkede en skulder. En anden fortalte om en gang, hvor - lige da han skulle til at skyde - kunne se bukken falde om, fordi en anden havde været hurtigere på aftrækkeren . Og en trejde fortalte om den gang... osv., osv.

På sæsonens første jagt nedlagde odderjægerne otte bukke, der på en bund af gran var lagt på lit de parade til alles beundring.

Blandt beundrerne var en række børnehaver og skoleklasser fra Odder. De blev undervist af museets naturvejleder, Ole Sørensen, der fortalte om bukkenes liv og anatomi, og om konsekvenserne - sult og sygdom - hvis Danmarks vildtbestand på 500.000 dyr får lov at vokse uhindret.

»Børn har godt af at blive rusket og rustet. Så i dagene op til i dag har vi talt om, at jagt ikke kun er synd for dyrene. Jagten er med til at holde bestanden sund,« sagde Anne Bille Veie, lærer for en tredje klasse på Skovbakkeskolen:

»Og så bruger vi jo gerne byen og byens tilbud i undervisningen«, tilføjede hun.

Et budskab en anden morgengæst på museet var glad for at høre:

»Det er jo et fantastisk arrangement. Hyggeligt for jægerne og skønt at det bruges af vores børn,« sagde Odders borgmester Uffe Jensen, der var debutant til jægersamling.

Hans modsætning i den sammenhæng er familien Abraham, der har været med i alle de omkring 25 år jægerne fra Odder har haft tradition med at mødes efter første bukkejagt. Både far og søn, men fru/mor Linda. Hun er nemlig også jagtinteresseret - hun er hundefører ved rævejagter.

Og at jagtinteressen er stor viser svaret på spørgsmålet; »Hvornår skal I på jagt igen?«

»Senest torsdag morgen. Måske allerede i aften, onsdag.«
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Luftkastellerne på Himmelbjerget

Anders Rosenstand Laugesen (V)
Helhedsplanen for Himmelbjerget er et ærgerligt fejlskud.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Danmarks svar på San Francisco: På toppen af alting bor borgparret fra Vejle
Ægtepar har adopteret middelalderstilen, siden de for halvandet år siden flyttede ind i Vejles nok mest specielle "borghus" med ”katakomber”, buer og hvælvinger. 
Se flere
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her