Odder

Kirke lukker på grund af svamp

Hundslund Kirke er lige inden det helt store rykind aflyst på ubestemt tid på grund af skimmelsvamp. Et generelt problem i kirker, lyder det fra Teknologisk Institut.

For mange er juleaftensdag den eneste dag på året, de besøger kirken – dagen hvor landets mange kirker næsten alle som én er fyldte til bristepunktet. Derfor er det også et ærgerligt tidspunkt, at middelalderkirken i Hundslund er blevet lukket på ubestemt tid efter fund af skimmelsvamp.

»På grund af forekomst af skimmelsvamp i et omfang, der kan være skadeligt for helbredet hos særligt følsomme, er det blevet besluttet, at Hundslund kirke ikke må bruges,« står der på sognets hjemmeside.

Det betyder nemlig, at alle julens arrangementer og gudstjenester planlagt til at blive afholdt i kirken bliver flyttet.

Fakta

Skimmelsvamp

  • Der er generelt et fokus på skimmelsvamp og af samme grund større opmærksomhed hos menighedsråd.
  • Sporer fra skimmelsvamp optræder i de fleste bygninger, men det er først når de overskrider grænseværdien, at det bliver et problem.
  • Kirker er særligt udsatte for skimmelsvamp, fordi der er fugtigt og koldt og typisk luftes og rengøres meget lidt.

»Juleaftens gudstjeneste er næsten det værste ... Det er rigtig træls,« siger sognepræst Sonja Nicolajsen.

Den bliver i stedet holdt i Torrild kirke, som den 24. december bliver vært for to julegudstjenester – kl. 14.30 og kl. 16.

Skimmelsvampen har været kendt af kirkens ansatte i nogle uger, ingen troede dog, at det var så akut, at den måtte lukke.

Men efter at Teknologisk Institut i sidste uge besøgte kirken og besigtigede skaden, blev det besluttet at lukke kirken øjeblikkeligt.

»Vurderingen var, at arbejdstilsynet ville lukke kirken, hvis de kom på besøg,« siger Sonja Nicolajsen.

Kirkens personale har ikke mærket noget til gener af skimmelsvampen, og de har heller ikke hørt fra kirkegængere, at de skulle have mærket nogle af de klassiske symboler på skimmelsvamp.

»Men når en uvildig rapport vurderer, at det kan være skadeligt for helbredet hos særligt følsomme personer, tager vi ikke nogen chancer og har taget den ud af drift,« siger Sonja Nicolajsen, der håber at vide mere torsdag om, hvad de kan forvente.

Mange kirker ramt

»Men der er jo næsten ikke den middelalderkirke, hvor der ikke er en grad af skimmelsvamp i højere eller mindre grad,« siger hun.

Og det har hun ret i.

Den 25. april åbnede Løsning Gamle Kirke efter i fire år at have været lukket pga. skimmelsvamp. Og rundt omkring i landet er eller har flere kirker været lukket pga. skimmelsvamp.

Fra Teknologisk Institut fortæller Thea Bech-Petersen, konsulent og restaureringsarkitekt, at man kan finde skimmelsvamp i stort set alle kirker og især middelalderkirker. Der skal nemlig fugt til, før skimmelsvamp trives og bliver et problem, og middelalderkirkerne er fugtige på grund af deres bygningskonstruktion med tykke, uisolerede vægge og små vinduer, men også på grund af deres særprægede brug.

»Mængden af mennesker er meget varierende i forhold til en almindelig bygning. I højtiden kommer der måske 100 ind og sidder og afgiver fugt. Når de går hjem, lukker man af, og så er der altså fugtigt,« forklarer hun.

Dér har skimmelsvamp gode muligheder for at udvikle sig, hvis ikke man finder nogle gode rutiner for at få luftet ud. Orgler er særligt udsatte, fordi de er svære at rengøre, og derfor kan der vokse svampe i orgelpiberne. Det kan have en helbredsmæssig påvirkning på organisten.

»I dag ser vi også mere og mere lejlighedskirker, som er endnu mindre i brug end almindelige kirker. Har du en kirke, som står aflukket længe uden tilstrækkelig indeklimastyring, kan du have relativt store skimmelforekomster.«

Skimmel i de fleste

I virkeligheden er der skimmelsporer overalt i naturen og i de fleste bygninger. Spørgsmålet er bare, om der er så fugtigt, at der sker vækst, så tilstedeværelsen af skimmelsvamp overskrider grænseværdien for et sundt indeklima. I de tilfælde undersøger man, om der skal ændres noget i kirken, eller om problemet kan løses ved mere rengøring, udluftning og temperaturregulering.

»Det er der gode vejledninger til, men er årsagen til skimmelsvampen ikke fundet, er det der, man skal starte. Ellers kommer man det aldrig til livs,« siger Thea Bech-Petersen.

Bygninger angrebet af skimmelsvamp lugter typisk jordslået og indelukket, men det er ikke altid, man kan lugte noget. Alt efter hvor alvorligt det er, kan de, der ofte opholder sig i kirken, også opleve at blive påvirket med åndedrætsbesvær, hoste eller andet. Men det er altså sjældent, en kirke skal lukkes i længere tid, fordi man som udgangspunkt kan løse mange problemer med bedre udluftning og højere temperatur.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her