Annonce
JP Aarhus 20 år
Odder

Kirke lukker på grund af svamp

Hundslund Kirke er lige inden det helt store rykind aflyst på ubestemt tid på grund af skimmelsvamp. Et generelt problem i kirker, lyder det fra Teknologisk Institut.

For mange er juleaftensdag den eneste dag på året, de besøger kirken – dagen hvor landets mange kirker næsten alle som én er fyldte til bristepunktet. Derfor er det også et ærgerligt tidspunkt, at middelalderkirken i Hundslund er blevet lukket på ubestemt tid efter fund af skimmelsvamp.

»På grund af forekomst af skimmelsvamp i et omfang, der kan være skadeligt for helbredet hos særligt følsomme, er det blevet besluttet, at Hundslund kirke ikke må bruges,« står der på sognets hjemmeside.

Det betyder nemlig, at alle julens arrangementer og gudstjenester planlagt til at blive afholdt i kirken bliver flyttet.

Fakta
Skimmelsvamp
  • Der er generelt et fokus på skimmelsvamp og af samme grund større opmærksomhed hos menighedsråd.
  • Sporer fra skimmelsvamp optræder i de fleste bygninger, men det er først når de overskrider grænseværdien, at det bliver et problem.
  • Kirker er særligt udsatte for skimmelsvamp, fordi der er fugtigt og koldt og typisk luftes og rengøres meget lidt.

»Juleaftens gudstjeneste er næsten det værste ... Det er rigtig træls,« siger sognepræst Sonja Nicolajsen.

Den bliver i stedet holdt i Torrild kirke, som den 24. december bliver vært for to julegudstjenester – kl. 14.30 og kl. 16.

Skimmelsvampen har været kendt af kirkens ansatte i nogle uger, ingen troede dog, at det var så akut, at den måtte lukke.

Men efter at Teknologisk Institut i sidste uge besøgte kirken og besigtigede skaden, blev det besluttet at lukke kirken øjeblikkeligt.

»Vurderingen var, at arbejdstilsynet ville lukke kirken, hvis de kom på besøg,« siger Sonja Nicolajsen.

Kirkens personale har ikke mærket noget til gener af skimmelsvampen, og de har heller ikke hørt fra kirkegængere, at de skulle have mærket nogle af de klassiske symboler på skimmelsvamp.

»Men når en uvildig rapport vurderer, at det kan være skadeligt for helbredet hos særligt følsomme personer, tager vi ikke nogen chancer og har taget den ud af drift,« siger Sonja Nicolajsen, der håber at vide mere torsdag om, hvad de kan forvente.

Mange kirker ramt

»Men der er jo næsten ikke den middelalderkirke, hvor der ikke er en grad af skimmelsvamp i højere eller mindre grad,« siger hun.

Og det har hun ret i.

Den 25. april åbnede Løsning Gamle Kirke efter i fire år at have været lukket pga. skimmelsvamp. Og rundt omkring i landet er eller har flere kirker været lukket pga. skimmelsvamp.

Fra Teknologisk Institut fortæller Thea Bech-Petersen, konsulent og restaureringsarkitekt, at man kan finde skimmelsvamp i stort set alle kirker og især middelalderkirker. Der skal nemlig fugt til, før skimmelsvamp trives og bliver et problem, og middelalderkirkerne er fugtige på grund af deres bygningskonstruktion med tykke, uisolerede vægge og små vinduer, men også på grund af deres særprægede brug.

»Mængden af mennesker er meget varierende i forhold til en almindelig bygning. I højtiden kommer der måske 100 ind og sidder og afgiver fugt. Når de går hjem, lukker man af, og så er der altså fugtigt,« forklarer hun.

Dér har skimmelsvamp gode muligheder for at udvikle sig, hvis ikke man finder nogle gode rutiner for at få luftet ud. Orgler er særligt udsatte, fordi de er svære at rengøre, og derfor kan der vokse svampe i orgelpiberne. Det kan have en helbredsmæssig påvirkning på organisten.

»I dag ser vi også mere og mere lejlighedskirker, som er endnu mindre i brug end almindelige kirker. Har du en kirke, som står aflukket længe uden tilstrækkelig indeklimastyring, kan du have relativt store skimmelforekomster.«

Skimmel i de fleste

I virkeligheden er der skimmelsporer overalt i naturen og i de fleste bygninger. Spørgsmålet er bare, om der er så fugtigt, at der sker vækst, så tilstedeværelsen af skimmelsvamp overskrider grænseværdien for et sundt indeklima. I de tilfælde undersøger man, om der skal ændres noget i kirken, eller om problemet kan løses ved mere rengøring, udluftning og temperaturregulering.

»Det er der gode vejledninger til, men er årsagen til skimmelsvampen ikke fundet, er det der, man skal starte. Ellers kommer man det aldrig til livs,« siger Thea Bech-Petersen.

Bygninger angrebet af skimmelsvamp lugter typisk jordslået og indelukket, men det er ikke altid, man kan lugte noget. Alt efter hvor alvorligt det er, kan de, der ofte opholder sig i kirken, også opleve at blive påvirket med åndedrætsbesvær, hoste eller andet. Men det er altså sjældent, en kirke skal lukkes i længere tid, fordi man som udgangspunkt kan løse mange problemer med bedre udluftning og højere temperatur.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Fra klimapolitik til klimakamp

Bo Thyge Bisgaard, Borgerlisten for en mulig nutid, Hasselvej 3, Odder
Den radikaliserede klimakamp er en kamp for den nødvendige reevolution af en ikkebæredygtig samfundside.

Debat: Dialog i stedet for mere kontrol

Anette Poulsen, byrådsmedlem for Socialdemokratiet og næstformand i Social- og Beskæftigelsesudvalget | Lone Hindø, byrådsmedlem for Socialdemokratiet og medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget | Steen Bording Andersen, byrådsmedlem for Socialdemokratiet og medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget
Vejen til en bedre kvalitet i arbejdet med alle de aarhusianske familier med børn med handicap skabes gennem en tættere dialog mellem kommune og familie og et stærkere samarbejde mellem myndigheder.

Debat: En vej uden om forældelse

Jan Ravn Christensen (SF), medlem af Teknisk Udvalg, Aarhus Byråd & Thomas Medom (SF), rådmand for Børn- og Unge, Aarhus Byråd
Selvfølgelig skal en kort forældelsesfrist ikke gå ud over medarbejderne, når kommunen har brugt så lang tid på at komme til bunds i undersøgelserne.
Aarhus' historie

Kronik: Erindringen om Aarhus kan være tyrannisk

Henrik Wigh-Poulsen | Biskop, Aarhus Stift
Om 20 år vil Aarhus blive ved med at kalde alle dem hjem, der har oplevet lykkelige år her.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Båden til Baku sejler måske i morgen
I 259 dage rejste den norske forfatter Erika Fatland i de 14 lande, der grænser op til Rusland, for at undersøge, hvordan nabolandene er blevet præget af det store imperium. Nedenstående essay er fra Aserbajdsjan. 
Se flere
Bolig
Dansk designer med store ambitioner: »Om 10 år har vi skabt et globalt brand«
Sådan siger Driton Memisi, som har sat sig for at hjælpe det nye designfirma Handvärk ud i verden. Brandet lancerer netop nu i forbindelse med 3 Days of Design bordet “Studio Table”, som hidtil kun har været vist på Maison & Objet i Paris. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her