*

Norddjurs

Anholt Fyr renoveres og forskønnes

Djursland-firmaer giver Anholt Fyr den helt store renovering.

Der er ingen tvivl om, at håndværkerne fra Djursland-firmaerne Aalsrode Tømrerfirma, Murerfirmaet Rasmus Jakobsen, Malerfirmaet Tipsmark og Trustrup Smedie, som er sat på den spændende opgave at give Anholt Fyr den helt store forskønnelseskur, har et af arbejdsmarkedets aller bedste udsigter.

Fra toppen af det 42 meter høje fyr er der en formidabel udsigt. Kigger de lige ned på Totten ligger sæler i flok og nyder solens stråler. Men det er tiden slet ikke til, for der skal fart på og arbejdes for at være færdig med opgaven til den aftalte tid – om fem uger.

Det er Aalsrode Tømrerfirma, der er hovedentreprenør på opgaven – og altså har taget kolleger på Djursland med i løsningen. Det er arkitekt Ole Lindahl, der sørger for at alt afleveres som aftalt.

Mellem Danmark og Sverige

»Anholt Fyr har i mindst 10 år stået på ønskelisten over byggeprojekter, så jeg var glad, da projektet gik igennem og pengene fundet, for fyret trænger virkelig til at blive renoveret,« fortæller bygningskonstruktør Jesper Kern Hansen i Søfartsstyrelsen, der ejer Anholt Fyr. Han ønsker ikke at fortælle, hvad opgaven løber op i økonomisk.

Anholt fyr

Fyret er et af Danmarks ældste.

  • Det første grundmurede fyr på Anholt blev opført i 1785.
  • Fyret blev automatiseret og forsynet med en gasbrænder i 1963.
  • I 1993 blev fyret udstyret med solceller og glødelampe.
  • I 1807 var Anholt besat af englændere, der byggede en fæstning omkring fyret og døbte det ”Fort York”.

»Vi inviterede fire firmaer til at give et bud, men kun to afleverede et tilbud på opgaven, og det mest fordelagtige kom fra Aalsrode Tømrerfirma.«

Anholt er med sin geografiske placering ude i Kattegat midt mellem Danmark og Sverige ikke det billigste sted at bygge, da alle materialer og mandskab skal sejles til øen. Og turen til og fra fyret kan kun tages med traktor eller jeep – og tager 20 minutter hver gang.

35 ton udstyr

Byggeleder Frank Sørensen fra Aalsrode Tømrerfirma erkender da også, at det ikke har været den letteste opgave at byde på. Mange ting kan overraske undervejs, og det er man nødt til at tage højde for i sit tilbud.

»Bare sådan noget som stilladset. Vi snakker om en samlet vægt på 35 ton, som først skal med Anholt-færgen fra Grenaa og så transporteres fra havnen og til fyret. Det tog ni dage at rejse stilladset,« fortæller Frank Sørensen.

Murer Bent Hansen fra Murerfirmaet Rasmus Jakobsen er glad for at være en del af teamet på Anholt.

Fyraften

»Vi startede jo, mens der var mange turister på øen i sommer, men det var sjovt at se, hvordan alt gik stå, da turisterne var væk igen. Og når man arbejder på et fyr, hvor der er 160 trin til toppen, så sørger man for at huske at få det hele med,« siger han, mens han er i gang med at pudse toppen med oxydrød mørtel.

Han er sammen med sin makker indkvarteret på det nye vandrerhjem på havnen. Her er alle spisesteder lukket nu, så håndværkerne laver selv mad, når det efter 12 timers arbejde er blevet – skal vi sige – fyraften.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her