*

Norddjurs

Byttehandel med Aarhus giver lavere varmeregning i Grenaa

Aarhus samler for meget affald til forbrænding, indtil et nyt fyr i Lisbjerg står færdigt.

Bygningen af det nye flisværk kører helt efter planen. Hele projektet ventes færdiggjort til nytår. Foto: Orla Carlsen/Lokalavisen

Grenaa Varmeværk har indgået en varmende aftale med kollegaerne i Aarhus.

Imens et nye biomassefyr er under opførelse i Lisbjerg, er der nemlig ikke i Aarhus kapacitet nok til at brænde al det indkomne østjyske affald, og for at det ikke skal hobe sig op på byggepladsen i Lisbjerg, har Grenaa Varmeværk aftalt, at det aftager det overskydende affald resten af året.

Det drejer sig om 8.000-10.000 ton affald.

Systemet er sådan, at meget østjysk affald – alt det aarhusianske og en del fra Østjylland (bl.a. fra Nord- og Syddjurs) – ifølge en aftale mellem Renodjurs og Aarhus samles i Aarhus til forbrænding. Den aftale betyder, at varmeværket i Grenaa ikke selv råder over affald nok, men må købe ind i England. Det skal Grenaa så ikke, mens man får affald fra Lisbjerg.

»Kostprisen på det, vi får til forbrænding fra Aarhus, er billigere end det engelske, så vi sparer formentlig mellem 800.000 og en million kroner. Det giver en lidt lavere varmepris på et tidspunkt, for alt andet lige, så kommer det forbrugeren til gode, hver gang vi sparer en krone,« fortæller direktør for Grenaa Varmeværk Søren Gertsen, hvis varmeværk har kontrakt på køb af en vis mængde engelsk affald. Når man ikke kvoten nu p.g.a. det affald, man får fra Aarhus, skal Aarhus købe de 8.000 til 10.000 ton af englænderne.

»Vi bytter så at sige affald«, siger Søren Gertsen.

Giver det ikke en masse ekstra skraldebiler på vejen mellem Grenaa og Aarhus med tilhørende dieselos?

»Nej, faktisk ikke. Tvært imod. I dag kører der jo skraldevogne til Aarhus fra Norddjurs. Nu skal de i perioden blive i Grenaa med affaldet,« siger Søren Gertsen.

Flisværk kører igen

Han glæder sig også over, at der er hen imod årets slutning er mere positivitet på vej efter en temmelig vanskelig sommer. Her gik leverandøren til kedelanlægget i varmeværkets kommende flisværk konkurs, hvorfor Grenaa Varmeværk selv måtte overtage entreprisen. Det kostede blandt andet direktøren en sommerferie, hvorfor han er særdeles tilfreds med, at projektet nu er tilbage på skinner.

»Vi bliver 10 uger forsinket på grund af konkursen, så det var ret deprimerende at komme ud på byggepladsen, hvor der ikke skete noget som helst. Vi er heldigvis tilbage i fuld aktivitet på pladsen igen og forventer at kunne sætte gang i værket lige efter nytår,« fortæller Søren Gertsen.

I den oprindelige plan skulle hele værket have været klar midt i oktober. Selve bygningen til det nye flisværk kører dog helt efter tidsplanen og forventes at stå klar til november.

»Når vores flisfyr er klart, er det samtidig slut med at kunne forbrænde affald,« siger Søren Gertsen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.

Debat: Nu skrues der op for hastigheden på de midtjyske veje

Ole Birk Olesen , transport-, bygnings- og boligminister (LA) | Kristian Pihl Lorentzen, transportordfører (V) | Rasmus Jarlov, transportordfører (K) | Villum Christensen, transportordfører (LA) | Kim Christiansen, transportordfører (DF)
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her