Annonce
JP Aarhus 20 år
Norddjurs

Ny forskning fra Kattegatcentret: Hajfoster spiller død for at overleve

Kattegatcentret har forsket i, hvordan rødhaj-fostre undgår at blive spist, mens de endnu befinder sig i deres æg.

Det er inde fra et æg som dette, at hajfostrene kan stoppe vejrtrækningen, hvis et rovdyr kommer forbi. Foto: Kattegatcentret

Et nyt forskningsforsøg i Kattegatcentret viser, hvad et småplettet rødhaj-foster gør, når et rovdyr er i nærheden. Det spiller død og stopper med at trække vejret, indtil faren er ovre.

I forsøget, der er blevet foretaget i et akvarie i Kattegatcentret, har man anvendt et specialfremstillet apparat, der lige præcis kan afgive den elektriske aura, som et rovdyr ville afgive, hvis det svømmede forbi et hajfoster.

»Vi har forsøgt at imitere et levende væsen i vandet, og forsøget viser også, at hajfostret simpelthen stopper med at trække vejret, hver gang vi udsætter det for det elektriske strømfelt,« forklarer marinbiolog i Kattegatcentret, Rune Kristiansen.

Forskningsresultatet er ifølge ham ret unikt, fordi rødhaj-fostrene i flere måneder ligger på havbunden inde i deres æg, inden de klækker, og det er altså fristende for de rovdyr, der ofte passerer hajfostrene på deres vej gennem havet.

»Det ligger som et lille indpakket bolsje for lækkersultne rovdyr. Så det er helt afgørende, at de kan beskytte sig selv – og det gør de altså med denne såkaldte ”predator freeze respons”,« fortæller Rune Kristiansen.

I videoen kan du se, hvordan hajfostret stopper sin vejrtrækning, når den fornemmer et rovdyr i nærheden.

En unik overlevelsesteknik

Jonathan Christensen har i samarbejde med Kattegatcentret udført forskningsforsøget i forbindelse med sit bachelorprojekt i biologi, og han forklarer, hvordan hajfostret allerede inde i sit æg tiltrækker store rovdyr.

»I de sidste to tredjedele af æg-stadiet dannes der en lille rift i ægget, hvorigennem hajfostret udskifter affaldsprodukter med det omkringliggende vand. Det kan naturlige fjender lugte, men ved at holde pause i åndedrættet stopper hajfostret denne vandstrøm midlertidigt – og så bliver det sværere for rovdyrene at finde frem til ægget,« fortæller han.

Forskningen viser altså, hvordan et småplettet rødhaj-foster allerede i den første del af sit æg-stadie både har udviklet og bruger den elektriske sans til at beskytte sig mod rovdyr, og det er resultater, der ikke før er set inden for netop denne hajart.

Forsinket fødselsdagsgave: Kattegatcentrets sandtigerhaj har indtaget sit nye hjem

Forskningsforsøget og dets resultater vækker glæde i Kattegatcentret, og Rune Kristiansen forventer, at forsøget bliver startskuddet til mere viden omkring hajfostre.

»Vi vil fremadrettet måske undersøge, præcis på hvilket tidspunkt i fosterstadiet, at denne evne bliver udviklet,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Aftaler bør være aftaler på Aarhus Ø

Poul Stenbøg
Det er uacceptabelt, at kommunens Ø-administration mener, at bygherre og kommunen i fællesskab kan få et selvskabt indtægtstab godtgjort ved at bryde indgåede aftaler og uden videre tillade, at samtlige sidebygninger bliver på 14 etager og ikke syv som klausuleret i aftalerne med de eksisterende Lighthouse-bygninger.

Debat: Vil Gert Bjerregaard ødelægge Aarhus Havn?

Flemming Jessen
Kan Venstre da virkelig ikke forstå, at byens, erhvervslivets og havnens vækst hænger ubrydeligt sammen?
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Den 13-årige Emil Bengtsson krammede sin gode ven i stilhed, da de fik at vide, at deres fælles hjem skal lukke
Emil Lundgård Bengtsson kan finde på at true og sparke pædagogerne på døgninstitutionen Dalgaarden. De kan til gengæld finde på at holde ham fast og fjerne ham med magt. Alligevel håber han, at de flytter med, når han snart skal forlade sit hjem igennem mere end to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her