Annonce
JP Aarhus 20 år
Norddjurs

Øvelse: Anholt i brand

Onsdag bliver det samlede beredskab på Djursland sat under maksimalt pres, når en ny beredskabsplan for Anholt skal til eksamen.

Forsvarets helikoptere er en del af beredskabet, som skal sikre, at der kan komme hjælp til Anholt, hvis der er akut behov for det. Foto: Esben Nielsen

En eksplosion i en campingvogn på campingpladsen på Anholt udviklede sig onsdag morgen alvorligt. 14 er tilskadekomne, heraf flere alvorligt, og alt disponibelt mandskab fra øen og fastlandet er sendt afsted for at bekæmpe ilden, der spreder sig lynhurtigt.

Ovenstående er blot beskrivelsen af en øvelse - men en meget virkelig én af slagsen, som involverer op mod 200 mennesker på Djursland.

Redningsberedskabet for Randers, Favrskov og Djursland har de seneste måneder arbejdet intensivt på en ny beredskabsplan for Anholt. Onsdag 16. maj bliver det samlede beredskab sat under maksimalt pres for at afprøve, om papirplanen også holder i virkeligheden.

Udover brandvæsnet deltager Østjyllands Politi, Region Midts redningspersonale, lægehelikoptere, Forsvaret med deres helikoptere, Regionshospitalet i Randers samt mange andre aktører.

»Vores beredskabsplan skal afprøves i praksis – og det har de øvrige myndigheder heldigvis sagt ja til at hjælpe os med. Vi er nødt til at teste om vores løsninger på papiret også kan bruges i virkeligheden,« siger Kasper Sønderdahl, der er øverste ansvarlig for det kommunale redningsberedskab.

Helikopter erstatter færge

Branden i campingvognen breder sig kun tænkt til en større naturbrand, fordi det er ulovligt at tænde åben ild på øen fra april til oktober. Af samme grund kommer befolkningen på Anholt heller ikke til at se store røgsøjler eller åben ild - men de mange helikoptere, lander og letter bliver selvfølgelig et særsyn.

Jeg ved, at vi kommer til at træffe forkerte beslutninger, men det er derfor vi øver.
Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør

Ét af vilkårene på Anholt er, at der i løbet af året kun bor omkring 140 mennesker fast på øen. Men i sommerperioden stiger indbyggertallet til 3.000-4.000 mennesker, som alle skal kunne føle sig i sikkerhed på øen. Et andet er, at al hjælp er tre timers sejlads væk fra Grenaa.

Hidtil har ekstra mandskab skullet møde i Grenaa for at blive sejlet til Anholt, hvis der opstod en hændelse på øen, som krævede mere end øens eget beredskab på syv-otte brandmænd. Men med en sejltid på minimum tre timer, kommer den plan hurtigt til at koste, om ikke menneskeliv, så dyrebar tid.

I den ny beredskabsplan arbejder man ud fra Tirstrup, hvor ekstra mandskab kan flyves til øen i flyvevåbnets helikoptere, mens lægehelikoptere flyver alvorligt tilskadekomne direkte fra Anholt til Rigshospitalet i København, Aarhus Universitetshospital eller Odense Universitetshospital, mens lettere tilskadekomne flyves til Tirstrup, hvorfra de i ambulancer køres til Randers Regionshospital.

Alt det afprøves onsdag, hvor omkring 200 mennesker bliver involveret i den store beredskabsøvelse.

»Jeg forventer en stribe læringspunkter,« siger Kasper Sønderdahl.

»Jeg ved, at vi kommer til at træffe forkerte beslutninger, men det er derfor vi øver,« siger han og forklarer, at han især er spændt på logistikken: Hvilke beslutninger bliver der truffet på fastlandet, hvordan samarbejder de mange forskellige myndigheder.

Svær tilgængelig ø

Beredskab fra hele landet følger interesseret med i øvelsen. For selvom Anholt er én af de øer, der er sværest tilgængelige, så er man mange steder udfordret af, hvordan beredskabet sikrer befolkningen på en ø. Samtidig er der også meget læring i hele processen omkring planlægningen af en ny stor beredskabsplan.

»Vi er bestemt udfordret, hvis der sker noget på øer, og det taler vi om, os beredskabsdirektører imellem. Jeg er bare den direktør med en ø, som ligger længst væk,« siger Kasper Sønderdahl.

»Men beboerne har lige så stort et krav på, at have en velfungerende beredskab som alle andre. De bor bare længere væk, og det giver nogle udfordringer. Det er meget positivt med den nye plan, og jeg som beredskabsdirektør kan sove bedre om natten, hvis der sker noget på Anholt.«

Der er brugt næsten 1 mio. kr. på at styrke brandberedskabet på Anholt, og øvelsen løber i sig selv op i mange hundrede tusinde kroner. Præcis hvor meget, det koster ved beredskabsdirektøren ikke.

»Region Midt deltager med et sted mellem 100 og 110 mennesker. Og jeg kender ikke prisen for at leje en helikopter. Bare det at leje færgen koster 50.000 kr. Og de samlede omkostninger for brandvæsen bliver omkring 150.000 kr. Men hvis vi ikke øver, går det galt, så det er i budgettet, at vi skal kunne gennemføre sådan en øvelse. Ø-scenariet er interessant for alle myndigheder.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Åbent brev til byrådet i Odder Kommune

Majbritt og Brian Bang
Kære byrådsmedlem. Undertegnede ønsker venligst at stille dig tre spørgsmål. Vi anmoder venligst om et personligt svar, som ikke er afstemt med ”partidisciplinen” udstukket af byrådsmedlem i Odder Kommune Elvin Hansen (S) og borgmester i Odder Kommune Uffe Jensen (V).
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her