Annonce
JP Aarhus 20 år
Norddjurs

Hajtankens gamle veteran kom under kniven

Tirsdag blev den ældste haj fra Kattegatcentret obduceret. Hajen har været med siden begyndelsen i 1993 og blev aflivet i februar.

Den gamle sandtigerhaj er blevet CT-scannet, og i går blev den obduceret. Foto: Kattegatcentret.

Tirsdag eftermiddag blev den største og ældste haj i Kattegatcentrets hajtank obduceret. Den tog sin sidste svømmetur i februar, inden den blev aflivet på grund af alderdom. Den næsten 2,5 meter lange sandtigerhaj har længe været bassinets veteran. Den ankom nemlig til Kattegatcentret fire dage inden åbningen den 7. maj 1993 og har derfor svømmet rundt i tanken i alle de år, hvor centret har eksisteret.

Vi har nogle dyrepasserelever, som lærer om hajanatomien undervejs.
Lone Thybo Mouritsen, forskningsleder ved Kattegatcentret.

Det anslås, at Sandtigerhajen blev 30 år gammel, hvilket er et langt liv, da de normalt kun bliver 20-25 år i naturen. Og selve obduktionen er ikke en unaturlig del af Kattegatcentrets rutiner. Det gør de nemlig hver gang et større dyr dør.

»Det skal gøre os klogere på, hvordan den ser ud indeni, og om der var bakterieinfektioner. Der er ikke noget, som tyder på noget unaturligt, men der er også et uddannelsesmæssigt perspektiv i det, for vi har nogle dyrepasserelever, som lærer om hajanatomien undervejs,« siger Lone Thybo Mouritsen, forskningsleder ved Kattegatcentret.

Kattegatcentret har aflivet sin ikoniske haj

Sandtigerhajen havde skræntet i noget tid, inden beslutningen om en aflivning blev taget. Lone Thybo Mouritsen fortæller, at det især kan ses på dyrets appetit, hvis der er noget galt. Derfor bliver de altid fodret individuelt, og netop den gamle haj havde ikke meget appetit til sidst.

For nogle dage siden var hajen til CT-scanning på hospitalet. Svarene herfra er ikke kommet endnu.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Moderne tider hos greven på Gl. Estrup
Med støtte fra en række fonde er Gammel Estrup nu i gang med en stor restaurering og nyformidling af fire rum i herregårdens hovedbygning. Rummene, der skal illustrere 1920’erne, åbner i sommeren 2018 under titlen Moderne tider hos greven.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: En vej uden om forældelse

Jan Ravn Christensen (SF), medlem af Teknisk Udvalg, Aarhus Byråd & Thomas Medom (SF), rådmand for Børn- og Unge, Aarhus Byråd
Selvfølgelig skal en kort forældelsesfrist ikke gå ud over medarbejderne, når kommunen har brugt så lang tid på at komme til bunds i undersøgelserne.

Debat: Psykisk sårbarhed er mere end spørgeskemaer

Ditte Fredensborg, formand, DSU Aarhus, Baldrianvej 69, Risskov
Hvordan kan vi, der ellers bryster os af at have et af de bedst fungerende velfærdssamfund, leve med, at vi har en psykiatri, der er så underprioriteret?

Debat: 68’ernes mærkværdige marxisme

Peter Bisgaard, civilingeniør, Hornslet
Det ville være sjovt, hvis nogen ville beskrive realiteterne bag den tekniske og politiske udvikling.
Aarhus' historie

Kronik: Erindringen om Aarhus kan være tyrannisk

Henrik Wigh-Poulsen | Biskop, Aarhus Stift
Om 20 år vil Aarhus blive ved med at kalde alle dem hjem, der har oplevet lykkelige år her.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her