Annonce
JP Aarhus 20 år
Norddjurs

Hajtankens gamle veteran kom under kniven

Tirsdag blev den ældste haj fra Kattegatcentret obduceret. Hajen har været med siden begyndelsen i 1993 og blev aflivet i februar.

Den gamle sandtigerhaj er blevet CT-scannet, og i går blev den obduceret. Foto: Kattegatcentret.

Tirsdag eftermiddag blev den største og ældste haj i Kattegatcentrets hajtank obduceret. Den tog sin sidste svømmetur i februar, inden den blev aflivet på grund af alderdom. Den næsten 2,5 meter lange sandtigerhaj har længe været bassinets veteran. Den ankom nemlig til Kattegatcentret fire dage inden åbningen den 7. maj 1993 og har derfor svømmet rundt i tanken i alle de år, hvor centret har eksisteret.

Vi har nogle dyrepasserelever, som lærer om hajanatomien undervejs.
Lone Thybo Mouritsen, forskningsleder ved Kattegatcentret.

Det anslås, at Sandtigerhajen blev 30 år gammel, hvilket er et langt liv, da de normalt kun bliver 20-25 år i naturen. Og selve obduktionen er ikke en unaturlig del af Kattegatcentrets rutiner. Det gør de nemlig hver gang et større dyr dør.

»Det skal gøre os klogere på, hvordan den ser ud indeni, og om der var bakterieinfektioner. Der er ikke noget, som tyder på noget unaturligt, men der er også et uddannelsesmæssigt perspektiv i det, for vi har nogle dyrepasserelever, som lærer om hajanatomien undervejs,« siger Lone Thybo Mouritsen, forskningsleder ved Kattegatcentret.

Kattegatcentret har aflivet sin ikoniske haj

Sandtigerhajen havde skræntet i noget tid, inden beslutningen om en aflivning blev taget. Lone Thybo Mouritsen fortæller, at det især kan ses på dyrets appetit, hvis der er noget galt. Derfor bliver de altid fodret individuelt, og netop den gamle haj havde ikke meget appetit til sidst.

For nogle dage siden var hajen til CT-scanning på hospitalet. Svarene herfra er ikke kommet endnu.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanen er skyld i dårlige trafikløsninger

Erik Skals
Aarhus Letbane koster mange borgere ekstra transporttid i stedet for som tænkt af politikerne at lette vores transportbehov.
Aarhus' historie

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.

Vi må planlægge fremtiden – bedre

Af Keld Laursen, direktør i Brabrand Boligforening

Er vi i dag – i 2018 – på vej i den retning, som vi ønsker at vores by skal udvikle sig frem mod 2038?
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Derfor kan vi ikke lade være med at tjekke mobilen
Vores hjerner belønner os for at følge med i verden omkring os, og det er en af årsagerne til, at vi ofte ender i "tjekkekarusellen". 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her