Norddjurs

Mere frihed på vej til skolerne i Norddjurs

To skoleforslag fra Ulf Harbo (EL) har politisk medvind. S lover at bevare skolerne, hvis der er lokal opbakning.

Ulf Harbo, der i øvrigt selv er friskole lærer på Gjerrild-Bønnerup Friskole og næstformand i KL’s børne- og kulturudvalg, forventer, at mere fleksibilitet om tilstede værelse vil øge arbejds glæden blandt lærerne. Foto: Tanja Lund Carstens

Det er ikke besluttet endnu, men hvis man kan stole på politikerne i Norddjurs, så er der mere lokal frihed på vej til kommunens skoler.

Det gælder i forhold til lærernes regler om tilstedeværelse, og det gælder i forhold til frivillige test af eleverne.

Det var Enhedslistens Ulf Harbo, der satte begge emner på kommunalbestyrelsens dagsorden i sidste uge, og begge forslag blev efter en længere debat sendt videre til ”positiv” behandling i børne- og ungdomsudvalget.

Tillid til lærerne

Et flertal tegner sig for begge forslag, og hos borgmesterpartiet, Socialdemokratiet, er der opbakning, fortæller byrådsmedlem Tom Bytoft Hansen (S), der er næstformand i børne- og ungdomsudvalget:

»Vi er positivt stemte overfor begge forslag. Vi har tillid til, at lærerne kan have en kortere fremmødetid på skolerne og i stedet forberede sig mere derhjemme, så de bedre kan få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen. Den frihed vil vi gerne give lærerne. Vedrørende frivillige test skal vi ikke teste for at teste, men for at gøre eleverne bedre, og vi skal have hånd i hanke med, hvad der virker. Nogle skoler kan have et ønske om flere test end andre, og det skal der være plads til. Der vil komme et opgør omkring frivillige test efter valget,« lover Tom Bytoft Hansen.

På rådhuset blev de toner beskrevet som et længe ønsket ”gennembrud” af Mads Nikolajsen, SF, men Tom Bytoft Hansen ser mere Socialdemokratiets position som en ”naturlig udvikling”:

»Det er små fire år siden, vi fik den nye folkeskolelov, og vi har nu i tre år arbejdet med begrebet synlig læring. Derfor har vi nu evalueringsmateriale, så vi kan gå videre. Netop derfor er det vigtigt at begge forslag behandles i udvalget, så vi kan kvalificere beslutningerne,« siger Tom Bytoft Hansen.

Bevar børnebyerne

Han og borgmester Jan Petersen (S) står som afsendere af et nyt samlet skoleudspil fra Socialdemokratiet. Heri er målsætningen at bevare alle skoler, men udspillet er ikke en garanti mod skolelukninger, siger Tom Bytoft Hansen:

»Vi vil bevare børnebyerne, men hvis skolerne bliver alt for små, kan det blive nødvendigt at gå i dialog med lokalbefolkningen for at høre, om de vil bakke op om deres lokale skole. Hvis de vil bevare deres skoler, må de stemme med fødderne og bruge deres lokale skoler. På Toubroskolen i Trustrup var vi en overgang nede på 70 elever, men efter en dialog med forældre er der nu igen flere indmeldte elever, og så bakker vi også op,« siger Tom Bytoft Hansen.

Forslagsstilleren Ulf Harbo, der i øvrigt selv er friskolelærer på Gjerrild-Bønnerup Friskole og næstformand i KL’s børne- og kulturudvalg, forventer, at mere fleksibilitet om tilstedeværelse vil øge arbejdsglæden blandt lærerne, ligesom mere frivillighed om brugen af test også vil være til fordel for den enkelte lærer og skole.

Og så glæder han sig over, at flere års kamp for mere frihed til skolerne nu ser ud til at lykkes.

»Generelt var der en god modtagelse af forslagene, og det er jeg rigtig glad for,« siger han.

Aftale findes allerede

Ulf Harbo er dog overrasket og forundret over, at formanden for børne- og ungdomsudvalget, Lars Østergaard (V), under debatten oplyste, at der allerede findes en aftale, som giver lærerne mulighed for fleksibilitet.

Men det fastholder Lars Østergaard:

»Fakta er, at der ligger en aftale på det område, som siger, at der på skolen kan laves aftaler om op til fire timers flekstid, og den aftale er sådan set udmærket. Når aftalen ikke har været brugt, skyldes det måske, at lærerne efter skolereformen har haft brug for at bruge flere timer på skolen,« siger han.

Venstres holdning er, at det bør være op til den enkelte skole, hvordan man vil udmønte den overordnede aftale.

Vil du have seneste nyt om Aarhus direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste nyheder fra JP Aarhus én gang i døgnet - klik her, sæt flueben ved Aarhus og indtast din mailadresse. Følg også JP Aarhus på Facebook

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her