Norddjurs

Oprøret fra ungdommen i Norddjurs

Et yngre byråd, bedre busforbindelser og bedre skoler og dagtilbud, lyder nogle af ønskerne hos tre unge kandidater til kommunalvalget i Norddjurs.

Den 26-årige Aleksander Myrhøj, SF, (t.v.), den 18-årige Matilde Teddy Christensen, Det Radikale Venstre, og den 28-årige Sebastian Rode-Møller Grauert, Liberal Alliance, er blandt kandidaterne til kommunal- bestyrelsen i Norddjurs Kommune. Selv om de tilhører forskellige partier, er de klar til at samarbejde, hvis de skulle blive valgt den 21. november. Foto: Tanja Carstens Lund

Ud med de gamle og ind med de unge.

Det er budskabet fra tre unge kandidater til kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune, og selv om de tre, der alle er under 30 år – tilhører tre forskellige partier, så er de klar til at samarbejde.

»Det kunne være så fedt, hvis vi alle tre blev valgt ind, for trods partiforskelle kan vi godt lide hinanden, vi hygger os, og så er vi enige om, at gennemsnitsalderen i byrådet skal ned, for der er så mange mennesker, der ikke bliver hørt,« lyder det fra SF-kandidat Aleksander Myrhøj med følgende pointe:

»Jeg tror ikke, at man som 60-årig ved, hvordan det er at være ung eller småbørnsfamilie i dag. Der er meget langt fra den gennemsnitsalder på 56 år, der er i byrådet i dag, og til den virkelighed, som mange almindelige mennesker har her i kommunen.«

Medlemskab i julegave

Vi er i et mødelokale på gymnasiet i Grenaa, hvor de tre kandidater har inviteret til valgsnak. To af dem har forinden været på rundtur i gymnasieklasserne for at snakke valg.

Deriblandt den 18-årige Mathilde Teddy Christensen fra Radikale, der er på hjemmebane, for hun går i 3.g på gymnasiet.

Hendes indtræden i politik kom på en ret spøjs måde i form af en julegave.

»Jeg har været interesseret i politik længe, og så besluttede jeg mig for, at jeg ville give det et skud. Jeg synes, at socialliberalisme er fedt, og så sagde jeg til mine forældre, at jeg godt kunne tænke mig et medlemskab af Radikal Ungdom i julegave. Det fik jeg, og det var den bedste julegave nogensinde,« smiler hun.

Bedre fællesskab

Blandt hendes mærkesager ved kommunalvalg er forholdene for de unge i kommunen.

»Noget af det vigtigste for mig er, at de unge, der går på ungdomsuddannelserne, har et godt miljø og nogle gode tilbud – og ikke kun de unge på gymnasierne, men også på erhvervsuddannelserne, så vi får et bedre fællesskab,« siger hun.

Ved siden af hende sidder den 28-årige Sebastian Rode-Møller Grauert, der stiller op for Liberal Alliance, men har en fortid i Venstre.

»Jeg har fulgt med i politik siden folketingsvalget i 2001 og har været medlem af Venstre, men har meldt mig ud, fordi partiet har taget en drejning langt ind mod midten på en række sager,« siger han.

Flere tilflyttere

I toppen af hans liste over mærkesager står kvaliteten i skoler og dagtilbud.

»Vi skal bevare de folkeskoler, vi har i kommunen, og sætte dem fri. Folkeskolereformen giver plads til, at vi kan spole tilbage på nogle områder, og det skal vi gøre. Vi skal bevare de små skoler, for rigtig mange er glade for børnebyerne, og det er vigtigt, at vi dækker hele kommunen med skoler og dagtilbud. Forholdene for børnene er noget, der kan trække folk til Norddjurs, og vi har netop brug for flere tilflyttere,« siger Sebastian Rode-Møller Grauert.

På spørgsmål om hvor pengene til at drive de mange skoler skal komme fra, lyder hans svar sådan her:

»Man kan spare på ledelsen. Tag f.eks. Mølleskolen, hvor de både har en leder for dagtilbud og skole, mens andre skoler har én leder for begge dele. Der kan du fjerne en lederstilling, og det samme gælder formentlig også på andre områder og i andre byer,« siger han.

Et andet område, han ser muligheder i, er en øget satsning på turisme.

»Syddjurs har det hele, men vi har kun Kattegatcentret og Gl. Estrup, og derfor kan det være svært at få børnefamilier til at lægge en uges ferie i Norddjurs. Vi skal have mere til turisterne, for det giver både arbejdspladser og indtægter til kommunen,« siger han.

Indoktrineret socialist

Tredje kandidat ved mødebordet er Aleksander Myrhøj fra SF, og spørger man ham om, hvor interessen for politik kommer fra, lyder svaret sådan her:

»Jeg er nok den mest indoktrinerede socialist i hele landet, for jeg har fået SF-politik ind med modermælken, da min mor også er SF-kandidat ved regionsvalget. Jeg er opdraget i at fællesskabet er vigtigt for os alle,« siger han.

Efter en rundtur i et par gymnasieklasser er han meget opmærksom på, at dårlige busforbindelser er et stort problem:

»En elev fortalte, at hun skulle bruge 70 kr. hver vej på bussen, hvis ikke hendes forældre kørte hende. Det lyder helt vildt, og jeg vil arbejde for, at der skal være gratis busser til alle elever, så det ikke står i vejen for at tage en uddannelse,« siger han.

Aleksander Myrhøj arbejder som socialpædagog og så gerne en langt bedre normering generelt i institutionerne.

»Med 36 fuldtidsstillinger mere i kommunen kunne vi leve op til Bupls normer, men det vil koste op mod 12 mio. kr., og det ved jeg godt, der ikke er råd til nu. Men vi skal have langsigtede ambitioner om at skabe landets bedste forhold i dagtilbud og skoler, og det er langt mere vigtigt end at snakke om asfalt, som mange gør,« siger han og tilføjer:

»Jeg tror, at folk er ligeglade med huller i vejene, hvis de har et barn, som bliver mobbet eller er i et dårligt pasningstilbud.«

Ryste posen

Tilbage til Mathilde Teddy Christensen, som giver et bud på, hvordan det er at være politiker:

»Jeg havde hørt meget, men det er ikke så slemt, som man tror. Man bliver selvfølgelig stillet til ansvar for meget, men det er også o.k. at sige, at det her har jeg ingen mening om,« siger hun og forklarer, hvorfor hun er gået ind i politik:

»Jeg vil gerne prøve at ryste posen lidt og se, hvad der sker. Og så handler det rigtig meget om at tage et ansvar i stedet for blot at kritisere.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her