Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Lige vilkår for alle udstillere

Censur er i orden - men gjaldt den for alle værker i plakatsagen?

I JP Århus 2/10 skriver en læser, at museumsdirektør Thomas Bloch Ravn udviser mandsmod ved at nægte at udstille Surrends plakat på Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By.

At der kræves en vis standard i kunsten er da i orden, men har han husket at censurere alle de deltagende plakater? For han kan ikke tillade sig kun at udøve censur mod en enkelt. En udstilling er enten censureret eller ikke-censureret. Og der bør være lige betingelser for alle deltagere.

Museumsdirektøren bør derfor gå ud og fortælle os, om alle plakater har været gennem en censur, for det skal ikke kun være hans mening, der tæller. Han må heller ikke handle ud fra et ønske om at tækkes protektoren for Den Gamle By.

Hvis ikke alle var censureret, er det ikke mandsmod, men udtryk for hans private mening og på grænsen til misbrug af stillingen som direktør.

Flere om at bedømme

Når der er udstillinger i kunstens verden, er der flere censorer til at udvælge de deltagende værker. Ikke kun en.

Der er da ingen, der mener, kunstgruppen Surrend ikke må tegne det, som den vil, men det er da ikke ensbetydende med, at man gider se dens kunst hænge på en offentlig institution. Om Surrend trænger til omtale eller ej, skal jeg ikke kunne sige, men gruppen fik den i hvert fald.

Jeg synes, at det bør understreges, at kunsten her i landet har frit spil, og hvem, der skal dømme, om det er godt eller skidt, er vel også et spørgsmål om smag, og hvad den enkelte beskuer synes om.

Mange meninger

Hvad nogle synes er plat, kan andre måske godt lide. Der vil altid være forskellige meninger om, hvad god kunst er. Når jeg siger det, er det ikke, fordi jeg personligt synes, at Surrends plakat er værd at ofre fem minutter på.

Men hvis gruppen savnede opmærksomhed, så fik den det til fulde.

Det kan måske sammenlignes med Kurt Westergaards tegninger, som jeg i parentes bemærket ikke syntes, at det var i orden at publicere. De har givet KW en masse omtale, penge for andre tegninger, politiets bevågenhed osv., men blev han lykkeligere af den grund?

Vi kan aldrig forhindre, at nogle gerne vil provokere, men vi kan undlade at gå hen for at se det.

Hvorfor støde andre?

Jeg er udøvende billedkunster og kan ikke se, hvorfor nogle synes, at de skal være så provokerende, at de støder andres religion, vort kongehus og lignende.

Vi lever trods alt i en globaliseret verden, hvor der gerne skulle være plads til alle folkeslag, deres religioner og hudfarve.

Det glemmer nogle her i landet ofte at tænke over. Vi vil gerne besøge deres lande på ferie, men når de kommer ind over Danmarks grænser, er der pludselig alt muligt i vejen med nydanskere. Glem ikke at danskere, der udvandrer, også laver deres egne ghettoer, fordi vi mennesker er sådan, at vi søger sammen med ligesindede.

Udvandrede danskere har da lavet ghettoer i svenske Malmø, i USA og i andre lande - sådan er det bare.

Jeg synes, at vi danskere skal glæde os over, at vi kan ytre vores mening frit og tegne og male alt, hvad vi vil, uden at havne i fængsel. Vi skal også huske, at kunsten har vide rammer, og at kunst længe har skullet provokere, pirre sanserne og berøre sindet.

Men kun beskueren kan fortælle, om den faldt i hans eller hendes smag.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Glæde over True Skov: Bør beskytte 500.000 træer
Gitte Holmslykke, bestyrelsesmedlem i foreningen Træer og Landskab | Ida Vogel, bestyrelsesmedlem i foreningen Træer og Landskab
Der er mange muligheder i True Skov, som Aarhus Kommune vil forbedre.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Glæde over True Skov: Bør beskytte 500.000 træer

Gitte Holmslykke, bestyrelsesmedlem i foreningen Træer og Landskab | Ida Vogel, bestyrelsesmedlem i foreningen Træer og Landskab
Der er mange muligheder i True Skov, som Aarhus Kommune vil forbedre.

Debat: Nej, landbruget er ikke i gang med en stor kampagne

Nikolaj Schulz, chefjurist i Bæredygtigt Landbrug
Konflikten mellem natur og afvanding er unødvendig, og der er masser af muligheder for at øge vandløbenes vandføringsevne.

Debat: Vores massive svigt af ældre medborgere

Hardy Mikkelsen, miljøchef, Holme Parkvej 284, Højbjerg
Vi fralægger os som samfund ansvaret fuldstændigt. Og imens har tricktyvene kronede dage med at bestjæle vore ældre medborgere.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her