Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Forældre er dybt bekymrede for Ellekærskolen

Projektet med at flytte Stensagerskolen til Ellekærskolens matrikel kan kun betragtes som første skridt mod en lukning af skolen – i tråd med de planer, der lå for omkring seks år siden.

Vi håber meget på, at politikerne vil genoverveje denne næsten lukning af en skole, som gør det så godt, skriver to repræsentanter for Ellekær skolens bestyrelse. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Den 21. september blev skolebestyrelsen på Ellekærskolen indkaldt til et ekstraordinært møde. Det var noget af en mavepuster, da Søren Aakjær fra kommunens Børn og Unge-afdeling fortalte om de problemer, Stensagerskolen, som er en specialskole for handicappede børn, har med sine nuværende lokaler, og om den løsning, afdelingens embedsmænd var kommet frem til.

En indstilling til beslutning

i byrådet går ud på at flytte Stensagerskolen til Ellekærskolens matrikel. At indskrænke Ellekærskolen til en etsporet skole uden specialklasser. At inddrage en tredjedel af skolens areal til specialskoleklasser for elever med forskellige handicap. Derudover skal der bygges mange kvadratmeter til, laves plads til busser og personalets biler. De ni specialklasser fra Ellekærskolen skal flyttes til en anden skole, muligvis i Harlev.

Hvis vi kan finde en løsning, hvor både børnene fra Stensagerskolen og fra Ellekærskolen kan få noget positivt ud af flytningen, vil vi som forældre hilse projektet velkommen. Men vi er bekymrede. For os at se går forslaget især ud over vores specialklasseelever, men det går også ud over skolen som helhed.

Projektet bekymrer os, som forældre til børn på Ellekærskolen, af flere grunde:

Det er ikke gennemtænkt, at en flytning af en hel specialskole med 200 sårbare elever skal ske på bekostning af Ellekærskolens cirka 70 specialklasseelever, som naturligvis også er sårbare.

Gentænk-projektet bliver kørt af sporet. Der har i lang tid været en proces i gang om at forbedre forholdene for børn og unge i det vestlige Aarhus, i takt med at boligforholdene i bydelen også forbedres. Der er blevet afholdt flere møder med deltagelse af rådmænd, hvor der blev lovet mange forbedringer for Ellekærskolen. Planerne om i stedet at amputere den kommer ind fra højre og risikerer at afspore det projekt, som ellers er så godt på vej.

Ellekærskolen ligger i et område, hvor mange forældre i forvejen ikke er ressourcestærke. De har ikke det samme overskud til at sige fra, som f.eks. forældre på stort set alle andre folkeskoler i Aarhus Kommune ville have, hvis deres skole i stedet var blevet valgt.

Skolen bliver fastlåst på ét spor, selv om vi er inde i en positiv udvikling, efter at også beboerne i Bispehaven har fået frit skolevalg. Elevtallet er stigende, skolen er den, der løfter elevernes niveau mest, og den har flest i gang med en ungdomsuddannelse 13 måneder efter endt 9. klasse.

Vi kan kun betragte dette projekt som første skridt mod en lukning af skolen – i tråd med de planer, der lå for omkring seks år siden. Vi kan godt forestille os, hvad der sker, når man lukker en skole: Mange forældre vælger i stedet friskoler – og vi kan godt frygte for, hvilke friskoler forældrene fra Bispehaven vælger.

Den demokratiske proces er desuden kritisabel. Dels har vi fået så sent besked, at selv om høringsperioden på papiret er fire uger, bliver det rent praktisk til tre uger pga. efterårsferien, som æder den sidste uge af høringsperioden. Inden informationsmødet den 21. september var hverken Børn- og Unge-udvalget, BUPL eller lærerforeningen desuden blevet informeret om planerne. Vi opfatter det faktisk som et kup.

Vi er i gang med at formulere et høringssvar til forslaget, og vi håber meget på, at politikerne vil genoverveje denne næstenlukning af en skole, som gør det så godt.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Letbanens direktør får gyldent håndtryk
Martin Søby, Stockholmsgade 5 2. tv., Aarhus N
Uforståelig at direktør Claus Rehfeld Moshøj belønnes efter eklatant fejl
Debat: Aarhus og magtarrogance
Kristian Bak Jensen, økologisk landmand, Tørringvej 44, Gjerlev J.
Måske er det meget sundt for Aarhus Kommune for en kort stund at mærke, hvordan det er at være den lille.
Debat: Bravo, rådmand Simsek
Sten Weidinger, Olaf Rudes Vej 6A, Højbjerg
Ifølge JP Aarhus 10/1 vil den nye rådmand for teknik og dermed også trafik, Bünyamin Simsek, sørge for, at det katastrofale vejkryds ved Mindet/Dokk 1 bliver til et normalt T-kryds.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanens direktør får gyldent håndtryk

Martin Søby, Stockholmsgade 5 2. tv., Aarhus N
Uforståelig at direktør Claus Rehfeld Moshøj belønnes efter eklatant fejl

Debat: Aarhus og magtarrogance

Kristian Bak Jensen, økologisk landmand, Tørringvej 44, Gjerlev J.
Måske er det meget sundt for Aarhus Kommune for en kort stund at mærke, hvordan det er at være den lille.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Annonce
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her