Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Regeringens omprioritering er en ommer

I mange år har det været regeringens hensigt at hæve kvaliteten af erhvervsuddannelserne i Danmark samt samtidig at øge andelen af unge, der vælger at tage en erhvervsfaglig uddannelse frem for gymnasium, htx og hhx.

Målsætningen er, at 30 pct. af de unge – på landsplan – i 2025 vil vælge en erhvervsuddannelse. Til sammenligning valgte kun 11,4 pct. af de elever, som forlod grundskolen i 2017 i Aarhus Kommune, en erhvervsuddannelse. Samtidig har de tekniske skoler dog siden 2015 været pålagt at spare 2 pct. om året på deres udgifter – det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Dette blev skolerne delvist kompenseret for i 2015 og 2016 gennem trepartsforhandlingerne, men bliver det efter alt at dømme ikke i år.

Det betyder helt konkret, at landets tekniske skoler til næste år kommer til at mangle 400 mio. kr. til uddannelse af de unge. Sammenholdt med at optaget er faldet som følge af de minimumskrav til karakterer, der er indført sidste år, er situationen nu helt og aldeles uholdbar.

Aarhus Haandværkerforening samarbejder bredt med såvel uddannelsesinstitutioner som offentlige myndigheder og private virksomheder om at styrke rekrutteringen til håndværksfagene og vise de unge, at der er en fremtid i dansk håndværk. Vi har hidtil glædet os over regeringens ambitioner om at få flere motiverede og energiske unge ud på værksteder og virksomheder.

De fortsatte nedskæringer gennem omprioriteringsbidraget og reducerede målsætninger om andelen af unge på erhvervsuddannelserne, der nu er nede på 22 pct. i 2020, harmonerer således ikke med regeringens egne engang så høje ambitioner. Derfor finder vi disse fortsatte nedskæringer helt uforståelige.

Værdien i det signal, regeringen sender, er helt forkert: Det siger ikke: »Vi giver jer de bedste muligheder for at uddanne jer til dygtige og innovative håndværkere i morgendagens samfund« – men snarere: »Vi tror ikke på, at der er interesse blandt unge i dagens Danmark for at lære et håndværk og opleve glæden og den faglige stolthed over et solidt stykke håndværksarbejde«.

Det er nu, der må handles. Omprioriteringsbidraget må fjernes, og boligjobordningen (håndværkerfradraget) genindføres for at sikre, at dagens håndværkere også fremover har udsigt til arbejde og motiveres til at tage unge ind og give dem en solid uddannelse – og det kan kun gå for langsomt. Ellers er næste generations håndværkere i al deres mangfoldighed tabt for os med uoverskuelige konsekvenser for erhvervet til følge.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Skinger tone i uddannelsesdebatten
Annette Nordstrøm Hansen, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening
Tonen i uddannelsesdebatten har i den seneste tid ramt et lavpunkt.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

SF: Visioner midt i trafikken

Hans Okholm, Silkeborg | Kirstine Bille, Syddjurs | Claus Leick, Skanderborg | Jan Ravn Christensen, Aarhus | Anders Bøge, Skive | Torsten Sonne Petersen, Hedensted | Mads Nikolajsen, Norddjurs SF’s hidtidige og kommende medlemmer af Midttrafiks repræsentantskab
Midttrafik skal være et mobilitetsselskab, som sammen med kommuner, region og borgere udvikler nye måder at være mobil på.

Debat: Letbanen er uegnet til byens gader

Freddy Wisler, pensioneret underviser Klokkerbakken 99, Aarhus
Letbanen er attraktiv på lange stræk, men i byens gader kan den ikke bruge sine enorme kræfter.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her