Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Lad private aktører komme til

Private aktører har en vedvarende tilskyndelse til at producere det mest omkostningseffektive produkt til bedst mulig kvalitet. Det har den offentlige sektor ikke.

Den offentlige sektor bliver af mange beskyldt for at være ineffektiv. Økonomer argumenterer for, at den lider af ”Baumols omkostningssyge”, som betyder, at selv om den offentlige sektor producerer nøjagtig de samme ydelser år efter år, vil omkostningerne stige. Læg dertil en skiftende demografi, og du har en giftig cocktail med kontinuerligt stigende udgifter.

Dette skyldes, at den offentlige sektor ikke er udsat for det samme konkurrencepres, som private aktører er. Private aktører har en vedvarende tilskyndelse til at producere det mest omkostningseffektive produkt til bedst mulig kvalitet. Er den private aktør ikke i stand til at levere en tilfredsstillende ydelse, finder kunden blot en anden producent.

Sådan fungerer det imidlertid ikke i den offentlige sektor, hvor kunderne reelt ikke har mulighed for at vrage den offentlige service. I stedet får regionerne lov til at producere de samme ydelser efter samme rigide procedurer og teknikker, hvilket absolut ikke er befordrende for innovationen og produktivitetsudviklingen. Når borgerne beklager sig over servicen som følge af den forringede service, skriger interessepersoner og politikere på flere penge til den offentlige sektor. I den private sektor bestræber aktørerne sig på at producere deres ydelser så billigt som muligt, medens det i den offentlige sektor paradoksalt nok er blevet et mål i sig selv at få tilført flere penge.

Men den offentlige sektor har for længst nået et punkt, hvor yderligere pengetilførsel ikke bidrager til kvalitetsforbedringer. Det er udtryk for, hvad økonomer kalder faldende marginalnytte. Den første kop kaffe, du drikker om morgenen, er uvurderlig, men den 10. er knap så god. På samme måde fungerer det med de penge, der bliver ført over i den offentlige sektor. Afkastet af tilførslen forringes markant, jo flere penge du smider efter den offentlige sektor.

Derfor er den eneste vej ud af den forestående økonomiske ruin, at vi fastholder kravene om årlig produktivitetstilvækst i den offentlige sektor, endskønt velfærdsheltene hos Enhedslisten agiterer for afskaffelse heraf. Kun med kontinuerlig produktivitetstilvækst kan vi sikre, at den offentlige sektor er i stand til at levere tilfredsstillende ydelser.

Men produktivitetskravet på 2 pct. er ikke tilstrækkeligt. Kommunerne bør i højere grad udlicitere opgaver til private aktører. Faktisk er det kun en fjerdedel af de udbudsegnede opgaver, som hidtil er udliciteret. Samtidig viser en analyse fra Struensee & Co., at erfaringerne med udlicitering er gode. Således viser rapporten, at ud af 63 identificerede cases har hele 83 pct. positive økonomiske effekter.

Danskerne er nødt til at gøre op med forestillingen om, at vores velfærd er unik. Det er den ikke, og faktum er, at en stigende andel af danskerne oplever, at kvaliteten af ydelserne falder. Derfor er vi nødt at fastholde produktivitetskrav og udlicitere udbudsegnede ydelser, så private aktører kan komme til.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Letbanens direktør får gyldent håndtryk
Martin Søby, Stockholmsgade 5 2. tv., Aarhus N
Uforståelig at direktør Claus Rehfeld Moshøj belønnes efter eklatant fejl
Debat: Aarhus og magtarrogance
Kristian Bak Jensen, økologisk landmand, Tørringvej 44, Gjerlev J.
Måske er det meget sundt for Aarhus Kommune for en kort stund at mærke, hvordan det er at være den lille.
Debat: Bravo, rådmand Simsek
Sten Weidinger, Olaf Rudes Vej 6A, Højbjerg
Ifølge JP Aarhus 10/1 vil den nye rådmand for teknik og dermed også trafik, Bünyamin Simsek, sørge for, at det katastrofale vejkryds ved Mindet/Dokk 1 bliver til et normalt T-kryds.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanens direktør får gyldent håndtryk

Martin Søby, Stockholmsgade 5 2. tv., Aarhus N
Uforståelig at direktør Claus Rehfeld Moshøj belønnes efter eklatant fejl

Debat: Aarhus og magtarrogance

Kristian Bak Jensen, økologisk landmand, Tørringvej 44, Gjerlev J.
Måske er det meget sundt for Aarhus Kommune for en kort stund at mærke, hvordan det er at være den lille.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her