Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Mere bevægelse i de offentlige rum

Det var med stor glæde, at DGI Østjylland deltog i og bidrog til åbningen af den nye, store og flotte havneplads. Med dette areal har Aarhus i yderligere grad åbnet byens ansigt ud mod vandet, mens man samtidig inviterer befolkningen til at lege, bevæge og udfordre sig selv og hinanden.

Det er nemlig vigtigt, at vi tænker bevægelse ind i det offentlige rum – på pladser, i parker, langs vandet, på gader og stræder – og ikke mindst giver bevægelsen plads og tid, så den kan skabe glæde for alle aarhusianere.

Vi ved jo, at især de voksne danskere i stigende grad ønsker at motionere i det fri. Vi ved også, at den gennemsnitlige idrætsudøver sjældent flytter sig mere end et par kilometer for at komme hen til sit idrætstilbud.

Derfor giver det god mening, at motions- og bevægelsesfaciliteter bliver en integreret del af byens rum. Men det er også nødvendigt at tænke hele vejen rundt om mulighederne for bevægelse.

Særligt i forhold til børnene, der stadig har deres primære idrætsaktiviteter i haller og på boldbaner. Desværre ser det ud til at blive glemt i de mange byudviklings- og fortætningsprojekter, der sker i Aarhus, og det er bekymrende.

Der kommer flere idrætsaktive og større efterspørgsel på faciliteter.

En helt frisk rapport fra Idrættens Analyseinstitut fortæller, at Københavns Kommune kan forvente flere aktive fremover, hvilket vil skabe øget efterspørgsel på faciliteter og byrum til idrætsudøvelse. Mon udviklingen er anderledes i Aarhus? Næppe.

Vi skal derfor huske at involvere borgerne og brugerne i udviklingen af de offentlige faciliteter. Her spiller foreningerne stadig en væsentlig rolle i forhold til at komme med input til de nuværende og fremtidige behov, men også i forhold til at få aktivitet i de offentlige faciliteter. Især for de mere tilbageholdende borgere, der ikke bare af sig selv tager de udendørs fitnessfaciliteter eller multibanen i brug, er foreningerne vigtige aktører.

Idræt i byen er nemlig meget mere end udendørsfitness, skateboard, parkour og streetsoccer. Det er også multifunktionelle rum, haller og boldbaner samt samlingssteder og rum til foreninger, der indbyder alle aldre til at være aktive i fællesskab – til glæde for den enkelte, foreningslivet og for byen.

Den nye havneplads, Den Blå Rambla og det kommende havnebad er alle eksempler på bynære bevægelsesrum udsprunget af en 11 år gammel vision om en idrætsrambla i Aarhus.

Danmark har siden fået en national vision for idræt og bevægelse – i 2025 skal 75 pct. af danskerne være aktive med idræt og bevægelse, og 50 pct. skal være det i en forening.

Lad os sammen – kommune, foreningsliv og erhvervsliv – tage denne vision til os og gøre den til vores ledestjerne for de næste otte års arbejde. Og gøre Aarhus til Danmarks mest aktive by.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Glæde over True Skov: Bør beskytte 500.000 træer

Gitte Holmslykke, bestyrelsesmedlem i foreningen Træer og Landskab | Ida Vogel, bestyrelsesmedlem i foreningen Træer og Landskab
Der er mange muligheder i True Skov, som Aarhus Kommune vil forbedre.

Debat: Nej, landbruget er ikke i gang med en stor kampagne

Nikolaj Schulz, chefjurist i Bæredygtigt Landbrug
Konflikten mellem natur og afvanding er unødvendig, og der er masser af muligheder for at øge vandløbenes vandføringsevne.

Debat: Vores massive svigt af ældre medborgere

Hardy Mikkelsen, miljøchef, Holme Parkvej 284, Højbjerg
Vi fralægger os som samfund ansvaret fuldstændigt. Og imens har tricktyvene kronede dage med at bestjæle vore ældre medborgere.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her