Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Fjern ”vanddragen” og giv pladsen til rytterkongen

Jeg forstår ganske udmærket, hvis man, med øjnene løbende langs disse linjer, tænker: »Herregud, dét er jo bare en statue.«

Kunstværket Torvenes Brøndsløjfe på Store Torv – eller "vanddragen", som den kaldes i folkemunde. Arkivfoto: Ole Lind

Jeg forstår ganske udmærket, hvis man, med øjnene løbende langs disse linjer, tænker: »Herregud, dét er jo bare en statue.«

For deri tager man ikke fejl. Anliggendet her er nemlig statuen af Christian X, Danmarks rytter- og modstandskonge og én gang tjenstegørende bataljonschef i Aarhus. Hvad med ham? Jo, jeg har altid ment, at han står helt og aldeles malplaceret der i skæringspunktet mellem Store Torv og Bispetorv, uværdigt klemt af henholdsvis domkirkens gavl såvel som Nordeas.

Og dét er jo ingen nyhed, at meget har stået skævt til med Aarhus’ midtbys to centrale pladser – meget er dog blevet gjort bedre i den indeværende byrådsperiode, og jeg tror personligt , at rømningen af Bispetorv nok skal blive til stor gavn i det lang løb.

Nu mangler vi så bare en rigtig stor knast, og jeg foreslår, at vi her slår to fluer med et smæk: Lad os fjerne parodien på et offentligt pissoir, bedre kendt som ”vanddragen”, føre den bort, til hvorend sådanne går hen, og i stedet lade Danmarks gamle konge indtage en velfortjent central placering på Store Torv.

Vuet fra Lille Torv bliver da fuldendt, når man ser kong Christian nærmest ride frem foran domkirken, mellem sit folk og neden for den tro, han holdt fast på. Forhåbentlig er der andre, der tænker det samme, og måske, måske om nogle år vil kongen få sin plads i solen.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Viden
Kæmpe eksperiment skal øge unges interesse for naturvidenskab
35.000 skolebørn skal ud og finde bakterier i Danmark. Projektet roses for at ville øge unges interesse i naturvidenskab, men det får også kritik for kun at gavne Novozymes. 
Se flere
Høringssvar om lukning af døgninstitution: »Kære Favrskov Kommune. I må ikke lukke Slottet«​
Favrskov Kommune har offentliggjort samtlige høringssvar til budgetforhandlingerne. Overordnet set er der bred tilfredshed med forslaget på en række områder, men flere gruer ved tanken om den planlagte lukning af daginstitutionen "Slottet". 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her