Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

I Aarhus sidder vi i rundkreds, og det virker

Fælles løsninger på komplekse problemer er de bedste

Forberedelserne til næste års overenskomstforhandlinger for de offentlige ansatte er så småt i gang. Vi opfordrer parterne på børne- og ungeområdet til at undgå slagsmålene og i stedet skabe fælles løsninger. Det gør vi i Aarhus, hvor dialogen er præget af tillid, retfærdighed og samarbejde. Det er ikke bare ord. Det virker, og det er godt for børnene.

I forsommeren 2013 var der ikke meget optimisme at spore for samarbejdet om udviklingen af den danske folkeskole. Vi havde været vidne til et uskønt ”forhandlingsforløb” med Danmarks Lærerforening og KL i hovedrollerne, hvor anklager om manglende imødekommenhed føg gennem luften.

Hvordan skulle tilliden mellem kommunerne og lærerne genetableres? Hvordan skulle det lykkes at skabe et godt samarbejdsklima på skolerne? Og hvad med børnene – hvilke konsekvenser ville forløbet få for dem? I mange kommuner stod svarene hen i det uvisse. Men ikke i Aarhus.

I september samme år lykkedes det Aarhus Kommune, Århus Lærerforening, BUPL Århus og de øvrige organisationer på børne- og ungeområdet at blive enige om en lokal arbejdstidsaftale for alle faggrupper på skoleområdet. Aftalen afløste det berømte og berygtede lovindgreb i forlængelse af lockouten, og den var med til at sikre tillid i samarbejdet til gavn for børnene.

Opskriften på Aarhus-aftalen var mange og lange møder og en dialog baseret på tillid, retfærdighed og samarbejde. Og den opskrift smagte os. Siden har vi via studiekreds og tæt dialog opbygget et fundament for fælles retning og værdier for børne- og ungeområdet i Aarhus.

Vi anvender også opskriften, når vi med temaet frivillighed vil forsøge at finde løsninger, der kan bidrage til både bedre kommunal service og medarbejdertrivsel. Et tema, som ellers historisk set har været et minefelt at begive sig ind på i frygt for vigende jobsikkerhed og dårligere kvalitet i ydelserne til borgerne.

Både eksperter og debattører slår gang på gang fast, at Danmark skal leve af danskernes evne til at samarbejde. Vores påstand er derfor, at fælles løsninger på komplekse problemer er den bedste – og på langt sigt eneste – mulighed for at løse konflikter og skabe udvikling i den offentlige sektor. Med vores tilgang til samarbejde gennem tillid og retfærdighed kan vi være med til at forme børn og unge til voksne, som kan skabe de værdier, Danmark skal leve af.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Klager fra glashus
Michael Unna, Højbjerg
Andreas Petersson fra DSU klager 22/1 over DF’s manglende overenskomst på Christiansborg.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Glæde over True Skov: Bør beskytte 500.000 træer

Gitte Holmslykke, bestyrelsesmedlem i foreningen Træer og Landskab | Ida Vogel, bestyrelsesmedlem i foreningen Træer og Landskab
Der er mange muligheder i True Skov, som Aarhus Kommune vil forbedre.

Debat: Nej, landbruget er ikke i gang med en stor kampagne

Nikolaj Schulz, chefjurist i Bæredygtigt Landbrug
Konflikten mellem natur og afvanding er unødvendig, og der er masser af muligheder for at øge vandløbenes vandføringsevne.

Debat: Vores massive svigt af ældre medborgere

Hardy Mikkelsen, miljøchef, Holme Parkvej 284, Højbjerg
Vi fralægger os som samfund ansvaret fuldstændigt. Og imens har tricktyvene kronede dage med at bestjæle vore ældre medborgere.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her