*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Der er langt til Aarhus

Københavneriet kom rigtigt i spil i en udsendelse i Radio24syv om Aarhus Teaters opsætning af musicalen ”Jesus Christ Superstar”. Det virkede provinsielt.

Simon Mathew i rollen som Jesus i Aarhus Teaters opsætning af "Jesus Christ Superstar". Foto: Claus Bonnerup/Polfoto

For nylig klagede en del lyttere over en udsendelse i Radio24syv, der hedder ”Bearnaise er dyrenes konge”. Udsendelsen er præsenteret sådan, at radioværten går rundt til små listige spisesteder og inviterer en bekendt med til at nyde det, restauranterne tilbyder. Klagerne gik på, at alle restauranter lå i det indre København i gåafstand fra radiostudiet. En del lyttere mente, udsendelsen var for snæver, og at radioværeten burde bevæge sig ud i landet, hvor man også kan byde på spændende spisesteder. Nogle endog med Michelin-stjerner.

Radioværten har nok fået en påmindelse af sin chef. I hvert fald meddelte han i en senere udsendelse, at nu var ”Bearnaise er dyrenes konge” rykket uden for København. Radioværtens nye sted med lækre restauranter var Rom! Det havde småtskårne kritikere rigtig godt af, fornemmede man.

Udsendelsen indledtes med, at man konstaterede, at forestillingen i øjeblikket spillede på Aarhus Teater, at den havde fået gode anmeldelser, og at det vist nok var en flot opsætning. Så kom københavneriet rigtigt i spil.

Der er mange, der er trætte af udkantsdebatten. Jeg har hørt flere udtale, at den debat er umoderne, og hvis man deltager i den, hører man til, hvor kragerne vender. Det kan der måske være noget om.

Her hvor jeg bor, skal man planlægge, hvis man f.eks vil i teatret. Vi har en glimrende teaterforening, der hvert år arrangerer 10 gode teaterforestillinger. Somme tider er det også opløftende at komme i et rigtigt, gammeldags teater. En sjælden gang er vi i hovedstaden. Af og til er vi i Odense eller på Aarhus Teater.

Jeg har tilfældigvis haft kontakt med to, der uafhængigt af hinanden samstemmende fortalte, at de var så heldige at have fået billetter til Aarhus Teaters forestilling ”Jesus Christ Superstar”. Forestillingen har fået fantastiske anmeldelser, og jeg overvejede, om jeg skulle se, hvorvidt det var muligt at få billetter. Den unge mand, der spiller Pontius Pilatus, har jeg haft i skolen, og jeg er sikker på, han udfører sin rolle til topkarakter. Ham kunne jeg da godt tænke mig at se.

I vores lokale avis var der en god omtale. Der var billeder, der fik appetitten til at stige. Man kunne se, at der var gjort meget ud af kostumer og dramaturgi. Det så anderledes og spændende ud. Nytænkning i scenekunst, stod der et sted.

Vi så forestillingen for mange år siden, og min mand og jeg diskuterede i lang tid, hvornår det var, og hvor det var. Mens vi diskuterede, kom minderne tilbage. Det var en god forestilling med dejlig musik og flotte optrin. Vi købte dengang en LP-plade, som vi spillede ihjel.

Heldigvis kan man i vore Google-tider finde mange oplysninger om det, man har glemt.

Så skulle jeg køre en længere tur og ville høre Radio24syv undervejs. Det passede lige med en udsendelses begyndelse. Hvor heldig kan man være? Overskriften for dagens udsendelse var: ”Jesus Christ Superstar” på Aarhus Teater.

Jeg satte mig godt til rette i bilen og glædede mig til at blive solidt underholdt på turen. Måske kunne jeg genhøre min gamle elev Jakob? Det fik jeg nu ikke lejlighed til.

Udsendelsen indledtes med, at man konstaterede, at forestillingen i øjeblikket spillede på Aarhus Teater, at den havde fået gode anmeldelser, og at det vist nok var en flot opsætning.

For langt til Aarhus

Så kom københavneriet rigtigt i spil. Det var åbenbart for langt at tage til Aarhus, så man havde kaldt Allan Mortensen i studiet. Allan Mortensen spillede Judas i opsætningen i 1971. Mange fik – ifølge Allan Mortensen – et ganske andet syn på Judas efter at have set Allan Mortensen spille rollen. Han kunne fortælle mange sjove ting om dengang. Jeg gætter på, at han enten bor i nærheden af Radio24syvs studier eller også kender studieværten privat. Der var noget indspist, provinsielt over snakken.

Der var mange dengang, der var forargede over rockoperaens tema. Man ville ikke have Jesus trukket ned på det plan. Jesus og rockmusik passede efter manges mening slet ikke sammen.

Indre Mission demonstrerede ligefrem på gaderne for at vise sin forargelse. Sådan var folk så indskrænkede dengang. Jo, det var anderledes i 1971.

Hilsen fra Spanien

En anden medvirkende dengang var Eddie Skoller. Ham havde det været planen at få i studiet, men han sad i Spanien. Han ville ellers forfærdelig gerne have deltaget, havde han bedyret i telefonen.

Endvidere havde han sendt en særlig hilsen, da han hørte, at Allan Mortensen skulle i studiet. Den kunne studieværten slet ikke stå for, og han måtte naturligvis bringe hilsenen videre. Det havde ellers været morsomt også at høre Eddie Skollers erindringer, kunne man forstå, men der er langt til Spanien.

Der er nu også langt til Aarhus. I hvert fald for langt til, at Radio24syv kan bevæge sig ud af studiet. Jeg fik bekræftet min fornemmelse af virkelig, dybtgående provinsialisme.

Når man tror, at ens egen lille verden er det hele univers, er man langt ude i udkanten. Når man komplet mangler udsyn og griber den letteste løsning, burde man skifte job eller gå på kursus. Når Jorden bliver flad, er der noget galt.

Hvorfor skulle vi have en tilbageskuende, tam udsendelse, når vi kunne have hørt nyt fra et sprællevende teater, der laver knaldgode opsætninger? For en gangs skyld er alle rammer sprængt, så selv en københavnerkanal må blande sig, og så bliver radioens udsendelse talentløs og ligegyldig. Det synes jeg ikke, at Aarhus Teater har fortjent.

Allan Mortensen er der ikke noget at sige på. Det er bare længe siden, han har spillet Judas. Han var glad for at være med i udsendelsen, kunne man høre, og han gav også et nummer. Han kunne lige få indskudt, at han i øjeblikket udgiver ny musik, og at han har sat musik til en H.C. Andersen-tekst. Derfor kan han fremover sige, at hans melodi er i ”samarbejde med H.C. Andersen”. Dejligt og en lille smule altmodisch.

Flov anretning

Udkantsdebatten er ikke køn. De fleste mener, at vi skal have et samfund i ligevægt. Det er bedst, hvis der er tilbud i både øst og vest.

Vi under københavnerne alt det gode, de har, og vi besøger dem gerne for at få en mundsmag en gang imellem. Men når det sker så højlydt i Jylland, at lydbølgerne når helt til København, så vil vi nok præsenteres for den ægte vare og ikke spises af med en flov anretning, der har mistet både saft og kraft.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanen er forældet teknologi

Kim Kæraa, Holme Parkvej 261, Højbjerg
Aarhus burde indføre trolleybusser i stedet for letbanetog, der allerede er en gammeldags transportform.
Restauranter
Annonce
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her