Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

I Aarhus er der for få til de små

Aarhus Kommune har netop offentliggjort en undersøgelse, der viser, at der er én voksen til 4,2 vuggestuebørn.

BUPL foreslår som minimum, at der er én voksen til tre vuggestuebørn og én voksen til seks børnehavebørn.

Aarhus Kommune har netop offentliggjort en undersøgelse, der viser, at der er én voksen til 4,2 vuggestuebørn.

I undersøgelsen har medvirket 30 institutioner med børn i 0-2-års alderen. Undersøgelsen viser også, at det er meget udbredt, at der kun er én voksen med ansvar for vuggestuebørnene til stede i den første del af åbningstiden, og det samme er tilfældet sidst på dagen.

Den lokale Aarhus-undersøgelse af antallet af voksne omkring de 0-2-årige børn ligger dermed langt fra BUPL’ minimumsnormering på en voksen til tre børn; i Aarhus er der en voksen til 4,2 børn. Aarhus befinder sig nu et godt stykke under minimumsnormeringen og ikke i toppen på landsplan.

Aarhus Kommunes undersøgelse står ikke alene. Tidligere på året har både BUPL og Kora (Kommuners og Regioners Analyse) foretaget lignende analyser, der viser, at pædagoger i Aarhus står alene med børnegrupper i løbet af dagen, og at antallet af voksne omkring børnene i Aarhus er blevet færre og færre.

Det vil sikkert overraske mange, at Aarhus ikke ligger i toppen. Men det dokumenteres altså nu i flere undersøgelser.

BUPL’s minimumsnormering sikrer, at der ikke skal planlægges alenetid, hvor én fra personalet står alene med den samlede børnegruppe. Et tilstrækkeligt antal voksne betyder bl.a., at pædagoger kan støtte op om at udvikle børns selvværd, guide børn og unge i sociale relationer og bakke op om børnenes egne gode idéer til et godt børneliv.

Flere kompetente voksne

Hvis daginstitutionerne skal bryde den sociale arv, og der f.eks. skal skabes mulighed for at arbejde med børn i mindre grupper, så kræver det flere kompetente voksne.

Kvalitet i arbejdet med børn er også at kunne bryde rutinerne, få tænkt sig om og tage nye skridt over for det enkelte barn. Det pædagogiske arbejde kalder på opfindsomhed og omtanke for børn, der skal have en håndsrækning for at tackle store og små udfordringer. Alle børn og unge skal have opmærksomme pædagoger, der kan hjælpe og give et skub videre i livet.

Der bør ikke ventes

BUPL Århus har med tilfredshed læst, at rådmand Bünyamin Simsek (V) har udtalt, at han vil arbejde for, »at vi som byråd kan være med til at ansætte flere medarbejdere i dagtilbuddet for de 0-2-årige, men først i 2018«. Vi mener ikke, vi behøver vente.

Med den seneste lokale undersøgelse af personalenormeringen har politikerne i Aarhus Byråd fået syn for sagen. Der bliver færre og færre voksne omkring vuggestuebørnene i Aarhus, og det kan politikerne allerede nu gøre noget ved. BUPL Århus har et bud på, hvor kommunen skal finde pengene til flere pædagoger. Aarhus er en by i vækst. Til trods for at væksten ser ud til at fortsætte i årene 2016-2020, har man i budget 2017 valgt at reducere væksten. Denne pessimistiske tilgang til forudsætningerne i budget 2017 kan politikerne beslutte at omgøre, og så er der penge til de små.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta
Camilla Fabricius
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta

Camilla Fabricius
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab.

Debat: Kvalitet i folkeskolen handler ikke om sted

Jan Petersen (S), Mads Nikolajsen (SF)
Der er flere svar på, hvorfor overbygningsklasser skal samles.
Aarhus' historie

Tidligere politichef: Den sag glemmer jeg aldrig

Tidligere chefkriminalinspektør Allan Lund stod i 2003 i spidsen for efterforskningen af den dengang meget omtalte voldtægtssag fra Botanisk Have i Aarhus. Han tænker stadig på den uopklarede sag, selv om han nu er gået på pension.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her