*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Kvinde, kend dit værd

Jeg ønsker alle kvinder, uanset baggrund, ud på det danske arbejdsmarked og væk fra passiv forsørgelse.

Kvindernes internationale kampdag blev i denne uge bl.a. markeret ved, at Kvinfo inviterede til fest på spillestedet Vega i København. Kronprinsesse Mary deltog, og kvindebandet Nelson Can (billedet), der har aarhusianske rødder, var blandt de optrædende. Foto: Carsten Bundgaard

I dokumentarserien ”Moskeerne bag sløret” har TV 2 igennem den seneste tid dokumenteret, hvordan der visse steder i de muslimske miljøer i Aarhus efterleves værdier, som ligger meget langt fra danske værdier om bl.a. ligestilling mellem kønnene. I forlængelse af kvindernes internationale kampdag er det i år helt oplagt at debattere, hvordan vi bør og skal gøre op med de indstillinger, som desværre præger bestemte moskéer i Aarhus.

I dokumentarserien har vi indtil videre konstateret, at man bl.a. i visse moskéer i Aarhus som kvinde rådes til at finde sig i voldelig adfærd fra ens ægtefælle, at man skal adlyde mandens ordrer i sengen, og at manden har ret til at tage flere koner. De danske myndigheder må du ifølge visse imamer ikke kontakte – ifølge udsagnet i dokumentaren, fordi dansk lovgivning ikke gælder, det gør moskéens eget shariaråd.

Det er holdninger, som vi aldrig skal acceptere i Danmark. Uagtet hos hvem, hvor de kommer fra og i hvilken kontekst. Ud over at stå fast på dette og italesætte, at de holdninger ikke er i orden, er vi også nødt til at sætte handling bag ordene. Som kommune og politikere er vi derfor nødt til at have en offensiv rolle over for de (parallel-)samfund, hvor man støder på disse holdninger. Konkret skal vi have konstant opmærksomhed på omfanget af sociale ydelser. Det er allerede i dag muligt at se, i hvilke områder der udbetales mest kontanthjælp, og i de områder, hvor niveauet af kontanthjælp er særligt højt, både må og skal vi sætte ind. Det skal under ingen omstændigheder være fællesskabet, som betaler for, at man eksempelvis ikke må/vil arbejde sammen med mænd. Den holdning er vi nødt til at gøre op med. En gang for alle.

Til de kvinder, som er stødt på de holdninger, som dokumentaren har vist: Du er noget værd! Både for samfundet og så sandelig også for dine børn.

Det betyder bl.a., at kvinderne i eksempelvis Gellerup skal ud på det danske arbejdsmarked, hvor kollegaerne er både kvinder og mænd. Ligesom vi har et socialt sikkerhedsnet i Danmark, skal vi have et tætmasket beskæftigelsestilbud, som forhindrer, at nogen går hjemme eller i beskyttede forløb på passiv forsørgelse. Har man psykiske eller fysiske problemer, skal problemerne i så høj grad som muligt løses på arbejdspladserne, eller når man har fri. Vi skal ikke acceptere fravær eller undskyldninger af nogen form, og vi skal forvente og kræve en progressiv fremgang i arbejdsevne.

Kultur er ingen undskyldning

Når vi møder mennesker med lave forventninger, gør vi både dem og samfundet en bjørnetjeneste.

Er indsatsen fra den pågældende ledige for dårlig, må og skal vi sanktionere og trække i kontanthjælpen. Kultur er ikke, og skal ikke være, en undskyldning for ikke at bidrage til fællesskabet. Redskaberne til at igangsætte konkrete initiativer og sanktionere findes allerede i dag, men tallene taler deres eget tydelige sprog. I visse områder af Aarhus er man i langt overvejende grad ikke selvforsørgende. Man er ikke en del af fællesskabet. De statistikker skal vi gøre op med nu.

Når jeg ønsker alle kvinder, uanset baggrund, ud på det danske arbejdsmarked og væk fra passiv forsørgelse, skyldes det i allerhøjeste grad, at jeg ønsker det allerbedste for dem – og det, som det danske samfund har at byde på: frisind, frihed og ligestilling. Frihed til at tjene egne penge – at kunne forsørge sine børn og sig selv. Frihed til at møde andre mennesker, have egne interesser og friheden til at indgå i et kollegialt fællesskab. Og ligestillingen, den vil kvinderne opleve, når de kommer væk fra de holdninger, mænd og imamer, som tvinger dem til at leve et liv med vold, seksuel undertrykkelse og mindreværd.

Til de kvinder, som er stødt på de holdninger, som dokumentaren har vist: Du er noget værd!

Både for samfundet og så sandelig også for dine børn. Når jeg ønsker dig ud på arbejdsmarkedet og vil gøre alt, hvad der står i min magt for det, skyldes det ikke, at jeg ikke bryder mig om dig. Det skyldes, at jeg ønsker, at dine døtre skal have bedre muligheder, end du selv har haft. Jeg ønsker, at de skal kende deres egen værdi, og sidst, men ikke mindst, ønsker jeg, at de skal vokse op som en del af det danske samfund – langt væk fra ekstreme holdninger om, at de skal finde sig i vold og undertrykkelse.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.

Debat: Nu skrues der op for hastigheden på de midtjyske veje

Ole Birk Olesen , transport-, bygnings- og boligminister (LA) | Kristian Pihl Lorentzen, transportordfører (V) | Rasmus Jarlov, transportordfører (K) | Villum Christensen, transportordfører (LA) | Kim Christiansen, transportordfører (DF)
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her