Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Lukning svækker historien

Erhvervsarkivet har spillet en vigtig rolle i samfundet siden 1948.

At nedlægge Erhvervsarkivet som selvstændig enhed er et helt forkert signal at sende. De offentlige arkiver spiller en vigtig rolle i samfundet. Arkivfoto: Thomas Emil Sørensen

Rigsarkivar Asbjørn Hellum vil lukke Erhvervsarkivet i Aarhus. Han taler ganske vist om en flytning til Viborg, men navnet er allerede ændret til Rigsarkivet Aarhus, og Erhvervsarkivets mulighed for fortsat at være et omdrejningspunkt for erhvervshistorisk forskning er derved nu alene bundet op på placeringen i Aarhus.

For os, som mener, at erhvervslivets aktører spiller en vigtig og delvist overset rolle for samfundsudviklingen, er det et meget forkert signal at nedlægge Erhvervsarkivet som selvstændig enhed.

Offentlige myndigheder har pligt til at aflevere deres arkivalier til offentlige arkiver. Det skal sikre, at deres handlinger kan diskuteres på oplyst grundlag af forskere i fremtiden.

Private virksomheder har i modsætning hertil ingen lovfæstet pligt til at indlevere dokumenter til offentlige arkiver. Mange har heldigvis valgt at gøre det alligevel, fordi de er blevet bevidste om den samfundsmæssige betydning, de spiller.

Erhvervsarkivet har siden etableringen i 1948 spillet en vigtig rolle i den bevidstgørelse.

Synligheden bliver mindre

Hvis arkivet nu forsvinder som selvstændig institution, vil synligheden blive mindre og muligheden for at indsamle virksomhedsarkivalier reduceret.

Erhvervsarkivet har gennem årene været en solid samarbejdspartner for mig og mine kolleger på de danske museer.

Vi har henledt arkivets opmærksomhed på interessante arkivalier, og omvendt har Erhvervsarkivet været det naturlige udgangspunkt for megen af museernes forskning og undersøgelsesvirksomhed i forbindelse med udstillinger.

Båndet bliver svækket

Altid har vi fået god hjælp af Erhvervsarkivets arkivfaglige medarbejdere, men båndet mellem museerne og Erhvervsarkivet vil nu blive svækket.

Selv om dele af medarbejderstaben flyttes med til Viborg, er det nemlig svært at tro på, at de erhvervshistoriske kompetencer på sigt kan fastholdes og udvikles.

Forudsætningerne for at skrive industrihistorie, jernbanehistorie, kulturlandskab, teknologihistorie, landbrugshistorie, arkitekturhistorie, fiskerihistorie og meget mere vil blive dårligere, og det gælder for forskere i hele landet.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Opråb fra 23-årig: Den danske præstationskultur er sygelig

Katrine Læbo, studerende, statskundskab, Børglumvej 25, Risskov
Der er for stort et fokus på præstationer og for lidt på, hvem man er som person.

Debat: P-vagt drev borgerjagt

Regner Laursen, Kløvervej 4, Hammel
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere
Trafikrådmand: Partier forsinker løsning på kaos i Dokk1-krydset
Bünyamin Simsek (V) kritiserer S og SF for at trække en Mindet-løsning i byrådet. EL påpeger, at ønsket kommer fra et enigt teknisk udvalg, og Ango Winther (S) afviser, at en byrådsbehandling vil forsinke etableringen af et nyt kryds. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her