Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Lukning svækker historien

Erhvervsarkivet har spillet en vigtig rolle i samfundet siden 1948.

At nedlægge Erhvervsarkivet som selvstændig enhed er et helt forkert signal at sende. De offentlige arkiver spiller en vigtig rolle i samfundet. Arkivfoto: Thomas Emil Sørensen

Rigsarkivar Asbjørn Hellum vil lukke Erhvervsarkivet i Aarhus. Han taler ganske vist om en flytning til Viborg, men navnet er allerede ændret til Rigsarkivet Aarhus, og Erhvervsarkivets mulighed for fortsat at være et omdrejningspunkt for erhvervshistorisk forskning er derved nu alene bundet op på placeringen i Aarhus.

For os, som mener, at erhvervslivets aktører spiller en vigtig og delvist overset rolle for samfundsudviklingen, er det et meget forkert signal at nedlægge Erhvervsarkivet som selvstændig enhed.

Offentlige myndigheder har pligt til at aflevere deres arkivalier til offentlige arkiver. Det skal sikre, at deres handlinger kan diskuteres på oplyst grundlag af forskere i fremtiden.

Private virksomheder har i modsætning hertil ingen lovfæstet pligt til at indlevere dokumenter til offentlige arkiver. Mange har heldigvis valgt at gøre det alligevel, fordi de er blevet bevidste om den samfundsmæssige betydning, de spiller.

Erhvervsarkivet har siden etableringen i 1948 spillet en vigtig rolle i den bevidstgørelse.

Synligheden bliver mindre

Hvis arkivet nu forsvinder som selvstændig institution, vil synligheden blive mindre og muligheden for at indsamle virksomhedsarkivalier reduceret.

Erhvervsarkivet har gennem årene været en solid samarbejdspartner for mig og mine kolleger på de danske museer.

Vi har henledt arkivets opmærksomhed på interessante arkivalier, og omvendt har Erhvervsarkivet været det naturlige udgangspunkt for megen af museernes forskning og undersøgelsesvirksomhed i forbindelse med udstillinger.

Båndet bliver svækket

Altid har vi fået god hjælp af Erhvervsarkivets arkivfaglige medarbejdere, men båndet mellem museerne og Erhvervsarkivet vil nu blive svækket.

Selv om dele af medarbejderstaben flyttes med til Viborg, er det nemlig svært at tro på, at de erhvervshistoriske kompetencer på sigt kan fastholdes og udvikles.

Forudsætningerne for at skrive industrihistorie, jernbanehistorie, kulturlandskab, teknologihistorie, landbrugshistorie, arkitekturhistorie, fiskerihistorie og meget mere vil blive dårligere, og det gælder for forskere i hele landet.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed
Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Medierne er for ærbødige over for EU-systemet

Ikke mindst tilhængere af EU bør betragte systemet – herunder Jean-Claude Juncker – både kritisk og årvågent.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her