Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Borgerinddragelse ender med at berige bygherre

Borgere i Højbjerg undrer sig over, at kommunen ønsker et stort butikscenter med bibliotek bygget ved Oddervej.

Beboerne ved Oddervej er i forvejen naboer til tæt trafik, og med et kombineret butikscenter og bibliotek bliver generne ikke mindre. Arkivfoto: Carsten Ingemann

Borgmesteren var stolt, da byrådet i 2013 vedtog, at borgerne skal inddrages ved større byggeprojekter og -anlæg.

I Højbjerg vakte det glæde, da man netop i de dage protesterede voldsomt mod et påtænkt fireetagers butikscenter med bibliotek ved Oddervej. En privat grund skulle lægges sammen med en kommunal.

Projektet blev afvist som en ”ommer” af rådmanden. Politikerne viste hensyn til trafik og skoleveje, rigelige butikker, boliger og nabogener.

Lokalt initiativ

Siden har Højbjergs borgere lavet et flot forslag til nyt bibliotek og borgerhus ved Lyseng Idrætscenter, hvor rigtig mange familier og børn færdes dagligt. Trafikalt ligger det ideelt med rolige veje, bybusser, p-pladser og cykelstier.

Planen bakkes massivt op af fællesrådet, foreninger, butikstorve, skoler, lokalcentre o.a. Planen flugter godt med, at der påtænkes nyt bibliotek/borgerhus i Beder/Malling, der således ikke har behov for adgang til et bibliotek ved Oddervej.

Højbjergs borgere er i chok. Hvorfor forære millioner væk og lade lokale lide under trafikgener, støj, butiksdød, nabogener m.v.?

Bygherren kommer nu med et nyt forslag, der øger byggeriet til fem etager og mere end 10.000 kvm. Større byggeprocent giver større indtægter, og det giver plads til evt. gunstigere vilkår for biblioteket. Et tilbud, som politikerne åbenbart fristes af, idet forvaltningen har beregnet, at et bibliotek ved Lyseng bliver 7-8 mio. kr. dyrere.

Byrådsmedlem Steen B. Andersen (S) har i Stiften udtrykt begejstring for det nye forslag, uagtet risikoen for flere trafikgener på den overfyldte Oddervej, hvor han kæmper for at få trafikken til Moesgaard Museum til at glide.

P.t. har man ikke oplyst bibliotekets husleje eller salgsprisen for kommunens grund ved Oddervej. Men alene stigningen i byggeprocenten fra 88 pct. til 114 pct. vil få bygherrens grund til at stige med over 10 mio. kr., og kommunens grund bliver 8 mio. kr. mere værd.

Højbjergs borgere er i chok. Hvorfor forære millioner væk og lade lokale lide under trafikgener, støj, butiksdød, nabogener m.v.?

Følg behovet

Borgerinddragelse var ment som et incitament til, at lokalsamfund udvikler sig i harmoni med områdets livsstil, kulturer, interesser og behov.

Det var før kommunevalget. I dag ser vi et forslag, der brutalt bryder med lokale ønsker og kun tilgodeser en privat investor. Det er hverken socialt eller demokratisk.

Biblioteksudvalget og byrådet bør leve op til egne løfter og følge borgernes ønsker og visioner efter høringen den 17. december.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her