Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Videre med livet

Et venligt ægtepar og et lift til Egå udviklede sig til en øjenåbner i forhold til at hjælpe et skrøbeligt sind.

De danske soldater, der vender hjem fra f.eks. Afghanistan, har oplevet forfærdelige ting, fordi de kæmpede for almindelig retfærdighed for mennesker. Arkivfoto: Niels Hougaard

Siden jeg flyttede til Aarhus i 1999, har jeg altid følt mig velkommen, ment, at byen generelt bærer sit navn ”Smilets By” med rette, og tit glædet mig over, at folk for det meste er mere hjælpsomme end i mange andre byer i Danmark – især København. Selv om jeg her på det seneste har oplevet en større råhed og egoisme, som jeg skrev for en måneds tid siden. Men heldigvis er der også masser af rare aarhusianere med de gamle dyder i behold.

Forleden aften havde jeg en interessant ”hjælpeoplevelse”, som samtidig udviklede sig til en spændende samtale. Den åbnede mine øjne for noget, som jeg aldrig ellers ville have bemærket.

I toget havde en venlig mand tilbudt at tage min kuffert ud af toget og hen til taxierne, da min ankel var forstuvet, og jeg p.t. bruger krykker.

På vejen op ad rulletrappen, hvor jeg vakler noget, siger han venligt, at hans kone henter ham, og at de da nemt lige kan køre mig til Egå, da de bor i Risskov.

Jeg har selv optrådt på Aalborg Flyvestation for hjemvendte soldater fra Afghanistan og husker tydeligt, hvor utroligt påvirkede de fleste af dem var, hvor slidte de så ud, og ikke mindst hvor skrøbelige de virkede.

Det viser sig, at hans kone er overlæge og forsker på Aarhus Universitet og arbejder med et – efter min mening – både brugbart og nødvendigt projekt; Mindfulness Baseret Stress Reduktion (MBSR). Hun er uddannet psykiater, og da der er flere psykologer i min omgangskreds, og jeg altid har interesseret mig for den menneskelige hjerne, udviklede samtalen sig hurtigt på de ca. 20 minutter, som turen tog.

Det er dejligt at bo i en by, hvor der trods de mange dårlige ting i sundhedsvæsenet også er projekter, der måske åbner sprækker eller ligefrem døre til det menneskelige komplicerede og ofte sårede sind.

Mindfulness Baseret Stress Reduktion er en måde at arbejde med mennesker, som har en psykisk diagnose. Der er mange mennesker, der vil kunne få glæde af dette projekt, men jeg vil gerne sætte fokus på et projekt, som, jeg synes, giver meget god mening i disse tider, hvor krigene raser flere steder i verden.

I foråret 2014 har en gruppe hjemvendte soldater, 12 personer i alt, som alle havde psykiske mén af krigen, deltaget i det mentale træningsprogram Mindfulness Baseret Stress Reduktion på Aarhus Universitet. De hjemvendte veteraner har alle haft stor gavn og glæde af programmet, og alle har fået det bedre med deres posttraumatiske stresssyndrom.

Jeg har selv optrådt på Aalborg Flyvestation for hjemvendte soldater fra Afghanistan og husker tydeligt, hvor utroligt påvirkede de fleste af dem var, hvor slidte de så ud, og ikke mindst hvor skrøbelige de virkede.

Jeg er sikker på, at hvis de havde prøvet Mindfulness Baseret Stress Reduktion, ville de sikkert have fået det bedre og især fået det bedre hurtigere.

Jeg har altid tidligere fået en lidt dårlig smag i munden af ordet mindfulness, for det leder desværre alt for hurtigt tanken hen på unødvendige forretninger, hvor kvinder, der keder sig, sælger duftlys, aromaterapi, mærkelige mobiler, der drejer rundt og rundt samt diverse pastelfarvede dimser, som jeg ikke engang forstår meningen med.

Men når overlæge og forsker Lone Fjordbak forklarer, at »MBSR kan give veteraner redskaber til, hvordan de både inden og efter en udsendelse lærer at forholde sig til den kæmpe stress, som de går og bærer på i kroppen. Og det på en måde, der går i en positiv retning i stedet for en negativ. Derudover hjælper dét at være i en gruppe veteranerne til ikke at tage den stress og de traumer, som de har, så personligt. Gruppeforløbet letter dem for byrden ved at stå alene med deres stress.« Så får ordet mindfulness en helt ny og konstruktiv betydning.

På Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser har veteranerne fulgt et forløb, hvor den samlede vurdering fra ekssoldaterne var 9 af 10 mulige point, hvilket må siges at være flot for første forsøg med et projekt.

Man kunne som lægmand forestille sig, at MBSR også kunne hjælpe folk med angst, depression, borderline eller måske ligefrem narkomaner.

Mange psykiske lidelser består jo bl.a. af en masse rodede tanker, der suser rundt i bøtten, præcis som en af de hjemvendte soldater fortæller om sit liv inden sit møde med MBSR. Efter forløbet har han fået det meget bedre, er ikke stresset af tanker og føler, at livet kan leves igen.

»Jeg har fået mod på livet igen. Har rent faktisk en tro på, at tingene nok skal blive gode og ”normale” igen. Det har jeg ikke haft længe – jeg har nærmere haft et negativt syn på verden. Jeg kan også lide mit eget selskab igen og nyder rent faktisk tilværelsen, hvilket nok er en af de allerbedste ting ved dette forløb,« siger Michael.

Jeg synes personligt, at det er en menneskeret, at de soldater, der har sat livet på spil de mange frygtelige steder i verden, alle får muligheden for at komme videre med deres liv og helst så godt og hurtigt som muligt. De har oplevet forfærdelige ting, fordi de kæmpede for almindelig retfærdighed for mennesker, for at rettigheder for kvinder og piger bliver overholdt, og at ingen forfølges uden grund – og jeg håber, at forsøget, som indtil videre støttes af bl.a. Soldaterlegatet, vil fortsætte.

Måske var det en idé at lave en gruppe, som kunne søge midler, således at flere aarhusianske veteraner kunne komme videre med livet med MBSR.

Mette Bahnsen fra Persona Film har lavet filmen ”Mindful Medicin”, der følger en gruppe deltagere gennem et forløb. Filmen kan ses her: http://vimeo.com/84841988

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Aarhus Kommune undervurderer fattigdommen
Keld Hvalsø (EL)
En orientering fra embedsmændene til byrådet om fattigdom i Aarhus tegner ikke et reelt billede af problemets omfang.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her