Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Dyrt heroinforsøg med magert resultat

Et fixerum, som kan bruges af alle byens narkomaner, vil blot tiltrække narkoforhandlerne.

Brugerne af fixerummet er en oplagt kundekreds for dem, der handler med de illegale stoffer. Foto: Niels Hougaard

Byrådsmedlem for Socialistisk Folkeparti Thomas Medom giver udtryk for, at nu får narkomaner et behandlingstilbud, som vil noget: »Aarhus går forrest i behandlingen af narkomaner, når lægeordineret heroin tilbydes permanent fremover, og indretning af fixerum (stofindtagelsesrum) skal etableres i byen, så er udviklingen vendt i samfundets holdning til narkomaner«.

Man respekterer mennesker ved at stille krav til dem, ikke urimelige krav, men krav, de kan leve op til.

Thomas Medom er tilsyneladende komplet uvidende om, at Aarhus Kommune gennem flere årtier har tilbudt og gennemført behandling af mennesker, afhængige af illegale stoffer.

Behandlingen har været både medicinsk behandling og socialpædagogisk støtte. De færdes i dag rundt i Aarhus som borgere, som tidligere har haft et misbrug, men som har lagt det bag sig gennem denne behandling.

27 mio. kr. til heroinforsøg

Der er beskrevet resultatet af de første to år af heroinforsøget. Ingen af de misbrugere, som har været inddraget i heroinforsøget, er blevet stoffri. 12 har forladt projektet, hvoraf to er døde, to er gået tilbage til metadonbehandling, og andre er bare droppet ud. Der er nu 24 tilbage. Forsøget har kostet 9 mio. kr. om året, altså 27 millioner kr. i de tre forsøgsår. Forsøgspersonerne brugte kun halvt så mange penge til indkøb af illegale stoffer som før. Nogle køber altså fortsat illegale stoffer som supplement til den gratis heroin, som kommunen udleverer, og de færdes forsat i stofmiljøet. At bruge omkring 1 mio. kr. på hver, der har deltaget i heroinprojektet, uden at én eneste er blevet stoffri, er det pengene værd? Kunne de mange millioner ikke bruges bedre?

Fixerum tiltrækker pushere

Kommunen vil efter forslag fra Socialistisk Folkeparti have et stofindtagelsesrum (fixerum), som skal bruges af alle de narkomaner, som sprøjter sig med illegale stoffer, blandt dem nogle, som først på dagen indtager den gratis heroin på heroinklinikken, overvåget af sundhedsfagligt personale, og derefter, når de har købt de supplerende illegale stoffer, kan benytte fixerummene, hvor der også sidder sundhedsfagligt personale, som kan give gode råd om, hvor og hvordan man skal sprøjte sig. Der skal også være socialfagligt personale til stede. Mens de opholder sig i fixerummet, skal de kunne få noget at spise og få vasket tøjet. Samtidig forestiller man sig, at man kan redde nogle fra at dø af overdosis.

At der sidder sundhedsfagligt personale, som kan gribe ind ved en overdosis, betyder, at den agtpågivenhed, de selv har måttet tage højde for, når ingen overvågede indtagelsen, nu er overladt til sundhedspersonalet.

Fixerummets placering i byen bliver naturligvis kendt af misbrugerne, men også af befolkningen og politiet. Derfor skal der laves en aftale med politiet.

Hvordan den kommer til at se ud, ved vi ikke. Man skal både frede misbrugerne, selv om det er ulovlige stoffer, de har i lommerne, og samtidig hindre, at pusherne færdes i området.

Brugerne af fixerummet er jo en oplagt kundekreds for dem, der handler med de illegale stoffer.

At tilbyde sådanne vilkår, er det at hjælpe skrøbelige mennesker? Jeg mener, at det er at ”give dem en pude at hvile på”, så de føler, at de ligger mere trygt med deres misbrug. Jeg vil hellere give dem en hånd, så de kommer op at stå, så de på egne ben kan komme videre med det liv, som de inderst inde ønsker sig. Det betyder, at det er en ganske anden behandling, der skal til. De skal ikke med gratis heroin og fixerum fortsætte deres misbrug.

Det begynder med hash

Undersøgelser har vist, at næsten alle stofmisbrugere er startet med at ryge hash. Hvorfor vil Socialistisk Folkeparti så gerne give hashen fri?

Man påstår, at så vil kriminaliteten falde. Mon ikke kriminelle så vil finde noget andet at handle med? Flere hårde stoffer? Våben? Hvor naiv kan man være! Men den debat må vi tage en anden gang.

Kommunernes forening (KL) er netop kommet med et misbrugsudspil til konkrete handlinger vedr. misbrugsbehandling. I dette indgår hverken lægeordineret heroin eller fixerum, men mange forslag til sociale foranstaltninger. Jeg synes, det lyder spændende. Sådanne behandlingstilbud findes også i Aarhus i dag. Burde vi ikke have en opgørelse over, hvor mange, der bliver reelt hjulpet af disse tiltag? De er væsentligt mere resultatorienterede end de tiltag, som Aarhus Kommune nu vil have gang i: Permanentgøre forsøget med lægeordineret, gratis heroin og samtidig indrette fixerum.

Hvordan sikrer vi et større brug af de sociale tilbud, evt. med medicinsk støtte i en periode? Og lad os vente, til forsøget med den lægeordinerede heroin er færdigt, så kan vi se det samlede resultat af det.

Jeg har stor respekt for mennesker, også mennesker, som er ude i et misbrug. Jeg har som embedslæge været en del af misbrugsarbejdet i mange år, og jeg har medvirket i en europæisk undersøgelse, hvor vi interviewede misbrugere i Europa. Jeg var medansvarlig for den danske del. Jeg har kontrolleret misbrugere i Aarhus for supplerende sidemisbrug, hvilket var forbudt igennem mange år. Det er der nu slækket på, også i heroinforsøget. Hvor er respekten henne for disse mennesker?

Man respekterer mennesker ved at stille krav til dem, ikke urimelige krav, men krav, de kan leve op til. Det giver dem øget selvværd og selvrespekt og ros og anerkendelse fra det omgivende samfund. Jeg har set mange komme op at stå, og jeg synes, vi skal bruge pengene på en behandling, der virker.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Regeringen truer en dansk uddannelsessucces
Kåre Blinkenberg
I jagten på flere elever på erhvervsskolerne og skattelettelser risikerer regeringen at ødelægge voksenuddannelsescenteret VUC.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Smøger, bajere og for meget mad overhalet: Det værste, du kan gøre ved din krop, er at blive i sofaen
Nyt studie viser, at personer med inaktiv livsstil i sammenligning med de mest aktive har 500 pct. større risiko for at dø før tid. Det er endda lige så farligt som rygning, diabetes og hjertesygdomme. 
Se flere
Viden
Smøger, bajere og for meget mad overhalet: Det værste, du kan gøre ved din krop, er at blive i sofaen
Nyt studie viser, at personer med inaktiv livsstil i sammenligning med de mest aktive har 500 pct. større risiko for at dø før tid. Det er endda lige så farligt som rygning, diabetes og hjertesygdomme. 
Se flere
Derfor forduftede tilliden til Dalgaardens plan: Fremtiden skulle sikres med flere børn, end Aarhus Kommune kan levere
Omfanget af Dalgaardens udfordringer har overrasket Aarhus Kommunes driftschef, og en ny genopretningsplan var ikke beroligende. Bestyrelsesformand havde forventet mere dialog fra kommunens side. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her