Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Havbrug i Kattegat er sund fornuft

Miljøstyrelsen vurderer også, at udledninger fra nye havbrug i Kattegat ikke vil hindre god miljøtilstand, lyder det fra læserbrevsskribenten. Foto: Pressefoto

Akvakultur, og herunder havbrug, kan bidrage til at løse den globale fødevareudfordring. Danske havbrug er en miljøvenlig og ressourceeffektiv animalsk produktion med et lavt klimaaftryk pr. produceret kilo fisk. Rådgivnings‐ og forskningsinstitutionen DHI konkluderer, at nye havbrug i Kattegat ikke vil påvirke hverken vandkvaliteten eller vandområdernes økologiske tilstand.

Miljøstyrelsen vurderer også, at udledninger fra nye havbrug i Kattegat ikke vil hindre god miljøtilstand. Før der kan etableres et nyt havbrug, skal der udarbejdes et omfattende ansøgningsmateriale, der beskriver alle miljøpåvirkninger, og der skal gives en miljøgodkendelse med vilkår, som sikrer gode miljøforhold. Faktum er ydermere, at der årligt strømmer 600.000-700.000 tons kvælstof gennem de danske farvande.

De nye havbrug i Kattegat forventes at bidrage med 800 tons. På den baggrund er det bemærkelsesværdigt, at Trine Torp (SF) i et debatindlæg den 1. oktober betegner nye havbrug i Kattegat som en miljømæssig katastrofe. Det skyldes måske en misforståelse. Trine Torp henviser til, at der som følge af vandrammedirektivet venter nye reduktioner, og at det miljømæssige råderum derfor vil være væk i 2021. Pointen er imidlertid, at de nye havbrug placeres i mere robuste vandområder, som ikke er omfattet af vandrammedirektivet. Det danske råderum for kvælstof i Kattegat er på flere tusinde tons, så der er plads til flere havbrug både før og efter 2021.

Det er imidlertid korrekt, at det er udfordrende at etablere nye havbrug i Kattegat. Dels skal det ske på mere eksponerede lokaliteter, som stiller krav om mere robuste havbrug i forhold til vind og vejr, og dels er der logistiske udfordringer. Vores medlemmer er indstillet på at løfte disse udfordringer og at foretage de nødvendige investeringer i anlæg og infrastruktur. Det vil bidrage til vækst og nye arbejdspladser på Djursland.

Det er endvidere vores ambition, at alle danske havbrug, herunder de nye havbrug i Kattegat, skal være ASC-certificerede efter de standarder, der er udarbejdet af bl.a. WWF Verdensnaturfonden. Det er sund fornuft at udnytte potentialet for nye havbrug i Kattegat, og vi håber, at Trine Torp vil besøge et af vores havbrug og få et indblik i en ansvarlig og miljørigtig fødevareproduktion.

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Aftaler bør være aftaler på Aarhus Ø

Poul Stenbøg
Det er uacceptabelt, at kommunens Ø-administration mener, at bygherre og kommunen i fællesskab kan få et selvskabt indtægtstab godtgjort ved at bryde indgåede aftaler og uden videre tillade, at samtlige sidebygninger bliver på 14 etager og ikke syv som klausuleret i aftalerne med de eksisterende Lighthouse-bygninger.

Debat: Vil Gert Bjerregaard ødelægge Aarhus Havn?

Flemming Jessen
Kan Venstre da virkelig ikke forstå, at byens, erhvervslivets og havnens vækst hænger ubrydeligt sammen?
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Den 13-årige Emil Bengtsson krammede sin gode ven i stilhed, da de fik at vide, at deres fælles hjem skal lukke
Emil Lundgård Bengtsson kan finde på at true og sparke pædagogerne på døgninstitutionen Dalgaarden. De kan til gengæld finde på at holde ham fast og fjerne ham med magt. Alligevel håber han, at de flytter med, når han snart skal forlade sit hjem igennem mere end to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her