Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Stigmatiseret kommunikation

En grønlænder, der er hjemløs, er i sig selv ikke så mærkeligt, men at han også er alkoholiker – jo, så får vi cementeret vores fordomme. På et stort billboard, strategisk placeret på Godsbanen i Aarhus, har man valgt at udstille et helt folk. Det er ikke bare som kommunikationsmenneske, jeg føler ubehag, det er også som almindelig medborger.

I sidste weekend gik tusindvis af aarhusianere forbi grønlænderen på vej til og fra Aarhus Street Food Festival på Godsbanen for at sætte tænderne i alverdens lækker mad.

Godsbanen er et inspirerende og anderledes område med sine containere og interimistiske små ”byggerier” udsmykket med graffiti, planter og sjove påhit. Samtidig er det her, nogle af Aarhus’ mere end 750 hjemløse har fundet et helle. En del af dem er alkoholikere eller misbrugere på anden vis. Stedet og dets beboere er et omdiskuteret emne blandt byens borgere og politikere. Men det er en anden historie.

Det, der fik mig til at stoppe op på min vej til og fra madmarkedet, var denne kæmpeplakat med en grønlandsk mand, der – med en tekst under billedet – fortæller en fin, men yderst trist historie om hans liv som alkoholiker, hvad det gør ved ham, og ikke mindst hvad det gør ved de mennesker, han møder.

Ordet ”de” i denne sammenhæng – ”de hjemløse”, ”de handicappede” – bidrager til en stigmatisering, der også medfører en form for diskrimination; ”de” er noget for sig. Og med brugen af den grønlandske mand, der er hjemløs og alkoholiker, leverer plakaten et klassisk eksempel på sociologen Goffmans beskrivelse af et stigma. Fokus flyttes fra hjemløse til et uskønt spørgsmål om etnicitet og alkoholikere.

Jeg undrer mig over, at plakaten nåede så langt, uden nogen stillede spørgsmål. Hvem står bag dette initiativ? Går man ind på Baseprints hjemmeside, står der: »Vi er blevet hacket…«

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Sådan ser en Ikea-bolig ud

Ikea-familien skal til at bygge sine første boliger i Danmark. Se her hvordan tilsvarende boliger i Sverige ser ud. Finans
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Forslag til et højhus på Hængslet igen

Søren Møller
Hvorfor lytter ingen til det gennemarbejdede forslag til en smuk måde at bebygge Hængslet, som Fællesrådet for Aarhus Ø har lavet?

Debat: Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta

Camilla Fabricius
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab.

Debat: Kvalitet i folkeskolen handler ikke om sted

Jan Petersen (S), Mads Nikolajsen (SF)
Der er flere svar på, hvorfor overbygningsklasser skal samles.
Aarhus' historie

Tidligere politichef: Den sag glemmer jeg aldrig

Tidligere chefkriminalinspektør Allan Lund stod i 2003 i spidsen for efterforskningen af den dengang meget omtalte voldtægtssag fra Botanisk Have i Aarhus. Han tænker stadig på den uopklarede sag, selv om han nu er gået på pension.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere
Halvdelen af ikke-vestlige unge oplever begrænset religionsfrihed
Ny undersøgelse viser, at unge med ikke-vestlig baggrund er mere udsat for negativ social kontrol end unge med vestlig baggrund. Det gælder også friheden til selv at (fra)vælge religion. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her