Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Aarhus Havn - dengang og nu

En tur på cykel langs med vandet fra Risskov og ind mod byen er en oplevelse på alle tider af året. Den flotte natur, der omkranser og indrammer byen, især fra søsiden, har siden vikingetiden været en grøn omfavnelse af byen.

Som pensionist er jeg nu – efter mange års fravær - vendt tilbage til Aarhus, hvor jeg for mere end 50 år siden startede som shippingelev på Aarhus Havn. Det var, før containerne ændrede transporten af gods til søs og til lands. Langs med havnens kajer blev tømmer, sækkegods, kasser og paller med alskens varer lastet og losset af havnens folk. Årstiderne kunne mærkes, f.eks. når SOL-line kom med juleappelsiner fra Middelhavet i november/december.

På den nye Aarhus Havn har man for enden af Midterarmen opstillet en livagtig skulptur, der viser den tids mænd på arbejde ved skibene.

Når min daglige cykeltur i Aarhus går forbi havnen, kan jeg ikke lade være med at sammenligne havnen dengang og nu. I mange af landets kystbyer blev transporten flytte fra sø til land og de tomme havne er blevet omdannet til ferie og beboelseskvarterer.

Aarhus har tilpasset sig de nye transportformer og er stadig landets største havneby.

Samtidig undergår nogle af de gamle havnearealer en forvandling til beboelse og fritidsaktiviteter. Mest markant Århus Ø. Området var oprindeligt planlagt til spredt bebyggelse, der skulle give eksklusive beboelser med luft og udsigt. Desværre har de ansvarlige ikke formået at holde fast i de oprindelige idéer og risikerer nu at overbefolke området.

Aarhus Ø er det, som gæster fra søsiden først møder, når de ankommer til byen, og som er med til at definere byens skyline. Derfor er refleksion og omtanke nok på sin plads.

Det kunne være forfriskende, hvis byråd og andre ville fremkomme med idéer til, hvorledes Aarhus Ø kunne ende som den grønne, indbydende ø med hængende haver, træomkransede pladser, der sammen med Havnebadet kunne vise Aarhus som en grøn og nytænkende by.

Skulpturen med havnearbejderne kunne være den første af en række, der kunne udgøre en skulpturpark, der kunne fuldende udsmykningen af Aarhus Ø og andre af de nye havnearealer.

Aarhus har som havneby en ubrudt historie fra Vikingetiden til i dag.

Det kunne man f.eks. markere med en stor vikingeinspireret skulptur yderst på Aarhus Ø. Gerne en skulptur, der som Den Lille Havfrue, eller Den Jyske Hingst, kan blive et vartegn for vores by.

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.

Debat: Voksenhandicap i Aarhus Kommune skraber bunden

Gert Landergren Due
Opsigtsvækkende historie i JP Aarhus viser konsekvenserne af kommunens lave prioritering.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her