Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Stort nybygget sygehus? Ja. Supersygehus? Nej

En ting er at overholde budgettet, noget helt andet er at opnå de målsætninger, som er hele grundlaget for budgettet. Målsætninger, som tilsammen skal sikre et supersygehus.

Kære Anders Kühnau.

Da jeg læste dit indlæg i JP Aarhus tænkte jeg to ting. For det første, at hvis ingen andre vil rose dig, så må du selvfølgelig gøre det selv. For det andet, at der helt åbenbart eksisterer et faktaresistent regionspolitisk ekkokammer. Egentligt affærdigede jeg det med en opgivende hovedrysten, men et nyt – og godt – indlæg i JP Aarhus om akutmodtagelsen opfordrede til, at vi som borgere involverede os, så det vil jeg hermed efterkomme.

Ingen kan være uenige i, at anlægsbudgetter skal overholdes.

Lige nu sparer I på varme hænder, men tilsyneladende uden at I formår at fastholde ”super”.

Et budget er normalt et styringsværktøj, men i dette tilfælde er det nok mere en politisk bevillingsøvelse. Det ville ikke være første gang, at anlægssummen blev holdt lav for at opnå en bevilling. Så må andre senere i driftsfasen tåle de problemer, det har affødt. Men en ting er at overholde budgettet, noget helt andet er at opnå de målsætninger, som er hele grundlaget for budgettet. Målsætninger, som tilsammen skal sikre et supersygehus.

Det må være noget med bæredygtige, fremtidssikrede løsninger, lavere forsynings- og driftsomkostninger, indførelse af ny teknologi, bedre flow og logistik, skabelse af rammer for bedre samarbejde mellem faggrupper, bedre arbejdsgange/arbejdsmiljø/arbejdsvilkår, sikring af patienten i centrum, fleksible og modulære sektioner m.v. Alt det, der tilsammen giver os fremtidens sygehus med lavere enhedsomkostninger, større omstillingsevne, bedre kvalitet eller mere sundhed og forebyggelse for de samme penge.

Der, hvor et sygehus bliver ”super” og ikke bare et stort, nybygget sygehus bygget til budgetprisen. Som borger og skatteyder vil jeg faktisk hellere have, at I bruger 1 mia. kr. mere i anlægsomkostninger, hvis det så til gengæld betyder, at vi får f.eks. for 100 mio. kr. mere og bedre supersygehus om året.

Lige nu sparer I på varme hænder, men tilsyneladende uden at I formår at fastholde ”super”. Du vil nok afskrive det som anekdotisk og på grænsen til det konspiratoriske, men ud fra mange samtaler med læger, sygeplejersker, interne og eksterne konsulenter og leverandører, så tror jeg godt, at vi kan skyde en hvid pind efter ”super”.

Et byggeri i Sverige viser, hvor svært det kan være: Hospitalsbyggerier kræver benhårde politiske beslutninger

Med færre varme hænder og mange områder med dårligere kvalitet og højere driftsomkostninger end stillet i udsigt: Det er bare ikke super.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Keld Friis, advokat, Højbjerg

"/>

Keld Friis, advokat, Højbjerg

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Vores sygehuse gør det fremragende
Tage Søndergård Kristensen
Det er stærkt bekymrende, at politikere ønsker at eksperimentere med sygehusområdet, som fungerer så godt. Synes politikerne, at erfaringerne med Skat, DSB, Post Danmark eller andre statslige institutioner ligefrem er opmuntrende?
Kronik: Vi ønsker at bygge bro og sikre sammenhæng for patienten
Stephanie Lose (V), Ulla Astman (S), Sophie Hæstorp Andersen (S), Heino Knudsen (S), Anders Kühnau (S)
En ny funktion som ”brobyggersygeplejerske” skal skabe langt bedre patientforløb på tværs af sundhedsvæsenet for at sikre sammenhæng, overblik og tryghed for patient og pårørende.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta

Camilla Fabricius
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab.

Debat: Kvalitet i folkeskolen handler ikke om sted

Jan Petersen (S), Mads Nikolajsen (SF)
Der er flere svar på, hvorfor overbygningsklasser skal samles.
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Viden
Sygemeldte: Intensiv aktivering gør mere skade end gavn
Ny dansk forskning viser, at det ikke hjælper kun at skrue op for psykologtimer og genoptræning til sygemeldte - tværtimod. I stedet skal arbejdspladserne inddrages. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her