Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.

Når jeg i 2038 sidder i Ebeltoft med udsigt ud over Aarhus Bugt, fyldes jeg med glæde, når jeg tænker på udviklingen, vi har været igennem. Aarhus har altid været en havne- og handelsby. Det er kun forstærket i 2038.

Havneområdet har været igennem første etape af en større udvidelse. Den har givet erhvervslivet og havnen 300.000 kvm mere at boltre sig på. En række markante internationale virksomheder og lokale start/scale-ups inden for forskellige brancher har etableret sig. Aarhusianerne kender nu området som en smeltedigel, hvor man samarbejder på tværs af brancher og virksomheder.

Udviklingen har virket som et energi- og væksttilskud, der har cementeret Aarhus’ position som Danmarks mest betydningsfulde havneby. For tyve år siden talte vi om Aarhus Ø. I 2038 taler vi Aarhus Æ, Ø, Å, for der er rift om havnearealerne i syd og midtby, som binder by og havn, erhvervsliv og aarhusianere sammen.

Visionerne mærkes også på byens uddannelsesinstitutioner. Her skal rektorer, undervisere og professorer bekymre sig mindre om studietidsoverskridelse og mere om at klæde studerende på til fremtiden. De unge oplever, at der igen er plads til en virksomhedspraktik eller et studieprojekt, hvor de kan omsætte tungt fagstof til praktisk erfaring. Der indfinder sig en synergi mellem forskning og erhvervsliv – og i forlængelse af det føler jeg en stor glæde over at ”generation innovation” har overhalet vore vildeste drømme fra 2018.

Allerede i 2028 brød digitaliseringens indfødte med de analoge dogmer. Hvad vi før opfattede som digital trodsalder, blev udskiftet med øget mod og styrke til at gøre tingene anderledes og selv. Derfor var det ingen overraskelse, da de rettede blikket mod bygningen Navitas. Bygningen var næsten stormbidt af kritik, men ungdommen så et potentiale. Med inspiration fra udenlandske videnskabsmuseer, f.eks. i Holland, forvandlede de bygningen til et omdrejningspunkt for digitale og bæredygtige trends. Bygningen er en helt anden efter en udvendig rekonstruktion, der har gjort alle elementer interaktive. Indenfor forvandlede de unge selv lokalerne til udstillingsvinduer og laboratorier for byens uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv, så videnskab, teknologi og udvikling eksponeres på alle tænkelige niveauer. Det har allerede haft stor betydning for børn og unges valg af uddannelser inden for håndværk, naturvidenskab og teknologi, hvor Aarhus er blandt de 10 mest attraktive byer i verden, når det gælder disse uddannelser.

Aarhus viser vejen med respekt for, at hænder, hoved og hjerte er ligeværdige nøgler til en fortsat succes. Samarbejde og nye og anderledes veje i uddannelse og forskning har sikret, at de retninger, som visionære mennesker tidligt pegede på, er sat i spil. Aarhus og Østjylland leverer løsninger til hele klodens udfordringer eksempelvis inden for vand og fødevarer.

De unge generationer har også lyst og evner til at bruge naturen – skovene, bugten og landområderne – på andre måder. Den globale urbanisering har nu helt nye udtryk i Aarhus-området. Her vokser løbende nye boligtyper, bo- og leveformer frem. Disse gør Aarhus til en mindre centraliseret by – befolkningstallet har allerede passeret 400.000 indbyggere, så der er også brug for, at ungdommen bygger videre og genopfinder dele af byen og hele omegnen.

På trods af forandringerne forbliver én ting som før: smilet. Vi er stadig kendt som den venligste og mest åbne by i ind- og udland, for vi tager os godt af turister, internationale medarbejdere og deres familier. Så når jeg i 2038 ser ud over vandet, bliver det med en følelse af, at smilets by kun har fået mere at smile af.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Aarhus' historie
Annonce
Aarhus sådan set
Debatindlæg

Debat: Man behandler da en ældre dame ordentligt, gør man ikke?

Michael Dohn Sørensen
De uheldige episoder var en kærkommen lejlighed. Der var jo igangsat en redningsplan, men den efterlader nu indtrykket af blot at være spil for galleriet.

Debat: Politikerne er for uambitiøse

Bent Bjørn Møller Hansen
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her